Duurzaam recyclen met elektrische overslagmachines
De principes van de circulaire economie winnen steeds meer aan belang in de bouwsector en vormen een belangrijk concept voor de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven. In deze context moeten hulpbronnen terug in de kringloop worden gebracht en op een milieuvriendelijke manier worden hergebruikt. De Pradier Group, een Frans familiebedrijf gelegen tussen de departementen Rhône en Vaucluse, brengt dit principe elke dag in de praktijk met de hulp van de Sennebogen elektrische havenoverslagmachines 840 E en 855 E.
De Pradier Group is een fabrikant van materialen voor de bouw- en woningbouwsector, gevestigd in de Rhônevallei in Frankrijk. Het familiebedrijf produceert en levert bouwstoffen, prefab betonelementen en -blokken, evenals gemengde asfaltproducten en recycleert inerte materialen afkomstig van sloopwerkzaamheden. Om de milieuvriendelijkheid van deze processen te vergroten, heeft de bedrijfsleiding jarenlang een logistiek systeem ontwikkeld waarin de rivier als middelpunt van alle bedrijfsvoering fungeert. Het resultaat is een principe van de circulaire economie dat al enkele maanden van kracht is, waarbij het bedrijf verschillende grondstoffen en goederen per schip tussen de twee locaties langs de Rhône laat circuleren. De twee elektrisch aangedreven overslagmachines 840 E en 855 E dienen als middelpunt en middelpunt van de processen en zorgen voor een efficiënte en energiebesparende materiaaloverslag.
Circulaire economie langs de Rhône: van Mondragon naar Lyon en terug
Vanuit Mondragon, gelegen in het departement Vaucluse, vervoeren de schepen van het bedrijf materialen van de plaatselijke steengroeven stroomopwaarts richting Lyon. Hier worden de grondstoffen die in de haven van Edouard Herriot aankomen, gelost door de elektrische overslagmachine 840 E en deze worden geleverd aan verschillende bouwplaatsen langs de Rhône, de betonfabriek en de prefabfabriek van Pradier in Lyon. Stroomafwaarts worden inerte materialen verkregen uit demontage- en sloopwerkzaamheden van verschillende aannemers terug naar Mondragon getransporteerd. Na aankomst op de locatie lost de 855 E de schepen en wordt het materiaal verwerkt in de recyclingfabriek. De gerecyclede materialen worden vervolgens teruggestuurd naar Lyon.
Machines ondersteunen de optimale uitvoering van het project door hoge prestaties en energie-efficiëntie
Om de optimale machines te vinden voor de omzetting van de circulaire economie, vertrouwden de voorzitter van de Groep Roland Pradier en directeur van het Strategisch Comité Maxime Cendres op de sterke samenwerking van Sennebogen met de lokale service- en verkooppartner Sygmat, die de machines leverde. De machines moesten voldoen aan de hoge eisen van het uit te voeren logistieke plan en een snelle en efficiënte materiaalstroom tussen de locaties in Lyon en Mondragon garanderen. Om de schepen veilig en snel te kunnen lossen vanaf de boven de wal gebouwde steigers moesten de machines naast een grote werkradius tegelijkertijd bijzonder energiebesparend en milieuvriendelijk werken. De keuze viel al snel op de twee Sennebogen elektrische overslagmachines 840 E en 855 E die voldoen aan de hoge eisen van het bedrijf. Beide machines worden stationair op de kade geïnstalleerd en worden rechtstreeks gevoed door het elektriciteitsnet van de faciliteit. Tegelijkertijd werken de machines geluids- en emissievrij en zorgen ze ondanks het veeleisende continubedrijf voor een prettige werkomgeving. Uitgerust met het intelligente Green Hybrid-energieterugwinningssysteem, zorgt de extra hydraulische cilinder van de 855 E ervoor dat opgeslagen energie kan worden gebruikt bij elk hefproces, waardoor tot 30% op de bedrijfskosten wordt bespaard. Tijdens het neerlaten van de giek wordt de energie opgeslagen in cilinders met gecomprimeerd gas die aan de achterkant van de machine zijn geplaatst. De energie is vrijwel zonder verlies weer beschikbaar voor het volgende hefproces. Het systeem overtuigt vooral bij het bestaande hoogteverschil met de rivier aan de wal, wat een bepaalde reikdiepte en prestatie van de machine vereist - een optimale mogelijkheid om te profiteren van de geavanceerde technologie.
Maxime Cendres is tevreden met het omgezet principe van de circulaire economie: “Onze schepen varen nu regelmatig tussen Lyon en onze locaties in de Vaucluse. Met hun uitstekende serviceniveau en efficiëntie dragen de Sennebogen-machines volledig bij aan het overwinnen van onze ecologische en logistieke uitdagingen. Uiteindelijk kunnen we het dagelijkse vrachtverkeer in de Rhônevallei vermijden en zo aanzienlijke hoeveelheden CO₂- uitstoot besparen.”
Importeur voor Benelux: SMT
Voor meer informatie: Sennebogen