Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr voegt 150 tons rups telescoophijskraan toe

Liebherr voegt 150 tons rups telescoophijskraan toe

Liebherr heeft zijn assortiment telescopische rupskranen uitgebreid met een nieuwe machine van 150 ton. De LTR 1150 bevindt zich precies tussen de LTR 1100 en de LTR 1220. Hoewel de nieuwe kraan ongeveer 50 procent meer hefvermogen biedt dan de LTR 1100, kan hij net zo gemakkelijk en economisch worden getransporteerd als zijn broer van 100 ton, compleet met rupsonderstellen met een totaalgewicht van 60 ton en een transportbreedte van 3,5 meter, of optioneel zonder rupsonderstellen met een totaalgewicht van slechts 38 ton en een breedte van slechts 3,0 meter. De LTR 1150 is de eerste telescopische rupskraan die is uitgerust met de Liebherr VarioBase, waarmee de kraanbesturing afhankelijk van de spoorbreedte en draaihoek het optimale draagvermogen kan bepalen.

Met de lancering van de LTR 1150 speelt Liebherr in op de eisen van kraanmachinisten die te maken krijgen met hijswerkzaamheden die verder gaan dan de LTR 1100, maar waarvoor de LTR 1220 overkill is. Qua hefvermogen valt de nieuwe 150 tons kraan precies tussen deze twee modellen in.

"Compact en sterk, transport in één"

Het echte hoogtepunt van de nieuwe LTR 1150 is het economische transportconcept: geen enkele andere telescopische rupskraan op de markt in deze belastingsklasse kan worden vervoerd op diepladers compleet met rupsonderstellen met een breedte van slechts 3,5 meter. De LTR 1150 maakt dit niet alleen mogelijk, maar heeft ook een totaalgewicht van slechts 60 ton. Om deze reden heeft Liebherr voor de nieuwe kraan de slogan "Compact en sterk, transport in één" bedacht.
Optioneel kan de nieuwe telescopische rupskraan met een breedte van 3,0 meter worden vervoerd. Hiervoor worden de rupsdragers verwijderd, waardoor het transportgewicht van de kraan wordt teruggebracht tot slechts 38 ton. Bij deze variant is een jack-up opbouwsteun nodig bestaande uit vier zwenkcilinders, die de kraan op de grond ondersteunen terwijl de rupsen verwijderd zijn en de dieplader zich onder de kraan positioneert. Dit principe heeft zijn waarde bewezen bij de 100 ton wegende LTR 1100. Nieuw: op de LTR 1150 ondersteunt een automatisch ondersteuningssysteem de machinist. Deze is ontwikkeld om een snellere en eenvoudigere (de)montage van de rupsonderstellen mogelijk te maken.
De twee rupsen van elk 11 ton kunnen samen vervoerd worden op een standaard oplegger met een economische breedte van 2,55 meter. Tijdens transport worden de geïntegreerde opstaptreden ingeklapt.
Ook bij de ballastverdeling werd sterk de nadruk gelegd op het garanderen van economisch transport wereldwijd. Met slechts vier liften kan de gehele ballast op de kraan worden geballast: twee liften voor de twee centrale ballasten van 11 ton en twee voor de maximale zwenkplatformballast van 41 ton. Net als bij de Liebherr LTM-kranen wordt deze met behulp van een hydraulisch ballastapparaat aan het zwenkplateau bevestigd. Liebherr-AutoBallast ondersteunt de kraanmachinist tijdens dit proces. De steun voor de zwenkplatformballast is geïntegreerd in de centrale ballast.

Een primeur voor telescopische rupskranen: VarioBase

De variabele draagbasis VarioBase biedt niet alleen meer veiligheid voor mobiele telescoopkranen, maar maakt ook aanzienlijk hogere hijsvermogens mogelijk, vooral bij hijsen direct boven de stempels. De LTR 1150 is de eerste telescopische rupskraan die is uitgerust met dit systeem, dat afhankelijk van de vaste spoorbreedte en de variabele zwenkhoek realtime het optimale hijsvermogen bepaalt. De grootste voordelen op het gebied van hijsvermogen worden behaald bij het uitvoeren van hijswerkzaamheden over de hoeken van de sporen, vooral bij kleinere spoorbreedtes. De maximale spoorbreedte van 5,8 meter, een gereduceerde breedte van 5,0 meter en een smalle spoorbreedte van 3,5 meter zijn leverbaar.
Net als de andere Liebherr LTR-kranen is ook de LTR 1150 uitgerust met lasttabellen voor hellingen tot maximaal 4° – in gradaties van 0,3°, 0,7°, 1,5°, 2,5° en 4°. Voor de eerste keer heeft Liebherr voor zijn telescopische rupskranen ook voor de nieuwe LTR 1150 " WindSpeed Load Charts" berekend, die het mogelijk maken om ook bij hogere toegestane windsnelheden tot 15,6 m/s veilig en flexibel te werken – zelfs bij het volledige hijsvermogen in veel giekposities.

Ideale kraan voor windmolenparken en de bouwsector

Dankzij de hoge prestaties en uitstekende pick & carry-eigenschappen is de nieuwe LTR 1150 ideaal voor hulpwerkzaamheden bij de montage van windturbines. Het is in staat rupskranen tot de klasse van 1.000 ton te assembleren en componenten met een gewicht van meer dan 60 ton te verplaatsen. Windturbinecomponenten zoals gondels en hubs bevinden zich in een vergelijkbaar gewichtsbereik. Naast het lossen van deze onderdelen uit de transportvoertuigen, kan de LTR 1150 ze ook zonder lastbeperkingen over de bouwplaats rijden.
Deze unieke eigenschap van telescooprupsen in de telescoopkraansector maakt ze ook uiterst aantrekkelijk op bouwplaatsen waar veel hijswerkzaamheden op verschillende plaatsen moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij de bouw van industriële gebouwen. Met de korte, krachtige opbouwjib en het extra hijswerktuig kan de LTR 1150 lasten tot 34,6 ton in de gewenste positie verplaatsen. Tot het werkmateriaal voor de telescoopgiek van 52 meter behoren tevens een hydraulisch verstelbare dubbele klapjib en telescopische giekverlengingen waarmee hijshoogtes tot 83 meter kunnen worden bereikt.

Importeur voor België: Van der Spek
Importeur voor Nederland: Liebherr Nederland
   

Voor meer informatie:

Liebherr