25 jaar Mercedes-Benz Atego
De ster onder de distributietrucks viert zijn 25-jarig jubileum. In 1998 presenteerde het toenmalige Daimler-Benz AG de Mercedes-Benz Atego tijdens de RAI internationale bedrijfswagensalon in Amsterdam.
Na, in totaal 14 jaar bouwen, verving de Atego de serie LK ('lichte klasse' ook wel Ecoliner genoemd). De ontwikkelaars hadden één belangrijk doel voor ogen voor de nieuwe generatie: de configuratieopties van het nieuwe distributievoertuig moesten de verscheidenheid aan toepassingen in het lichte tot middelzware vrachtwagensegment weerspiegelen. Het brede spectrum reikte destijds van professionele expediteurs met dekzeilen of gesloten opbouw tot openlaadbak en kippers voor de bouw- en bouwgerelateerde industrie, maar ook modellen met speciale uitrusting voor gemeentelijke diensten en carrosserievriendelijke platforms voor speciale voertuigen.
Atego start met 25 basistypes, zes prestatieklassen en vier cabines
Aanvankelijk dekte de Atego het segment van 6,5 tot 15 ton toegestaan totaalgewicht. De voertuigfamilie omvatte 25 basistypen, zes vermogensklassen en vier cabinevarianten om te voldoen aan de uiteenlopende eisen van het lichte tot middelzware vrachtwagensegment. Er werd gekozen voor de viercilinder lijndiesel OM 904 LA-serie en de zescilinder lijndiesel OM 906 LA. Uit een cilinderinhoud van 4,25 of 6,37 liter produceerden ze 90 tot 205 kW (122 tot 279 pk) en een koppel van 470 tot 1.300 Nm, waarvan het maximum zich uitstrekte over het bereik van 1.200 tot 1.600 omw/min. Vanaf het allereerste begin van de serie was het Mercedes-Benz doel om een nieuwe standaard op het gebied van zuinigheid te zetten. De kilometerstand van de units werd verhoogd tot 600.000 km en de onderhoudsintervallen werden aanzienlijk verlengd om wagenparkbeheerders maximale beschikbaarheid en aantrekkelijke bedrijfskosten te bieden. Ook de eisen aan comfort op de werkplek waren aanzienlijk toegenomen. Uit onderzoek is gebleken dat chauffeurs tijdens de goederendistributie gemiddeld 30 keer per dag in- en uitstappen. Bij het ontwerp van de Atego is met deze kennis rekening gehouden. Het innovatieve raamwerkconcept van de Atego creëerde voorbeeldige in- en uitstapvoorwaarden om het voor beroepschauffeurs gemakkelijker te maken om in het stedelijk en regionaal distributievervoer te werken. Vier cabinevarianten hielden rekening met de verschillende eisen in het lichte en middelzware vrachtwagensegment. Naast de compacte versies voor distributietransport en bouwplaatsgebruik was er ook een versie voor licht langeafstandstransport.
Mercedes introduceert de ‘zware Atego’ voor de 57e IAA Bedrijfsvoertuigen
Slechts zes maanden later, ter gelegenheid van de 57e IAA Nutzfahrzeuge, ging Daimler-Benz nog een stap verder en presenteerde de ‘zware Atego’ met een hoger chassis, een groot volume en de nog krachtigere zes-in-lijn OM 926 LA (7,2 l) cilinderinhoud, 240 kW/326 pk) en toegestane totaalgewichten van 18 tot 26 ton, in 17 basistypen en twee vermogensklassen (170 kW/231 pk en 205 kW/279 pk, 1.300 Nm). Met dit model dichtte de voertuigfabrikant het gat met de zware Actros-serie. Het Telligent onderhoudssysteem maakte onderhoudswerkzaamheden alleen nodig als dat op basis van de daadwerkelijke belading van het voertuig nodig was. Daarmee liet het merk opnieuw zien hoe de bedrijfskosten van voertuigen effectief kunnen worden verlaagd.
