Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Stage 5-vermogen voor JCB compacte graafmachines van 4 tot 6 ton

Stage 5-vermogen voor JCB compacte graafmachines van 4 tot 6 ton

JCB heeft zijn assortiment compacte graafmachines van 4-6 ton geüpgraded met de lancering van drie Serie 2 Stage 5-modellen. De zero-tailswing 50Z-2 vervangt zowel de vorige 48Z-1- als 51R-1-modellen, de 56Z-2 neemt het over van de 55Z-1 en de conventionele tailswing 60C-2 vervangt de 57C-1.

De belangrijkste kenmerken zijn:
-Stage 5-motor zonder SCR(AdBlue)
-Grotere ROPS-cabine met verbeterd zicht en comfort
-Zwenkstuk volledig voorzien van vervangbare slijtbussen, zorgt voor meer duurzaamheid
-Lage eigendomskosten met een LiveLink-abonnement van 5 jaar

Alle drie de nieuwe machines worden aangedreven door een 1,7-liter driecilinder common-rail Perkins dieselmotor met turbocompressor en een vermogen van 34 kW (45,6 pk). Uitgerust met een dieseloxidatiekatalysator (DOC) en een dieselroetfilter (DPF), is er geen vereiste voor een dieseluitlaatvloeistof (DEF) zoals AdBlue. De motor is perfect afgestemd op het hydraulische systeem en wordt nu geleverd met programmeerbare automatische stop-, programmeerbare automatische stationair- en one-touch idle-functies.

De drie machines profiteren van een nieuwe JCB-cabine, met een herzien ontwerp van de voorruit om het zicht naar boven te verbeteren, vooral bij het laden van vrachtwagens. Standaard LED-werklampen hebben een follow-me-home-functie, voor extra veiligheid op de werf en er is een verbeterd ontwerp van de deurslot en opgeschroefde handgrepen die indien gewenst in hi-vis kleuren kunnen worden geverfd.

Binnen in de cabine is de lay-out verbeterd, nu inclusief het staande 7 ”kleurenscherm dat al te zien is op het grotere 8-10 ton range. Machinisten kunnen extra hydraulische debieten programmeren, in zowel lage als hoge debietinstellingen, voor maximaal 10 uitrustingsstukken, waardoor de stilstandtijd bij het wisselen tussen uitrustingsstukken wordt verminderd. Een geïntegreerde achteruitkijkcamera kan op het hoofdscherm worden geprojecteerd, waardoor er geen tweede monitor in de cabine nodig is.

Het scherm wordt bediend met het membraanschakelaarpakket of de draaischakelaar, met een aparte gashendel. Er is de optie van een startonderbreker met sleutel of codeklavier en de Bluetooth-radio heeft handsfree functionaliteit. In het ontwerp is ook een grotere bekerhouder geïntegreerd.

JCB heeft vier vastzetpunten op het onderwagenframe en vier extra punten op de bovenwagen van de machine geïnstalleerd, waardoor het gemakkelijk is om de graafmachines tussen werklocaties te transporteren, zonder risico op beschadiging van de rupsen. Andere wijzigingen aan de graafmachines zijn onder meer de toepassing van een zwenkstuk volledig voorzien van slijtbussen, voor meer duurzaamheid en een langere levensduur.

De totale eigendomskosten zijn een belangrijk aandachtspunt geweest voor de ingenieurs van JCB en de 50Z-2, 56Z-2 en 60C-2 zijn allemaal voorzien van een smering met een interval van 500 uur op alle pennen, inclusief de bakcilinder en dozer. De graafmachines hebben onderhoudsintervallen van 500 uur, waardoor de stilstandtijd wordt verminderd, terwijl de hydraulische slangen van de dozer nu tweedelig zijn, waardoor de vervangingskosten tot 60% worden verlaagd.

 

Voor meer informatie: JCB