Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr en Leica Geosystems werken samen

Liebherr en Leica Geosystems werken samen

Liebherr biedt in samenwerking met Leica Geosystems, onderdeel van Hexagon, diverse machinebesturingen voor hydraulische graafmachines af fabriek aan. Machinebesturingssystemen zijn hulpsystemen die bouwprojecten en -processen efficiënter, productiever en veiliger maken. Liebherr breidt nu zijn assortiment machinebesturingssystemen uit voor zijn Generation 8 rupsgraafmachines.

De digitale transformatie in de bouwsector zet zich voort, waarbij bouwplaatsen steeds meer digitaal en genetwerkt worden. Hulpsystemen zoals machinebesturingssystemen van Leica Geosystems winnen daarmee aan belang. Zij ondersteunen de machinisten bij het uitvoeren van hun werkzaamheden door middel van de nieuwste technologieën en real-time informatie. De kwaliteit van de werkresultaten, de efficiëntie van de werkprocessen en de veiligheid kunnen aanzienlijk worden verhoogd - en tegelijkertijd worden de implementatietijden bij planning en constructie verkort.

Halfautomatisch machinebesturingssysteem af fabriek: Voor Liebherr G8 rupsgraafmachines

De machinebesturingssystemen van Leica Geosystems zijn al beschikbaar in verschillende uitvoeringen voor Liebherr mobiele en rupsgraafmachines. Ze omvatten het 2D passieve en 3D passieve machinebesturingssysteem voor Generatie 6 en 8, evenals de 2D ‘3D-ready’ halfautomatische en de 3D halfautomatische voor Generatie 6.
De beschikbaarheid van semi-automatische machinebesturingssystemen, zowel 2D ‘3D-ready’ als 3D, is uitgebreid naar generatie 8 rupsgraafmachines; ze zijn nu beschikbaar voor de modellen R 922, R 924, R 926, R 928, R 930, R 934, R 938 en R 945. Voor deze modellen wordt ook de 2D ‘3D-ready’ passieve machinebesturing aangeboden.
De betreffende uitrustingsvarianten zijn af fabriek bij Liebherr verkrijgbaar. Alle machinebesturingscomponenten van Leica Geosystems worden tijdens het productieproces optimaal geïnstalleerd en de klant ontvangt een voorgekalibreerde machine. Stilstand door latere montage kan zo worden vermeden.

Passieve of halfautomatische bediening: gerichte ondersteuning van de machinist

Afhankelijk van de situatie en eisen op de bouwplaats biedt Liebherr voor elke toepassing de juiste machinebesturing. Waar bij een passief systeem de machinist de aanwijzingen op het display in de cabine moeten volgen en de machine zelf moeten bedienen om de klus te klaren, biedt het semi-automatische machinebesturingssysteem actieve ondersteuning met een semi-automatische verwijderingsmodus. De machinist mag alleen de steelbewegingen en snelheid van de machine via de joystick regelen. Het systeem past automatisch de juiste beweging van alle apparatuur aan om het doelprofiel te creëren.
De productiviteit kan aanzienlijk worden verhoogd door gebruik te maken van een semi-automatisch machinebesturingssysteem. Ook kan over een langere periode veel nauwkeuriger worden gewerkt, waardoor tijdrovende en kostenintensieve nabewerkingen worden verminderd. Machines van de 8e generatie met een passief machinebesturingssysteem kunnen op verzoek van de klant worden uitgerust met een halfautomatisch systeem door middel van een bijbehorend softwarepakket, op voorwaarde dat ze zijn uitgerust met een Master 5 Premium.

Verschillende varianten machinebesturingen: 2D, 3D of 2D ‘3D-ready’

2D- of 3D-machinebesturingssystemen van Leica Geosystems geven de machinist informatie over de hoogte en helling van de machine en de bijbehorende positie via het display in de machinistencabine.
Terwijl een 2D-machinebesturingssysteem is ontworpen voor het werken vanaf vlakke en hellende oppervlakken, gebruikt een 3D-machinebesturingssysteem referentiemodellen en GNSS om de machinist te begeleiden. Door 3D GNSS-positionering in combinatie met 3D-modelgegevens is alle informatie over uitgraven en verwijderen, evenals de positie van de machine op de bouwplaats, in realtime zichtbaar.
Met de 2D ‘3D-ready’ variant kan er direct in 2D gewerkt worden, afhankelijk van de aangeschafte optie passief of halfautomatisch. Een 2D-besturing kan vervolgens op elk moment worden geüpgraded naar een volwaardige 3D-machinebesturing.

Betekenis van machinebesturingssystemen op de markt

Machinebesturingen worden steeds belangrijker voor de meest uiteenlopende bouwprojecten. Ze bieden een grote meerwaarde voor machinisten, bedrijven en het milieu en stellen de machinisten in staat hun machines nog productiever en preciezer te gebruiken. Het consistente gebruik van sensoren en software geeft de operator real-time informatie, waardoor werkprocessen dankzij verschillende automatiseringsfuncties qua tijd en kosten kunnen worden geoptimaliseerd. Wachttijden voor landmeters worden verkort en de noodzaak voor controlemetingen op de bouwplaats wordt verminderd. Daarnaast verhoogt dit de veiligheid op de bouwplaats, omdat er minder mensen nodig zijn in de directe omgeving van de machine. Bovendien wordt de werkdruk van de machinist verminderd, waardoor vermoeidheid van de machinist en de daarmee gepaard gaande gevoeligheid voor fouten wordt voorkomen.

 

Importeur voor België: SomTP
Importeur voor Nederland: Wynmalen & Hausmann
   

Voor meer informatie:

Liebherr