Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Tadano’s nieuwe 250 tonner

Tadano’s nieuwe 250 tonner

Transportgemak gecombineerd met uitstekende hefcapaciteiten, dit is het belangrijkste ontwikkelingsdoel dat de ingenieurs van Tadano nastreefden bij het ontwerpen van de nieuwe AC 5.250-2, die het bedrijf vooraf op Bauma 2022 presenteerde.

Als onderdeel van het laatste ontwikkelingstraject voor de Na de lancering van de kraan heeft Tadano de machine nu ‘uitgerust’ met een aantal extra functies die een aanzienlijke upgrade betekenen ten opzichte van de AC 5.250-2, vooral op het gebied van veiligheid.

Maar voor alle duidelijkheid: de ingenieurs van Tadano hadden al hun ambitieuze ontwikkelingsdoelen bereikt toen de AC 5.250-2 in München werd gepresenteerd, en het uitstekende teamwerk tussen de locaties Lauf en Zweibrücken speelde daarbij een sleutelrol. “Door dit soort teamwerk konden we alle kennis en expertise van onze beide locaties optimaal benutten en combineren”, legt projectmanager Peter Kleinhans uit. En het feit dat de resultaten buitengewoon zijn, blijkt bijvoorbeeld uit de bijbehorende hefvermogens, die op veel gebieden 10 tot 15 procent hoger zijn en bij bepaalde configuraties zelfs tot 30 procent hoger kunnen gaan dan de vorige beste waarden. in deze klas. Hierdoor kan de AC 5.250-2 gemakkelijk voorop lopen met een hefvermogen van 14,5 ton met een gieklengte van 70 meter en een straal van 12 tot 24 meter. Dan is er nog de hefcapaciteit van 11 ton bij een vlucht van 42 meter met een gieklengte van 47 meter, die ook helemaal bovenaan staat – om maar twee voorbeelden te noemen. Deze indrukwekkende reeks wordt voortgezet door de systeemlengte van de nieuwe kraan: de hoofdmast van 70 meter kan met een HAV-hoofdgiekverlenging met ruim 42 meter worden verlengd, waardoor een systeemlengte van 112 meter kan worden bereikt. Ook opmerkelijk: Alle beschikbare hoofdgiekverlengingen van 5,8 tot 36 meter zijn zelfspannend.

Een uitgekiend contragewichtconcept

De kraan kan zijn totale ballast van 80 ton in drie liften oppakken: 49,6 ton met een volledige 360° radius van maximaal 6,2 meter, gevolgd door twee hijsen van 15,2 ton, elk opgesplitst in 10 en 5,2 ton voor montage aan de rechterkant en links van het basispakket. En indien nodig kan het ballast ook in kleinere stukken worden gesplitst, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt de 5,5 ton zware grondplaat op te pakken tot een afstand van maximaal 20,1 meter over de volledige straal. “Dankzij het standaard kraanbesturingssysteem IC-1 Plus kan de beschikbare radius bij bepaalde zwenkhoeken zelfs aanzienlijk worden vergroot”, onderstreept Peter Kleinhans. Bovendien zorgt het feit dat het contragewicht kan worden opgesplitst in een groot aantal elementen, waarbij geen enkele meer dan 10 ton weegt, voor maximale flexibiliteit voor de transportlogistiek. Dit betekent dat relatief kleine vrachtwagens kunnen worden gebruikt voor transport wanneer de ruimteomstandigheden op een werkplek dit vereisen.

Taxikraan met 12 ton aslast

Het Tadano-team is ook enorm trots op de uitstekende transportconfiguratieopties die beschikbaar zijn voor de AC 5.250-2. Hij kan bijvoorbeeld een haakblok met drie schijven vervoeren voor het hijsen van lasten tot 67,3 ton of een 5,8 meter zware geleider aan boord, terwijl hij binnen een aslastconfiguratie van 12 ton blijft – om nog maar te zwijgen van de transportsteunen voor de HAV-verlenging zijn standaard inbegrepen in de aslast van 12 ton. Bovendien is aan de achterkant een laadvermogen van enkele honderden kilogrammen mogelijk. En dat geheel met 16 inch stalen velgen. Het resultaat? De kraan kan zonder ondersteuningsvoertuig worden ingezet als taxikraan en blijft binnen de wettelijke aslastlimiet van 12 ton. En als de aslast wordt verhoogd naar 16,5 ton, kan hij ook tot 20 ton van zijn maximale ballast van 80 ton vervoeren. Al deze voordelen dragen bij aan de enorme veelzijdigheid van de nieuwe Tadano vijfassige unit.

Direct aan boord: de nieuwste technologische snufjes van Tadano

Tadano heeft de AC 5.250-2 zo ontworpen dat hij standaard wordt geleverd met een uitgebreide uitrusting, en niet te vergeten dat alle nieuwe kranen in de Tadano AC-familie onmiddellijk van dezelfde uitrusting zullen profiteren. Tot de bijbehorende features behoren bijvoorbeeld het innovatieve kraanbesturingssysteem IC ‑ 1 Plus. Dit systeem bepaalt voor elke giekpositie het maximale hefvermogen van de kraan, afhankelijk van de zwenkhoek van de bovenbouw, en bovendien in realtime. Hierdoor kan de kraan altijd profiteren van het maximaal beschikbare hefvermogen – vooral tijdens het hijsen over de stempels. Met andere woorden: deze functie biedt letterlijk de grootste ondersteuning als het gaat om hefwerkzaamheden waarbij de stempels niet volledig zijn uitgeschoven en het contragewicht is verminderd. Al met al profiteert de AC 5.250-2 hier enorm van, omdat de stempels asymmetrisch kunnen worden uitgeschoven naar posities van 0, 25, 50, 75 en 100 procent.