Mercedes-Benz Atego is een 'International Truck of het jaar 1999'
De nieuwe Mercedes-Benz Atego maakte meteen indruk in de transportwereld en kreeg de felbegeerde titel ‘International Truck of het jaar 1999'. Maar zelfs een uitstekende bestseller kan niet op zijn lauweren rusten en heeft regelmatig herziening nodig om de toon in het segment te blijven zetten. Met de eerste facelift in 2004 werd onder meer een nieuwe, baanbrekende transmissie geïntroduceerd in de Atego. De G85-6 met automatische Telligent- versnellingsbak inclusief ABS- en ASR-veiligheidssystemen en de BAS-remassistent verhoogde het rijcomfort naar een niveau dat voorheen alleen door de zware vrachtwagens van Mercedes-Benz werd bereikt, terwijl tegelijkertijd de verkeersveiligheid werd geoptimaliseerd. Ook het motorengamma werd uitgebreid en met behulp van BlueTec SCR-uitlaattechnologie aangepast aan de eisen van de Euro 4- en 5- of EEV-emissienormen. Met behulp van de gedoseerde injectie van AdBlue kon ongeveer 60% van de stikstof effectief uit het uitlaatgas worden verwijderd en werden de roetdeeltjes opgevangen door een krachtig roetfilter. De cabine, die nu verkrijgbaar was in de distributie-, langeafstands- en comfortvarianten, was nu nog nauwkeuriger afgestemd op de toepassingsspecifieke eisen en het dashboard had de uitstraling van een moderne auto. De Atego maakte eindelijk een einde aan de tijd van sobere bedrijfswagencharme in een lichte versie tot middelzwaar segment.
De eerste in serie geproduceerde vrachtwagen met parallelle hybride aandrijving
Kort voor de modelvernieuwing bleek de eerste generatie Atego een pionier op het gebied van e-mobiliteit in de bedrijfswagensector. In 2010 was het BlueTec Hybrid 1222L- model de eerste serietruck met een dieselelektrische parallelle hybride aandrijving en EU-typegoedkeuring. Naast de 160 kW (218 pk) OM 924 had de 12 ton zware vrachtwagen een watergekoelde elektromotor met een piekvermogen van 44 kW (60 pk). Hierdoor kon de vrachtwagen bij lage snelheden puur elektrisch rijden. Bij hogere snelheden en hoge belastingseisen schakelde de diesel in. De elektromotor fungeerde tevens als generator en kon zo tijdens de overloop- en remfasen de kinetische energie terugwinnen en tot het volgende acceleratieproces in het lithium-ion-accupakket van de Atego opslaan. In het stadsdistributievervoer zou het brandstofverbruik met wel 20 procent en gemiddeld met 10 tot 15 procent kunnen worden verminderd. Om deze reden ontving de Atego van de Stichting Duitse Duurzaamheidsprijs de Duitse Duurzaamheidsprijs 2010. Kort daarna kreeg de Atego ook de titel ‘Truck van het jaar'.
Tweede generatie met zeer efficiënte Euro 6-motoren
In 2013 werd de tweede generatie van de distributiespecialist met een ster gelanceerd - dit keer met Euro 6-conforme motoren uit de series OM 934 LA en OM 936 LA, waarvan de modernste versies nog steeds de Atego aandrijven. Het dienstenaanbod varieerde nu van 115 tot 220 kW (156 tot 299 pk). Ondanks de hoge eisen aan de uitlaatgaskwaliteit slaagden de motorontwikkelaars erin het verbruik met gemiddeld vijf procent te verminderen ten opzichte van de vorige generatie. Om dit te bereiken hebben ze alles uit de kast gehaald. Verantwoordelijk voor dit succes was enerzijds de moderne common rail-injectie, die de pomp-verstuiverelementen verving, evenals de hoge ontstekingsdrukken en anderzijds de aerodynamische optimalisatie van de cabine. Ook slaagden zij erin het Adblue- verbruik terug te brengen tot 2 tot 2,5 procent van het dieselverbruik. Diverse ontwerpmaatregelen zorgden ervoor dat het laadvermogen niet werd verminderd. De onderhoudsintervallen liepen weer op tot 120.000 kilometer, een stijging van 20 procent. Ook de kostencalculatoren waren blij met de aanzienlijke vooruitgang.
