Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Electrische Veldhuizen Trucks 8x2 widespread voor AH Vrij

Electrische Veldhuizen Trucks 8x2 widespread voor AH Vrij

AH Vrij uit Wateringen heeft afgelopen week een Veldhuizen Trucks 8x2 Electric ontvangen. De truck wordt momenteel voorzien van een 26 ton Hyva Titan HD haakarm en een 18,1 tonmeter HMF 1943-Z2 autolaadkraan in gebruik. De volledig emissievrije truck wordt met name ingezet in de Haagse binnenstad en in Natura 2000 gebieden.

AH Vrij is actief op het gebied van Groen, Grond en Infra. Het inmiddels 65 jaar jonge bedrijf zet daarvoor dagelijks 100 medewerkers in en een vloot van 20 trucks, 30 bestelwagens en 30 landbouwtractoren. Rick Vrij: ,,Wij zijn met name in de binnenstad van de grote steden werkzaam. Onze opdrachtgevers zijn semi- overheden zoals gemeentes, waterschappen en de provincie, maar ook de grote aannemer. Zero Emissie transport is steeds vaker een thema maar voor ons was er tot nu toe eigenlijk geen alternatief. Deze Veldhuizen Trucks 8x2 electric is dat wel, want dit is een voor ons uitstekend inzetbaar alternatief. Met het haakarmsysteem is de truck multifunctioneel inzetbaar, met bijvoorbeeld 20- of 40 kuub containers’’.

De truck zal worden ingezet bij de aan- en afvoer van materialen aan de verschillende projecten van AH Vrij. ,,Wij willen hiermee voorop lopen in duurzaamheid en laten zien dat het gewoon kan. Daarnaast telt de inzet van een elektrische truck mee in de aanbestedingen. Bovendien komt ook in Den Haag de Zero Emissie zone in beeld, en daar zijn we met dit voertuig klaar voor’’ aldus Vrij. 

De volledig elektrische truck is voorzien van 392 kWh aan accu’s en heeft een 400 kW elektromotor die geïntegreerd is in de achteras. Hiermee zijn afstanden tussen de 250 en 400 kilometer haalbaar, afhankelijk van de inzet. De truck mag maximaal 41,5 ton wegen, maar met aanhangwagen kan dat oplopen tot 50 ton. Naast het eigen gewicht is ook de inzet van invloed op de actieradius. Zo neemt snelweg inzet meer vermogen dan rijden in de binnenstad. Daarbij speelt namelijk ook de regeneratie van remenergie een belangrijke rol. 

Veldhuizen Trucks heeft de truck aangepast aan de wensen van de Nederlandse klanten door ondermeer de naloopas in een widespread configuratie. Verder is er een tweede vooras gemonteerd en de bestaande vooras op 10 ton gekeurd. Om hier ruimte voor te creëren zijn de accu’s verplaatst. De tweede en de laatste as zijn hefbaar uitgevoerd, waardoor het voertuig in onbeladen toestand als 4x2 te rijden is. Dat scheelt rolweerstand en bandenslijtage. Verder is er een inliner gemonteerd en is er een extra dwarsbalk geplaatst in het chassis. Het resultaat is een vierasser met een eigen gewicht van rond de 12 ton met een maximaal GVW van 41,5 ton. 

Naast deze 8x2 levert Veldhuizen Trucks op dezelfde basis ook een 6x2 met 31,5 ton GVW en een 10x2 met een maximaal GVW van 49 ton. Daarmee biedt Veldhuizen Trucks speciale elektrische voertuigen voor de bouwsector die specifiek aan de Nederlandse transportbehoeftes voldoen.

 

Voor meer informatie: Veldhuizen Trucks