Hightech bouwt hightech
Met slechts één overgang wordt een pakket van 40 cm zanderige grond trillingsvrij verdicht met Stehr trilplaten, getrokken door een Fendt 939 tractor.
De Vrijstaat Beieren (D) bouwt de nieuwe Technische Universiteit in Neurenberg. Dit moet niet zomaar een universiteit worden, maar een showcase TU die in Duitsland nog niet bestaat: internationaal, innovatief, individueel, interdisciplinair en volledig gedigitaliseerd. Naast ingenieurs en natuurwetenschappers zou 20 procent van de geesteswetenschappers moeten inspireren tot interdisciplinariteit. De Vrijstaat heeft geen flauwekul: het heeft 1,2 miljard euro gereserveerd voor de oprichting van de kleine, fijne 'TUN' en 220 tot 240 miljoen euro per jaar voor operaties met slechts 5.000 tot 6.000 studenten.
Het innovatieve bedrijf Reithelshöfer uit Roth bij Neurenberg voert de grondwerken uit voor één van de grootste bouwprojecten in Beieren. Ook hier deed zich het probleem voor dat de verdichtingsspecificaties verre van gehaald werden met conventionele verdichtingsapparatuur. Daarom zijn ze bij Stehr bijzonder trots dat de gepatenteerde hightech machines uit Boven-Hessen ook gebruikt worden bij de bouw van de hightech universiteit.
In één overgang
Met slechts één overgang wordt ca. 40 cm zandige uitgegraven grond trillingsvrij aangebracht en verdicht. De Stehr getrokken trilplaten SBV 160/3 met een kracht van 3 x 160 kN, gekoppeld aan een Fendt 939-tractor met geïntegreerde Stehr-hogedruk-watersproeier, bewees hier, zoals zo vaak, zijn superioriteit. Het hydraulisch vermogen van de tractor wordt via het load-sensing hydrauliek nauwkeurig aangepast aan het benodigde vermogen van de verdichter.
Op deze manier kan enorm veel energie of brandstof worden bespaard en kan in dezelfde mate worden bespaard op de opwekking van CO2. De evaluatie na plaatdruktesten volgens ZTV E-StB vergeleken met een wals resulteerde in drie keer betere verdichtingswaarden. En dat met 3 keer de dekkingsgraad! Een eenvoudig te gebruiken verdichtingscontrole-apparaat toont altijd het optimale verdichtingsniveau op een display in het gezichtsveld van de bestuurder.
Stehr verdichtingsmachines in de wegenbouw werken vandaag al met een optimaal ontwerp van energie-efficiëntie, wat minder brandstofverbruik maar meer prestatie betekent! Dit wordt bereikt met behulp van de Stehr-machines, die dynamisch de maximale verdichtingsprestaties in het wegenbouwmateriaal genereren en die worden bereikt door de excitatiefrequenties te supponeren samen met het gebruik van de auto-parametrische resonantie van niet-lineaire systemen. Stehr-machines zorgen daarom voor een optimale energiebalans die geen enkel ander verdichtingsapparaat momenteel kan bieden.