Power-Shift 3 zorgt voor een hoog rijcomfort en een laag verbruik
Een bijzondere vooruitgang op het gebied van comfort en efficiëntie werd opnieuw mogelijk gemaakt door een transmissie die aanvankelijk voor opschudding zorgde bij zijn grote broer. De geautomatiseerde PowerShift 3-transmissie met zes en acht versnellingen en Eco-Roll-vrijloopmodus beheerde nu standaard het vermogen van de Atego. Dit betekende dat de dagen van het “klak- klak” typisch voor het Telligent-circuit geteld waren. De versnellingen werden nu geschakeld met een elegante stuurkolomschakelaar. Een handgeschakelde schakelaar met zes of acht versnellingen plus kruipversnelling was alleen als optie verkrijgbaar. Voor gemeentelijke en andere speciale toepassingen was er ook een handgeschakelde versnellingsbak met kruipversnelling voor langzaam rijden of een automatische transmissie met vijf snelheidsniveaus. De introductie van de ESP-voertuigdynamiekcontrole in de serieproductie bleek een grote sprong voorwaarts op het gebied van veiligheid. Met de introductie van de tweede generatie werd ook de opbergruimte in de cabine volledig vernieuwd: de Atego-chauffeur ervoer een comfortniveau dat voorheen alleen van de Actros bekend was. Sindsdien kunnen klanten kiezen uit vier uitvoeringen en drie lengtes. Het S-Haus Classic-Space is verkrijgbaar in een normale en uitgebreide versie. Er is ook een slaapcabine in Classic- of Big Space-versie met hoog dak. In de grote bestuurderscabine nodigt een bed uit één stuk met een koudschuimmatras met zeven zones ook uit tot af en toe lange reizen. Ook is er een dubbele cabine met zes zitplaatsen beschikbaar voor gebruik door de brandweer, technische hulporganisatie of gemeentelijke bedrijven.
Mercedes-Benz Uptime verhoogt de beschikbaarheid en verlaagt de bedrijfskosten
In 2019 boekte Mercedes-Benz opnieuw aanzienlijke vooruitgang in een poging om de bedrijfskosten te verlagen en de beschikbaarheid te vergroten. Mercedes-Benz Uptime is nu ook beschikbaar voor de Atego. De dienst biedt de voertuigbestuurder en Mercedes-Benz Service realtime inzicht in de voertuigstatus. Ook is hij in staat zelfstandig statusmeldingen van de vrachtwagen te interpreteren en daaruit handelingsinstructies af te leiden. Op deze manier kunnen ongeplande storingen worden vermeden en kunnen onderhouds- en servicebehoeften vooraf worden gepland, zodat deze de logistieke processen niet zoveel mogelijk verstoren. De belofte die bij de introductie van de Atego in 1998 werd gedaan dat de nieuwe ster in het distributievervoer de beste waarden op het gebied van comfort en veiligheid in het segment zou moeten bereiken, is door de Mercedes-Benz Atego keer op keer nagekomen, zelfs na 25 jaar en in de tweede generatie. Ook na deze tijd blijft het een modern product dat voldoet aan de uiteenlopende eisen van het segment en wagenparken.
Nieuwste veiligheidsassistentiesystemen in de Atego vanaf 2024
Vanaf april 2024 beschikt de Atego over de allernieuwste veiligheidsassistentiesystemen. Bijvoorbeeld de noodremassistent Active Brake Assist 6 (ABA6) en de afslagassistent Active Sideguard Assist 2 (ASGA 2). De basis hiervoor is een nieuw elektronicaplatform en de bijbehorende zogenaamde sensorfusie voor het samenvoegen van radar- en cameragegevens voor een nog groter zicht naar voren en opzij. Daimler Truck gaat met zijn veiligheidsassistentiesystemen op veel gebieden veel verder dan de wettelijke eisen. Zo kan de ABA 6 bijvoorbeeld actief ingrijpen bij het remmen en bij snelheden tot 60 km/u automatisch remmen, niet alleen voor stilstaande voertuigen, maar ook voor overstekende, tegemoetkomende of rijdende verkeersdeelnemers.