Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

De nieuwe Cat GC trilwalsen

De nieuwe Cat GC trilwalsen

Caterpillar breidt zijn lijn van trilwalsen met enkele trommel uit met de introductie van de nieuwe 2.134 mm Cat GC-serie, die is ontworpen met het oog op eenvoudige bediening, grote betrouwbaarheid en lage bedrijfskosten per uur.

De nieuwe serie, die hoge statische lineaire belasting en trommels met een groter gewicht biedt voor superieure verdichting, bestaat uit de 10 GC van 10 ton, CS11 GC en CP11 GC van 11 ton en CS12 GC en CP12 GC van 12 ton. De nieuwe modellen, die beschikbaar zijn met gladde trommel (CS) en met kussenblokschalen (CP) voor verdichting van korrelige en dichte grond, leveren betrouwbare prestaties bij wegenbouw, het bouwrijp maken van terreinen, grote woningbouwprojecten, het vullen van grote kuilen en landbouwtoepassingen.

De nieuwe GC-serie wordt aangedreven dor de 90 kW (120 pk) Cat C3.6-dieselmotor die aan de Stage 5 emissienorm voldoet. Bij standaardbedrijf in de Eco-modus wordt het toerental van de motor teruggebracht tot 2.000 omw/min om tot 10% brandstofbesparing te leveren in vergelijking met gebruik met hoog stationair toerental. Het lange vervangingsinterval voor olie en filters helpt de onderhoudstijd te verkorten en de kosten te verlagen.

De eenvoudig te selecteren toerentalregeling biedt overschakeling van werk- naar rijsnelheid met één druk op de knop. De enkele aandrijfpomp van de wals met de achteras met sperdifferentieel levert een hoger dan verwacht hellingvermogen tot 55% voor de modellen van 10 en 11 ton, en tot 50% voor modellen van 12 ton. Alle walsen bieden een geringe transporthoogte van 3 meter plus verbeterde vastsjorpunten voor snel, voordelig transport dat aan de marktvoorschriften voldoet.

Beproefde betrouwbaarheid en flexibiliteit van Cat

De nieuwe trilwalsen uit de GC-serie bieden het exclusieve dopvormige trilsysteem van Cat, dat in een lang service-interval van 3 jaar/3000 bedrijfsuren voorziet voor betrouwbare werking. Aangezien de trommel zwaarder is dan bij de B-serie, bieden deze nieuwe modellen krachtige verdichtingsprestaties. Met twee amplitudes en twee frequenties biedt deze nieuwe lijn een nog grotere veelzijdigheid bij het verdichten en met een enkele druk op de knop kan de machinist snel overschakelen van hoge naar lage amplitude.

Extra XT-gewichtsets en cascodooskits met kussenblokschalen voor CS-modellen met gladde trommel vergroten de flexibiliteit van de machine. Gewichtsets voor de CS10 GC en CS11 GC vervangen de voorbumper en zorgen voor extra gewicht onder de stroomvorkbuis van de CS 11 GC om elk model naar de volgende gewichtsklasse te brengen, waardoor de toepassingsmogelijkheden toenemen. Met dezelfde cascodooskit uit de B-serie worden walsen met gladde trommel uit de GC-serie geconverteerd naar een trommelrol met kussenblok, waardoor deze machines op efficiënte wijze zowel vaste als korrelige grond kunnen verdichten.

Eenvoudige, comfortabele bediening

Door de vereenvoudigde bedieningselementen en bediening leert zelfs de meest onervaren machinist snel werken met de GC-wals. Digitale displays bieden snel toegang tot cruciale bedieningsgegevens en kunnen worden aangepast aan de voorkeuren van de machinist. Alle hoofdbedieningselementen bevinden zich op de console aan de rechterkant voor gemakkelijke toegang en omvatten een rijhendel met trillingsregeling, selectie van gasklep en Eco-modus, en noodstopschakelaar en parkeerrem. Het standaard automatisch trilsysteem start/stopt automatisch het trillen van de machine op basis van de hendelpositie om verdichting te voorkomen terwijl de machine stilstaat.

De nieuwe GC-serie maakt het gemakkelijker voor de machinist om het platform te betreden of verlaten met schuin geplaatste treden, antislipplaat en handig geplaatste leuningen. Ergonomisch gegroepeerde bedieningselementen zorgen voor efficiënte bediening, terwijl een op een rubberen demper gemonteerde cabine met rubberen vloermat trillingen tot een minimum beperkt en daarmee de vermoeidheid vermindert. Het machineontwerp biedt een uitstekend zicht rondom de wals, waardoor de machinist snel obstakels in het werkgebied kan onderkennen zonder zich te veel hoeven in te spannen. Binnen- en buitenspiegels bieden uitstekend zicht en de optionele achteruitkijkcamera verbetert het zicht aan de achterkant van de machine, waardoor de machinist snel het werkterrein kan overzien zonder obstakels of extra inspanning.

Handige service en technologie

De betrouwbare nieuwe Cat trilwalsen uit de GC-serie bieden toonaangevende service-intervallen om de onderhoudskosten te verlagen en zorgen ervoor dat de machines steeds aan het werk kunnen blijven. Zowel de hydraulische olie als de olie van het huis van het excentrisch gewicht heeft een verversingsinterval van 3000 uur/3 jaar en de motorolie en het motorfilter worden na 500 uur ververst. De scharnierverbinding en accu zijn beide onderhoudsvrij.

Het ontwerp van de wals maakt gemakkelijke toegang tot hydrauliekolietank, filter en S∙O∙S-oliemonsterafnamepoorten mogelijk zonder de motorkap te hoeven openen.

Alle rollen worden standaard geleverd met Product Linl Elite voor het vastleggen van cruciale bedrijfsgegevens, het bewaken van de status van de machine, het verstrekken van serviceherinneringen en het weergeven van storingscodes om het wagenparkbeheer te verbeteren. Tevens is een groot aantal optionele schaalbare technologieën beschikbaar voor de nieuwe GC-serie, met inbegrip van machineaandrijfvermogen, verdichtingsmeterwaarde, navigatie en communicatie van machine tot machine.

Productspecificaties voor de GC-serie

Model    CS10 GC  CS11 GC  CP11 GC CS12 GC CP12 GC
Motor Cat C3.6 Cat C3.6 Cat C3.6 Cat C3.6 Cat C3.6
Nettovermogen kW (pk) *) 90 (121)   90 (121)   90 (121)   90 (121)   90 (121)  
Bedrijfsgewicht kg ROPS/FOPS-overkapping  10.287 11.020 11.182 12.446  12.433
Trommelbreedte mm 2.134 2.134 2.134 2.134 2.134
Statische lineaire belasting kg/cm 27,1 28,3   35,8  

*)Het opgegeven nettovermogen is het beschikbare vermogen bij het vliegwiel wanneer de motor is uitgerust met een ventilator op minimumsnelheid, luchtinlaatsysteem, uitlaatsysteem en dynamo.

Importeur voor België: BM-Cat
Importeur voor Nederland: Pon Equipment

 

Voor meer informatie: Cat