Redsun vervangt wagenpark met tien maal Scania 420R Super
Groothandel en producent van tuinmaterialen Redsun, gevestigd in Kevelaar (Duitsland) verving recent vrijwel het complete wagenpark met tien nieuwe Scania 420R Super trekkers met een slaapcabine met normale dakhoogte. De trucks gaan ingezet worden voor het afleveren van met name siertegels en sierbestrating, die Redsun in eigen huis fabriceert. Dit in combinatie met aluminium veranda’s van de firma Aluxe en vervolgens ook binnen wand en -vloertegels van de firma Ceranova, beide ook gevestigd op dezelfde locatie te Kevelaer. Een belangrijke stap naar een totaalaanbod voor huis en tuin.
Het kan even duren maar uiteindelijk moet ook een Scania een keer vervangen worden. Dat is de reden dat eindverantwoordelijke voor Planning en Transport bij Redsun Alex Savic tien van de twaalf Scania trucks verving door nieuwe. “Sinds wij in 2006 de stap namen naar eigen vervoer, hebben wij altijd Scania gereden”, vertelt hij. “Door de jaren heen hebben die zich bewezen als een betrouwbare auto. Maar net zo belangrijk is dat bij Scania het hele plaatje klopt. De service is goed en de ondersteuning meer dan in orde. Dat is voor ons een eerste vereiste, want wij hebben geen eigen werkplaats. Dan is een goed contact met de Scania-organisatie heel belangrijk. Niet voor niets gaan wij voor een full service onderhouds- en reparatiecontract. Daarnaast rijden de chauffeurs er graag op en dat telt vandaag de dag zeker mee.”
Eigen materieel
Redsun, dat voortkwam uit Van Ommeren Natuursteen, startte in 1986. In 2001 vertrok het bedrijf naar net over de grens in Duitsland en bouwde daar de eerste van de huidige vijf betonfabrieken op de locatie. Sinds die tijd ontwerpt en produceert Redsun een steeds uitbreidend assortiment aan sierstenen, bestrating en verder alles voor de tuininrichting.
“Aanvankelijk lieten wij onze producten van de fabriek naar onze retailers vervoeren door derden. Maar dat werd steeds moeilijker en zeker in het seizoen werd het steeds lastiger om voldoende transportcapaciteit te krijgen. Ook is er een trend dat de klant de tuinmaterialen, waaronder ook zand en (sier)grind wel bestelt bij een tuincentrum of handelaar, maar dat wij dat direct aan huis afleveren. Dat scheelt heel veel kilometers en is efficiënter. Dus besloten wij in 2006 dat grotendeels zelf te gaan doen. Wij werken nog steeds met vaste charters, maar die zijn meer voor de langere ritten. Wij leveren in Benelux en delen van Duitsland en proberen onze eigen auto’s zoveel mogelijk binnen een straal van zo’n 120 kilometer rond de fabriek te laten opereren. Op die manier kunnen wij optimale service verlenen en bijvoorbeeld de moeilijkere afleveradressen zelf doen."
De nieuwe Scania’s hebben allemaal de 13 liter 420 pk motor en de nieuwe Super aandrijflijn. “Wij hebben niet zoveel pk’s nodig: in Duitsland mag je toch maar met 40 ton de weg op en wij rijden eigenlijk altijd vlak. Onze vorige Scania’s waren 410 pk sterk. Dus met het nieuwe betere koppel en 10 pk meer gaan de chauffeurs er op vooruit. Waar wij ook van profiteren is de Fuel Optimalization Unit of kortweg FOU. Die zorgt ervoor dat je je tank veel verder leeg kunt rijden. Dat betekent dat je én met een kleinere tank toe kunt, én je niet steeds 100 kilo brandstof teveel meesleept. Dat is dubbel gewicht besparen.”
Alex is ook blij met de nieuwe ruimere cabine. “Onze chauffeurs rijden toch zo’n 110.000 km per jaar en zitten dus lang in de auto. Dan is een beetje ruimte om je heen wel prettig. Vandaar dat wij kiezen voor een slaapcabine, al is iedereen aan het einde van de dag gewoon weer thuis. De chauffeurs zijn tot nu toe heel tevreden met de nieuwe voertuigen. Met name de betere zichthoeken zijn fijn omdat ze toch veel in woonwijken zitten. Speciaal daarvoor hebben wij een aantal iets kortere meesturende stenentrailers. Dan kun je bij wijze van spreken een bakwagenadres toch met een trekker oplegger doen.”
Training
Een achterliggende reden om nu in een keer tien voertuigen te vervangen is de dreigende stip op de horizon van de transitie naar zero-emissie transport. “Dat zouden wij best wel willen, maar onze afstanden zijn daarvoor nog te lang. We denken wel aan hybride of helemaal elektrisch voor de kortere kipper ritten. Maar helaas wordt hybride eigenlijk door de overheid vergeten en voor helemaal elektrisch moeten we dan toch eerst voldoende stroom naar het bedrijf weten te krijgen. Momenteel zit daar minimaal 1,5 tot 2 jaar wachttijd op. Dus is dit nog even de kortste klap. Maar we verdiepen ons er in. Want van wat ik nu zie, is dat elektrificering van je wagenpark héél ver vooruitplannen is.”
Qua brandstofverbruik verwacht Alex veel van de nieuwe 420 pk Super motor. “We hebben ze nu pas drie maanden, dus we kunnen er nog weinig van zeggen. Maar wat ik al wel zie, is zeer hoopvol. Daar letten wij ook op. Onze chauffeurs krijgen allemaal een aanvullende training en verder proberen we voortdurend om ze bewust te maken van het feit hoeveel invloed een chauffeur heeft op het verbruik van de auto. En niet alleen het verbruik. Met aandacht voor de liters zie je ook dat een chauffeur met meer inzicht rijdt, wat zich weer vertaalt in een geringere schadelast."