Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Duo completeert kwartet

Duo completeert kwartet

Onlangs heeft Van der Spek Vianen een nieuw duo Powerscreen machines afgeleverd en in gebruik gesteld bij de De Beijer Groep. Het kwartet van nieuwe Powerscreen machines geleverd door Van der Spek is nu compleet.

De nieuwe Powerscreen Warrior 1800 en Powerscreen Chietain 1700X Rinser die nu zijn geleverd volgen na twee Powerscreen Warrior 1800’s die geleverd zijn voor de vestigingen in Dodewaard en Duisburg. 
Het nieuwe duo dat samenwerkt is geleverd voor de groeve van de De Beijer Groep in het Duitse Trechtingshausen; Hartsteinwerke Sooneck. In deze groeve worden per jaar vele honderdduizenden tonnen quarzitsche grauwacke in verschillende afmetingen, gewichtsklassen en voor verschillende marktsegmenten geproduceerd. Afvoer gebeurt vanuit de groeve per schip middels de eigen scheepsverlading direct aan de Rijn of per as.  Het nieuwe duo verwerkt en wast producten die in de groeve zijn gewonnen en deels verwerkt. 
De nieuwe Powerscreen Warrior 1800 en Powerscreen Chieftain 1700X rinser zijn beide met dual-power aandrijving uitgevoerd, waardoor hij zowel elektrisch als door een Stage-5 motor kan worden aangedreven mocht er geen stroomtoevoer beschikbaar zijn. Bij het gebruik van de Stage-5 motor kan de machine met HVO-100 brandstof draaien, waardoor de uitstoot tot een minimum wordt beperkt. We mogen dus echt spreken van ‘dubbel duurzaam’. 

Powerscreen Warrior 1800

De Warrior 1800 weegt 32 ton en is voorzien van een dubbeldeks zeefbox met een lengte van 4.900 mm en een breedte van 1.500 mm. Een groot voordeel van deze zeefbox is dat zowel het boven- als onderdek van gelijke afmeting is, waardoor bij de 1800 een zeefoppervlakte van 14,64 vierkante meter ontstaat. De zeefbox van de Warrior heeft standaard een amplitude van 12 mm, waardoor de zeef erg ‘agressief’ is voor het te zeven materiaal. Hierdoor is het mogelijk om in elkaar hakende producten en kleine fracties met grote capaciteiten te zeven. De machine wordt bij De Beijer ingezet als voorzeef om de eerste scheiding te maken. 
Deze zwaar en degelijk gebouwde zeefbox is samengesteld uit zogeheten Huck-bolts, die gezien kunnen worden als de klinknagels van de huidige tijd. De Huck-bolts worden via hydraulisch gereedschap aangetrokken, waarbij een borgmoer wordt vastgedrukt tot een vooraf ingestelde kracht. Als deze kracht is bereikt, breekt het overige deel af en zit hij vast. Door deze bouwwijze is de zeefbox enorm sterk en kan hij hoge krachten verwerken doordat de Huck-bolts zorgen dat de box ondanks zijn stabiliteit toch flexibel kan zijn. Een groot voordeel is dat er geen laswerk wordt toegepast om de zeefbox samen te stellen en er geen risico is dat hij gaat scheuren. Tevens lopen Huck-Bolts nooit los, wat bij andere zeefboxen tot scheurvorming kan leiden wanneer dit gebeurt bij normale bout-/moerverbindingen. 

Brede afvoerbanden

De Warrior 1800 is voorzien van een hydraulisch te liften zeefbox, zodat het wisselen van zeefdekken sneller kan worden uitgevoerd. Ook wordt het zuiver maken van de zeef bij het wisselen van te zeven materiaal eenvoudiger.  
De seriematig gemonteerde bordessen aan beide zijden van de zeefbox zorgen voor een veilige rondgang bij controle van de machine. Op alle componenten, die gesmeerd moeten worden, zijn gecentraliseerde smeerposities bevestigd zodat dit veilig en vanaf grondniveau kan gebeuren. 
De machine is voorzien van 900 mm brede afvoerbanden op de fijne- en middenfractie, om grote capaciteiten goed af te kunnen voeren. De banden zijn standaard in snelheid te regelen, zodat er geen banden onnodig hard te hoeven lopen De overmaat wordt afgevoerd door een 1.400 mm brede band zodat grote delen zonder problemen weer van de machine afkomen. 
Op de machine is een brede bunker gemonteerd, voorzien van een 1.300 mm brede opvoerband. Belading met een graafmachine of laadschop is dus geen enkel probleem als de machine los opgesteld staat. 

Powerscreen Chieftain 1700X 

De ruim 28 ton wegende Powerscreen Chieftain 1700X is bij De Beijer uitgevoerd als rinser waarbij zowel op het boven- als onderdek met sproeipijpen en nozzels het uit te zeven product tevens wordt gewassen. Als gewenst kunnen deze nozzels en opvangbak worden verwijderd en de afvoerband voor de fijne fractie weer gemonteerd zodat het weer een normale ‘droge’ zeef is. 
Uniek is dat de dubbeldeks zeefbox zowel 2- als 4 maal gelagerd kan worden aangedreven waardoor optimale afstelling kan worden gerealiseerd voor het te zeven en wassen product. Huck-bolts zijn hier ook de basis voor de stevige bouwwijze van de zeefbox. 

Het bovendek is 4.800 mm lang en 1.500 mm breed en het onderdek 4.120 mm breed en 1.520 mm lang. De zeefbox kan hydraulisch worden versteld tussen de 20 en 34 graden om de verblijftijd op het zeefdek te kunnen regelen. Dankzij de lange afvoerbanden met afwerphoogtes van bijna 5 meter kunnen grote voorraden worden opgezet tot 150 kuub per product. 
Vanuit de Powerscreen Warrior 1800 wordt opgegeven in de 5 kuub grote bunker van de Powerscreen Chieftain 1700X waaruit het product geregeld naar de zeefbox wordt opgegeven. Natuurlijk heeft ook de Chieftain 1700X ruime bordessen zodat veilig gewerkt kan worden rondom de zeefbox. 

De opbouw en ingebruikstelling is door de technische dienst van Van der Spek Vianen uitgevoerd in goede samenwerking met de technische dienst van de De Beijer Groep. 

 

Voor meer informatie: Van der Spek