Steinexpo 2023: Volvo CE
Op Steinexpo 2023 zal Volvo CE zijn uitgebreide machine- en dienstenaanbod presenteren. Hoogtepunten zijn onder meer de elektrische graafmachine EC230 Electric, de grootste Volvo wiellader L350H en de rupsgraafmachine EC550E.
Op de Steinexpo van dit jaar (23 tot 26 augustus 2023 in Nieder-Ofleiden) zal Volvo Construction Equipment zich concentreren op zijn hoogwaardige productportfolio van machines en diensten. In de grootste basaltgroeve van Europa, die wederom dienst doet als indrukwekkend expositiecentrum, zal Volvo CE op 1.300 vierkante meter een segmentspecifieke selectie van zijn nieuwste machines presenteren. De lijst met tentoongestelde machines omvat de nieuwste rupsgraafmachines uit de E-serie, de 23-tons EC230 elektrische elektrische graafmachine, de 35-tons L260H-wiellader in combinatie met de A45G-dumper.
Daarnaast kunnen bezoekers zelf de prestaties van de L350H en de nieuwste Volvo EC550E rupsgraafmachine zien in praktische live demonstraties. Volvo's grootste dumper, de 60-tons A60H, zal waarschijnlijk ook grote belangstelling wekken in de demoruimte. Traditiegetrouw is er ook een machinistenwedstrijd, dit keer in de cabine van een EC230 Electric.
Hoe de groeve van de toekomst zal veranderen, is het onderwerp van de ‘Quarry Vision’ op Steinexpo 2023. Op een oppervlakte van ongeveer 4.000 vierkante meter kunnen exposanten hun nieuwste innovaties presenteren - of ze nu al klaar zijn voor de markt, in de buurt van serieproductie zijn of zich nog in de prototypefase bevinden. Ook Volvo CE is spectaculair vertegenwoordigd in deze beursruimte: met de brandstofceldumper Volvo HX04.
EC230 Electric: Volvo's eerste middelgrote elektrische graafmachine
De EC230 elektrische graafmachine van 23 ton biedt dezelfde prestaties als een vergelijkbaar dieselmodel, maar dan zonder uitstoot, laag geluidsniveau en weinig trillingen. Eerste gebruikers melden ook dat de EC230 Electric niet alleen een identieke graafkracht haalt als de diesel-tegenhanger Volvo EC220E, maar dit ook combineert met een snellere cyclustijd en aanzienlijk minder geluid. Als universele machine is de elektrische graafmachine ideaal voor een breed scala aan taken, waaronder afzuiging, grondverzet, nivellering en afval- en schrootverwerking in het recycling- en afvalsegment.
De aandrijving wordt aangedreven door lithium-ionbatterijen en is ontworpen voor een volledige werkdag van acht uur met een snelle oplaadbeurt. De EC230 Electric is uitgerust met een CCS2-connector, de standaard die in de meeste Europese landen wordt gebruikt. Bij de levering is ook een 22 kW laadkabel voor een normaal CEE-stopcontact inbegrepen. Verdere opties zijn een mobiele power unit of een 150kW snellaadstation, dat speciaal is ontwikkeld voor de eisen van de EC230 Electric. Met deze keuze biedt Volvo CE haar klanten voldoende flexibiliteit om de machine met minimale inspanning te bedienen – zelfs terwijl de elektrische infrastructuur op veel plaatsen nog in de kinderschoenen staat. De power unit biedt het voordeel dat je hiermee ook andere elektrische apparaten (230V en 400V) op de bouwplaats kunt bedienen.
Volvo L350H: klaar voor zwaar werk
De L350H, het vlaggenschip van de Volvo CE-serie wielladers, heeft een aanzienlijk verbeterde aandrijflijn. De belangrijkste kenmerken zijn nieuwe Volvo-assen en een geheel nieuwe Volvo-versnellingsbak, waardoor OptiShift van de derde generatie standaard kan worden gemonteerd. Deze beproefde technologie, die ook wordt gebruikt op de Volvo L110H tot L260H wielladers, integreert Reverse-by Braking (RBB) en koppelomvormervergrendeling voor elke versnelling, waardoor het brandstofverbruik met maximaal 15 procent wordt verlaagd.
Dankzij een nieuw, robuuster bovenste knikgewrichtlager en een herzien hoofdframe, waarin de nieuwe assen en de nieuwe transmissie zijn ondergebracht, is de machine ook optimaal uitgerust voor de zwaarste toepassingen. Tegelijkertijd heeft Volvo CE bij de revisie rekening gehouden met de servicekosten en de service-intervallen verdubbeld tot 1.000 uur voor de motor en 4.000 uur voor het verversen van de olie op de assen.
Volvo EC550E: een kampioen in zijn klasse
De EC550E rupsgraafmachine concurreert met graaf- en hefcapaciteiten die normaal gesproken alleen te vinden zijn in het 60-tons segment. De 50-tonner heeft niet alleen het hoogste motorvermogen in zijn klasse, maar biedt ook een uitstekende trekkracht en een hoog zwenkkoppel. In combinatie met de grote bakken is de EC550E perfect voor het vullen van dumpers met slechts enkele laadcycli.
