Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Big Foot maait sloten

Big Foot maait sloten

De Atlas 140W graafmachine met ultrabrede banden zorgt voor een perfecte bodembescherming - robuust, zelfs bij zware lasten - is kostenbesparend dankzij een laag brandstofverbruik en biedt een breed scala aan toepassingen en een rondom zicht als een vuurtoren.

Als het op de ondergrond aankomt, is het een ‘echte softie’, als het op stabiliteit aankomt, is het een rots. Dat is zo'n beetje de Big Foot, de Atlas 140W mobiele graafmachine met 16 ton eigengewicht en een rijsnelheid van 20 km/u (optioneel tot 36 km/u). De extreem brede en grote 710/45-26.5 20 PR-banden geven deze mobiele graafmachine de terreinmobiliteit van een rupsgraafmachine. De brede banden zorgen voor een aanzienlijk lagere bodemdruk, waardoor de Big Foot perfect geschikt is voor bijvoorbeeld maaiwerkzaamheden, zoals hier in het gebied van het waterschap Schweriner See/Obere Sude. Meer dan 500 km sloten, die lang geleden zijn aangelegd om het gebied af te voeren, vereisen onderhoud en maaien. Daarom is de Big Foot uitgerust met een maaikorf van 4 meter. Hij is in staat van snel door de sloten bewegen en de begroeiing kappen. Na een tijdje zijn er nauwelijks sporen meer van de mobiele graafmachine op de grond. "Met de Big Foot kunnen we van werk naar werk rijden zonder dat we een dieplader nodig hebben. Dat scheelt tijd en geld", deelt Mark Sierks, algemeen directeur van het waterschap, nog een belangrijk voordeel.

Grote bodemvrijheid - speciaal onderstel

Er is een speciaal onderwagen ontworpen zodat de Atlas Big Foot zo goed mogelijk kan bewegen, zonder de werkbewegingen te beperken. De Big Foot blinkt uit door een enorme bodemvrijheid en een extreem lage bodemdruk, maar zonder de transporthoogte van 4 meter (waar nodig) te overschrijden. De assen zijn voorzien van een 35% sperdifferentieel om de bodem zo zacht mogelijk te laten rijden. Dit voorkomt dat de wielen doordraaien en dat de mobiele graafmachine vast komt te zitten in modderige of drassige ondergrond. Dit wordt gecombineerd met een enorme kracht. Hij is nog steeds in staat om 1,3 ton te heffen wanneer hij niet wordt ondersteund op een reikwijdte van 11 meter (met optionele tweede lepelsteel). Het vermogen hiervoor wordt geleverd door een 95 kW (129 pk) sterke 4-cilinder Deutz-motor met roetfilter. Deze Big Foot is uitgerust met een loadsensing, krachtige plunjerpomp, die tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar meerdere werkbewegingen aanstuurt. Dit wordt verder verbeterd door een hydraulische extra functie die plaats biedt aan maximaal tien verschillende aanbouwdelen zoals hydraulische hamers, trilaandrijvingen, enz. Oliehoeveelheid en -druk kunnen individueel vanuit de cabine worden aangepast. De op maat gemaakte hydrauliek zorgt voor een gelijkmatige druk en olietoevoer voor gemotoriseerde werkhulpstukken zoals maaiers of mulchers en minimaliseert slijtage van de hulpstukken. Zelfs in maaimodus, met een oliestroom van 30 liter en een permanente druk van 180 bar, is er geen prestatieverlies bij welke werkbeweging van het gereedschap dan ook.

Reageer flexibel op vele eisen met behoud van economische efficiëntie

Het waterschap Schweriner See/Obere Sude beslaat een gebied van 63.500 hectare met een waterlichaamlengte van 681 km. Dit zijn wateren van de tweede orde (Gewässer zweiter Ordnung (GEW II)), waarvan 101 km via leidingen, met 3 pompstations en 191 stuwen. Onderhoud aan beeklopen en hout, maaiwerkzaamheden, grondwerken, hijswerkzaamheden en vele andere werkzaamheden zijn de afgelopen tijd uitgevoerd door de eigen bouwplaats van de organisatie. "Door onze eigen bouwplaats zijn we aanzienlijk flexibeler geworden en kunnen we snel inspelen op objectieve wensen", zegt Sierks. De Atlas 140W past hier perfect bij. Het kan snel van site naar site reizen. Niet alleen in het veld, maar ook op de weg. Het gemiddelde motortoerental is 1.480 omwentelingen, wat betekent dat het brandstofverbruik rond de 6,3 liter per uur ligt. Dat is ook wat de Big Foot zo zuinig maakt. En dan hebben we het nog niet eens over de flexibiliteit die wordt geboden door een optionele snelwissel, waarmee gemakkelijk van gereedschap kan worden gewisseld, inclusief hydraulische aanbouwdelen.

Beste zichtbaarheid

De cabine van de Atlas 140W Big Foot biedt uitstekend zicht rondom en veel ruimte voor de bestuurder. De veiligheid wordt ook gegarandeerd door de achteruitrij- en zijcamera's (optioneel ook 270°-camerasysteem verkrijgbaar). Er zijn talloze details die het werken vergemakkelijken. Zo kunnen stuurkolom, stoel en bedieningsconsoles onafhankelijk van elkaar worden versteld. De opklapbare voorruit, het automatische airconditioningsysteem en de thermisch isolerende beglazing dragen bij tot een goede werksfeer in de cabine.

Importeur voor België: De Bruycker - Kemp
Importeur voor Nederland: Kemp Groep
   

Voor meer informatie:

Atlas