Daarnaast is voor de Tadano AC 5.250-2 optioneel ook het unieke Surround View-camerasysteem verkrijgbaar, dat het voor kraanmachinisten makkelijker maakt om de kraan optimaal op de werkplek te positioneren: dit gepatenteerde systeem maakt gebruik van zes kranen camera's om een computerondersteund diagram weer te geven van de maximaal mogelijke uitschuiflengtes voor de stempels op de huidige locatie van de kraan. “Met Tadano Surround View kunnen kraanmachinisten op een display in de cabine kijken om precies te weten hoe ze de kraan op hun werkplek moeten positioneren om alle stempels voldoende uit te schuiven en ervoor te zorgen dat ze de vereiste zwenkradius van het contragewicht gebruiken.  Dit elimineert vervelende en tijdrovende metingen en tests bij het zoeken naar een locatie van waaruit de kraan kan worden bediend, waardoor deze sneller klaar is voor gebruik ”, legt Peter Kleinhans uit. Het systeem biedt ook hulp op weg naar de werkplek, doordat kraanmachinisten voetgangers en fietsers gemakkelijker kunnen opmerken wanneer ze afslaan.

TailGUARD en liftversteller – verbeterde veiligheid tijdens rijden en werken

Tegen het einde van de ontwikkeling voegde Tadano zijn TailGUARD actieve achteruitrijhulpsysteem toe als een aanvullende technologische innovatie om de veiligheid tijdens het rijden te maximaliseren. Dit systeem maakt gebruik van twee ultrasone sensoren om het gebied achter de kraan te bewaken tijdens het achteruitrijden en werkt ongeacht de omgevingslichtomstandigheden. Het toont de afstand tot stilstaande en bewegende objecten in het bewakingsgebied op de monitor van de cabine, geeft een akoestische waarschuwing voordat obstakels worden bereikt en stopt de kraan zelf als er een risico op een botsing bestaat. Het achteruitrijhulpsysteem wordt automatisch geactiveerd op het moment dat de achteruitversnelling van de kraan wordt ingeschakeld, waardoor achteruitrijden aanzienlijk veiliger wordt. Het voorkomt niet alleen letsel en materiële schade, maar ook stilstand van de kraan als gevolg van ongevallen.
In de toekomst zal de AC 5.250-2 bovendien worden geleverd met nog een belangrijke veiligheidsvoorziening: de Lift Adjuster, die wereldwijd uniek is en naar verwachting het komende jaar beschikbaar zal komen voor de kraan. Het systeem bestaat uit een technisch besturingssysteem dat met een druk op de knop kan worden geactiveerd en dat de doorbuiging van de mast meet en de hefcilinder onafhankelijk aanpast om de door de bovengenoemde doorbuiging veroorzaakte straalverandering te compenseren en het risico van swingend. Op deze manier verbetert de Lift Adjuster de veiligheid in de werkomgeving van de kraan aanzienlijk.

Een comfortabele en veilige werkplek

Bij de ontwikkeling van de AC 5.250-2 heeft het team van Tadano er ook voor gezorgd dat er speciaal belang werd gehecht aan de behoeften van kraanmachinisten. Daarom zijn alle hydraulische componenten die geluid produceren op enige afstand van de bovenbouwcabine geplaatst, waar het aangenaam stil is. Bovendien zorgt de ruime opzet achter beide cabines voor maximaal bedieningscomfort en een prettige werkomgeving. Wat de veiligheid betreft, dragen intelligent gepositioneerde toegangspunten, bevestigingspunten voor de persoonlijke veiligheidsuitrusting van de machinist en een trede die uit de drager kan worden geschoven om het in- en uitstappen van de bovenbouwcabine veilig en comfortabel te maken, hier allemaal aan bij. Bovendien zorgt het standaard wegrijhulpsysteem voor een stressvrije rit bij het oprijden en manoeuvreren op hellingen.

Milieuvriendelijke werking

Ten slotte maakt de nieuwe AC 5.250-2 ook een overtuigend bewijs als het om zijn motor gaat: een state-of-the-art Mercedes-Benz-motor met een vermogen van 522 pk en een maximumkoppel van 2.600 Nm die zorgt voor een solide voortstuwing en krachtige hefcapaciteiten. En het spreekt voor zich dat de HVO-compatibele dieselmotor voldoet aan de nieuwste EU Stage 5-eisen. Bovendien is hij bijzonder kosteneffectief dankzij de Eco-modus, die ervoor zorgt dat de motor altijd precies het vermogen levert dat de kraan daadwerkelijk op een bepaald moment nodig heeft, waarbij het IC-1-kraanbesturingssysteem voor de bijbehorende zorg zorgt. berekeningen. Daarnaast heeft de kraan ook een brandstofbesparende start-stop-functie aan boord, waarbij het systeem de kraanmotor met een druk op de knop uitschakelt, maar zonder de besturingssoftware te deactiveren.

De technische demo van de Tadano AC 5.250-2 overtuigde meteen een groot aantal experts en andere bezoekers toen hij op Bauma 2022 werd onthuld. Dit geeft de kraan een enorme veelzijdigheid, wat in combinatie met een enorm bereik en grote hefcapaciteiten de unit perfect maakt voor het oprichten van torenkranen en voor allerlei soorten bouwprojecten.

Importeur voor België: Tadano Belgium
Importeur voor Nederland: Tadano Nederland
   

Voor meer informatie:

Tadano