Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

JCB lanceert 403E elektrische compacte wiellader

JCB lanceert 403E elektrische compacte wiellader

JCB introduceert zijn eerste volledig elektrische wiellader, die de beste prestaties in zijn klasse levert en de hele werkdag kan worden gebruikt, met een laag geluidsniveau en emissievrije werking voor klanten. De machine beschikt over het grootste standaard accupakket in zijn klasse, met een capaciteit van 20 kWh, met een productiviteit die overeenkomt met die van het populaire 403 dieselmodel.

Functies zijn onder meer:
-20kWh lithium-ion batterijpakket is de grootste capaciteit in zijn klasse
-Aandrijfmotor van 33,4 kW (piekvermogen) met drie rijmodi
-20kW hydraulische pomp (piekvermogen) met shovel- en vorkmodi
-ZF-assen met geïntegreerde dropbox voor permanente vierwielaandrijving
-Digitaal dashboard en draaiknop voor nauwkeurige bediening

Schone kracht

JCB breidt zijn assortiment volledig elektrische apparatuur uit met de lancering van de 403E wiellader, waarmee klanten de uitdaging van CO2-reductie ter plaatse kunnen aangaan. De machine wordt aangedreven door een 20 kWh lithium-ion batterijpakket, samengesteld uit beproefde JCB-modules, als pionier in het bestaande assortiment elektrische apparatuur van het bedrijf. Deze accu's, gekoppeld aan zeer efficiënte elektromotoren en geoptimaliseerde tractie- en hydraulische systemen, leveren toonaangevende prestaties, waarbij de lader een volledige werkdag of 4-5 uur continu gebruik in een gemengde werkcyclus kan volbrengen.
Net als de JCB E-Tech-reeks heeft de 403E een ingebouwde lader die aansluiting op een reeks on-site stroombronnen mogelijk maakt. Een 110V stopcontact laadt de accu's in 12 uur volledig op, terwijl een 230V industriële of huishoudelijke stekker de accu in slechts 8 uur oplaadt. De externe snellader van JCB kan ook worden gebruikt met de 403E en levert een volledige lading via een driefasige voeding in slechts 2 uur.

De machine is uitgerust met twee onafhankelijke elektromotoren, één voor de aandrijflijn en één voor de hydrauliek. De aandrijfmotor biedt een vermogen van 33,4 kW en wordt geleverd met drie rijmodi, waartussen de machinist kan schakelen met behulp van twee knoppen bovenop de joystick.
De haasmodus heeft een maximale rijsnelheid van 20 km/u voor de meest dynamische prestaties en productiviteit.
Schildpadmodus is beperkt tot 8 km/u voor verbeterde snelheidsmodulatie. Dit draagt bij aan een verbeterde levensduur van de batterij zonder concessies te doen aan de tilprestaties.
De slakmodus heeft een maximale snelheid van 5 km/u, die kan worden aangepast in stappen van 0,5 km/u via een nieuwe draaiknop en het multifunctionele display. Dit zorgt voor een nauwkeurige snelheidsregeling voor nauwkeurig rijden en inching.

De aandrijving wordt via een geïntegreerde drop-box overgebracht op ZF-assen, die kunnen worden geleverd met open differentiëlen of met differentieelsloten voor maximale tractie. De lader wordt aangeboden met een keuze uit smalle of brede wielen, plus de optie van landbouw- of industriebanden, waardoor hij geschikt is voor een breed scala aan toepassingen.

Productieve lader

De laadarmen zijn overgenomen van het 403-dieselmodel en zijn verkrijgbaar in standaard- en high-liftconfiguraties. De standaard hefarmen leveren een pinhoogte van 2,9 meter, terwijl het high-lift model een pinhoogte van 3,1 meter bereikt. Beide laderarmopstellingen worden standaard geleverd met een hydraulische snelwissel en de laderarmen bieden echt parallel heffen.
De 403E biedt een kiplast van 972 kg met palletvorken, binnen een transportgewicht van slechts 2.671 kg. Hierdoor valt de 403E binnen de EU-normen voor het trekken van aanhangers, waardoor het een ideale machine is voor landschaps-, gemeente- en verhuurklanten. Een zwaar uitgevoerd contragewicht is als optie verkrijgbaar, waardoor het kiepgewicht met 118 kg en het transportgewicht met 121 kg toeneemt.

De machine heeft een enkele joystick met daar bovenop een proportionele hulpcontroller. Er kan een optionele tweede hulprol worden geleverd, zodat de machinist alle laderfuncties met één hendel kan bedienen voor een snellere bediening.
De machine heeft een 20 kW zeer efficiënte hydraulische pompmotor en het hydraulische systeem biedt twee bedrijfsmodi, bestuurd door een tuimelschakelaar op de hoofdconsole. Shovel/bucket-modus zorgt voor een dynamische respons, terwijl de vorkmodus zorgt voor meer precisiecontrole. Een programmeerbare hulpfunctie met constant debiet is ook standaard om gemotoriseerde hulpstukken aan te drijven, waarbij de machinist het debiet instelt via het hoofddisplay en de draaiknop.

Bestuurderscomfort

De 403E wordt in eerste instantie aangeboden met een vaste of opklapbare kap, met als alternatief een volledig beglaasde cabine vanaf derde kwartaal in 2023. Er is een nieuw multifunctioneel digitaal display, bestuurd door de draaiknop rechts van de joystick van de lader. De machinist kan de draaiknop gebruiken om het debiet van de hulphydrauliek, de rijsnelheden voor kruipen en andere instellingen op het display in te stellen. De monitor geeft ook alle kritieke bedrijfsgegevens van de machine weer, waaronder de rijmodus, de laadtoestand van de accu en de rijsnelheid.
De wiellader voegt zich bij een snel groeiend assortiment volledig elektrische machines binnen het JCB-assortiment. Deze beproefde technologie zorgt voor een revolutie in de manier waarop aannemers, lokale autoriteiten en verhuurbedrijven werken en biedt emissievrije prestaties op het gebruikspunt. Met lagere geluidsniveaus en machinetrillingen is de 403E een comfortabele, zeer productieve, emissievrije lader die kan werken met een reeks aanbouwdelen.

 

Voor meer informatie: JCB