De onderwagen van de EC550E is gebouwd met een X-vormig frame van hoogwaardig staal voor de zwaarste werkomstandigheden en een lange levensduur. Het hart van de aandrijving wordt gevormd door de emissiearme 12,8-liter zescilinder Volvo D13J die aan de Stage 5 emissienorm voldoet. In combinatie hiermee wordt het elektrohydraulische systeem van de volgende generatie, gekenmerkt door onafhankelijke proportionele kleppen (Independent Metering Valve Technology), werkt met een tot 25 procent lager brandstofverbruik.
Volvo Site Solutions: alles wat het leven gemakkelijker maakt
In de dienstensector ligt de focus bij Steinexpo op Volvo CE's Site Solutions. In detail richt Volvo zich op de modules Connected Map, Performance Indicator en Connected Load Out. Deze oplossingen verbeteren de productiviteit en veiligheid ter plaatse voor klanten.
Connected Map is een locatieservice die een gevisualiseerd werkterreinoverzicht biedt voor alle machines, ook machines van andere fabrikanten, en voertuigen op een bedrijfsterrein, waartoe het personeel toegang heeft in de machines (via Volvo Co-Pilot of Android/iOS-apparaten) en op kantoor (via het webplatform Office Portal). Hoe het in een notendop werkt: Connected Map haalt de positiegegevens uit machinetelematica of Android/iOS-apparaten met simkaarten en uploadt deze naar een cloudgebaseerd Volvo-platform. De Office Portal maakt het voor managers eenvoudiger om één of zelfs meerdere locaties te beheren en geeft hen ook de mogelijkheid om snel en realtime te reageren op bijzondere omstandigheden. De sitebeheerder kan bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer of beperkte zones instellen en de wijzigingen direct doorsturen naar alle gebruikers.
Performance Indicator is gebaseerd op een abonnement op de Connected Map-service en is een digitale oplossing van Volvo waarmee activiteiten ter plaatse kunnen worden geoptimaliseerd – door middel van het gevisualiseerde overzicht van productie, brandstofefficiëntie en machinecyclusgegevens. Een realtime dashboard maakt het eenvoudig om de gegevens naar behoefte te verzamelen en te organiseren.
Laadprocessen vereenvoudigen, administratieve rompslomp verminderen, foutbronnen minimaliseren en het werk voor managers, machinisten van bouwmachines en vrachtwagenchauffeurs vergemakkelijken: Volvo CE bracht al deze vereisten samen bij de ontwikkeling van het nieuwe Connected Load Out-assistentiesysteem. De digitale oplossing is beschikbaar voor wielladers en graafmachines van Volvo met een geïntegreerd weegsysteem en Load Assist of Dig Assist. De clou: het systeem verbindt de bouwmachine, het bedrijfsbeheer en de vrachtwagen met elkaar en maakt een digitale uitwisseling van informatie mogelijk.
Met behulp van de Connected Load Out-app kunnen laadopdrachten van een inkomende vrachtwagen worden verzonden naar de Volvo Co-Pilot van de bouwmachine. De chauffeur van de bouwmachine wordt zo direct geïnformeerd over de geschatte aankomsttijd en de lading, wat de voorbereiding en het risico op fouten in gelijke mate minimaliseert. In de volgende stap meldt de Volvo Co-Pilot de aankomst van de vrachtwagen, zodat de chauffeur de vrachtwagen zonder verdere vertraging kan aanvragen en naar de laadlocatie kan sturen. Tegelijkertijd wordt er een vrachtbrief aangemaakt en naar de vrachtwagen en het fabrieksmanagement gestuurd, waarbij het hele proces in het kantoorportaal te volgen is.
Quarry Vision: Volvo CE presenteert de HX04
Volvo CE heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met het testen van 's werelds eerste brandstofceldumper, de Volvo HX04. De HX04 is het resultaat van een nationaal onderzoeksproject waarbij naast Volvo CE tal van Zweedse bedrijven, instituten en autoriteiten betrokken waren. Een van de partners is bijvoorbeeld PowerCell Sweden, ontwikkelaar van waterstof-elektrische energieoplossingen op basis van brandstofcellen.
Een groot deel van de ontwikkeling en constructie van het drie-assige prototype werd gedaan in de Volvo CE-fabriek in Braås, Zweden - dezelfde plaats waar 'Gravel Charlie' het levenslicht zag in 1966, 's werelds eerste knikdumper. Het is dus geen wonder dat de HX04 al snel de bijnaam ‘Electric Charlie’ verdiende. De ingenieurs van het technologiecentrum in Eskilstuna, Zweden, droegen hun steentje bij met de softwareontwikkeling en de knowhow van het testlaboratorium voor brandstofcellen.
Het concept is nog niet op de markt, maar de opgedane kennis is onmisbaar voor een eventuele serieproductie in de tweede helft van dit decennium. Het tanken is zelfs met het prototype probleemloos gebleken: de HX04 kan in ongeveer 7,5 minuut 12 kg waterstof laden, genoeg voor een bedrijfstijd van ongeveer vier uur. Vooruitkijkend kan worden verwacht dat voertuigen met brandstofcelaandrijving vergelijkbare tank- en bedrijfstijden en actieradius zullen hebben als hun tegenhangers met verbrandingsmotoren. Uit de tests bleek ook dat de warmte die vrijkomt bij elektriciteitsproductie als nuttig neveneffect kan worden gebruikt om de cabine te verwarmen.
Importeurs voor de Benelux: | SMT |
Voor meer informatie: |
Volvo Construction Equipment |