Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr speelt sleutelrol in de winning van grind

Liebherr speelt sleutelrol in de winning van grind

Aarekies Brienz AG kreeg onlangs een LH 60 M Port Litronic overhandigt in Brienz, Zwitserland. De Liebherr overslagmachine is speciaal ontworpen voor het overslaan van bulk en stukgoederen. Deze zal in de toekomst worden gebruikt in de haven van de grind- en betoninstallatie aan de Brienzersee voor de winning van natuurlijk zand en grind. Voor de speciale eisen ter plaatse wordt een speciale Liebherr grijper met ontwateringsleuven gebruikt.

De Liebherr LH 60 M Port material handler zal in de toekomst een heel speciale taak krijgen: hij zal een sleutelrol spelen bij de winning van het unieke Brienzer Sand, een Zwitsers natuurproduct. In de toekomst zal de krachtige machine natuurlijk zand en grind direct aan het havenbekken van de Brienzersee verwerken en verantwoordelijk zijn voor de daaropvolgende belading van de grindclassificeringsinstallatie.

De machine-overdracht vond direct plaats in de haven van de grind- en betoninstallatie. Hans Ulrich Kern en Reto Studer van Liebherr-Baumaschinen AG in Reiden (CH) presenteerden de algemeen directeur Dominik Ghelma en het hoofd van de grindfabriek, Kaspar Thöni, een symbolische sleutel voor de nieuwe Liebherr material handler.

Samenhangend totaalpakket

Dominik Ghelma is enthousiast over de nieuwe Liebherr overslagmachine: “Tot nu toe hadden we in de haven een draadkraan op rails uit de jaren 70 in gebruik. Bij het zoeken naar een vervanger hebben we bewust gekozen voor een Liebherr overslagmachine. Het totaalpakket is simpelweg optimaal op ons afgestemd. We hebben nu een uiterst veelzijdige machine gevonden met het juiste aanbouwwerktuig voor dagelijks gebruik in onze havenfaciliteit."

Het totaalpakket wordt afgerond met een Liebherr-servicecontract: "Regelmatig onderhoud zorgt voor een lange levensduur en beschikbaarheid van de machine", benadrukt Reto Studer. Hij vult aan: "Als onderdeel van het servicecontract neemt Liebherr het onderhoud van de LH 60 M Port op zich en kan de klant zich dus volledig focussen op zijn core business".

Focus op handlingprestaties

Voor Kaspar Thöni was het aspect van de overslagprestaties van groot belang bij de keuze van de machine. De machine moest tot 80.000 ton natuurlijk zand en grind uit het 9 meter diepe havenbekken van de Brienzersee verwerken en gebruiken om de grindinstallatie te voeden. Tegelijkertijd moet er tijdens het verwerkingsproces voor worden gezorgd dat de machinist permanent zijn werkgebied kan zien in de meest uiteenlopende werksituaties. Factoren die de Liebherr overslagmachine gemakkelijk vervult in de configuratie van de klant.

De in de overslagmachine ingebouwde 4-cilinder Liebherr-dieselmotor met emissieniveau 5 levert in combinatie met het standaard Liebherr ERC-systeem een ​​totaal systeemvermogen tot 322 kW (438 pk). Dit garandeert maximale overslagprestaties. Daarnaast is de LH 60 M uitgerust met speciaal ontworpen overslaguitrusting. Het ontwerp met geoptimaliseerd gewicht zorgt ervoor dat de machine het hoogste capaciteit heeft. Tegelijkertijd bereikt hij met de gekromde giek van 12,5 meter en de 10,8 meter lange steel gemakkelijk de vereiste diepte en breedte tot 21 meter. De hydraulische cabineverhoging kan variabel worden aangepast aan de overeenkomstige werksituatie in de havenfaciliteit. Zo heeft de machinist altijd optimaal zicht op zijn werkgebied.

Liebherr grijper GMZ 80

De LH 60 M Port is uitgerust met een Liebherr-grijper die speciaal is aangepast aan de eisen van de klant. Dankzij zijn optimale vorm overtuigt de GMZ 80 door zijn goede indringkracht en zorgt zo voor een hoge cycli. De 1.650 mm brede, 2,00 kuub grijperschalen zijn voorzien van tanden op de snijrand, waardoor natuurlijk zand en grind op de bodem van het meer losgemaakt kan worden. Door de ontwateringssleuven in de grijperschalen kan het water gemakkelijk weglopen tijdens het mijnbouw- en verwerkingsproces. Een versteviging aan de binnenzijde van de slijtvaste grijperschalen zorgt voor stabiliteit en verlengt tegelijkertijd de levensduur van de grijper.

De Liebherr grijper wordt voornamelijk gebruikt in de machineklasse van 60 tot 80 ton. In de ontwerpfase, bij het berekenen van de krachten op de componenten, werd ervoor gezorgd dat de krachtstroom werd geoptimaliseerd, het gewicht werd geminimaliseerd en daardoor de algehele prestaties werden verbeterd. Dit heeft een positief effect op het brandstofverbruik van de machine. De 2-motorige rotatie-aandrijving is uitgerust met een groot rollager en overtuigt door zijn hoge koppel en hefkracht tot 50 ton. Hierdoor kan de grijper moeiteloos werken, ook onder volle belasting.

Aarekies Brienz AG

Aarekies Brienz AG is een Zwitsers bedrijf gevestigd in Brienz. De grind- en betoninstallatie werd opgericht in 1940 en maakt sinds 2007 deel uit van de Ghelma Group. De specialiteit van het bedrijf is het merkproduct Brienzer Sand, dat om geologische redenen uniek is in Zwitserland vanwege het lage kalkgehalte en de ronde korrelvorm. Het kristallijne gesteente komt uit het Aärmassief en wordt over een grote afstand in de rivier de Aare naar de Brienzersee getransporteerd. Daar wordt het vervolgens met behulp van de Liebherr material handling machine gedemonteerd en vervolgens verwerkt in de grindfabriek. Vanwege zijn bijzondere eigenschappen wordt Brienzer Sand al decennia in de bouw gebruikt als het ideale toeslagmateriaal voor ondervloeren en mortel. Daarnaast wordt het gebruikt voor grasmatten en topdressings, maar ook voor het onderhoud van sportfaciliteiten, golfbanen en maneges.

Importeur voor België: SomTP
Importeur voor Nederland: Wynmalen & Hausmann

 

Voor meer informatie: Liebherr