Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Eindelijk groen licht voor Matexpo 2021

Eindelijk groen licht voor Matexpo 2021

Wat al langer gehoopt en vermoed, werd is nu door het Overlegcomité bevestigd: er is officieel groen licht om vanaf 30 juli beurzen te organiseren.

Na de ontgoocheling in de brede evenementensector eind april, toen perspectief voor de zomer en het najaar uitbleef, beloofde de Belgische overheid meer duidelijkheid te brengen op 11 mei. Sindsdien gaan de coronacijfers snel de goeie richting uit. Besmettingen en hospitalisaties nemen af, terwijl het aantal vaccinaties blijft stijgen. Tegen eind augustus hebben quasi alle Belgen de kans gehad op twee prikjes. Bovendien werd er intensief overlegd tussen de verschillende vakfederaties en vertegenwoordigers van de overheid. Dat alles heeft geleid tot het verlossende nieuws.

Concreet betekent dit dat Matexpo gewoon kan doorgaan, van 8 tot en met 12 september. Beurzen vallen vanaf nu weer onder het handelsprotocol, net zoals horeca en retail. Dit betekent dat er een specifiek protocol van toepassing zal zijn, los van andere evenementen zoals festivals.

Concreet: Matexpo kan de normale bezoekersvolumes aanhouden, zonder beperkingen in absolute aantallen! En dat in alle veiligheid.

Het is mogelijk dat er tegen september nog een aantal maatregelen van kracht zullen zijn. Hierover zal steeds transparant gecommuniceerd worden. Welke maatregelen er dan eventueel moeten worden genomen, werd nog niet definitief beslist. Klassiekers zoals handgel en looprichtingen kunnen erbij zijn. Goeie ventilatie zal in elk geval belangrijk zijn. Voor de buitenstanden betekent dit zoveel mogelijk open structuren of tenten met deuren of ramen aan verschillende zijdes. Voor de binnenstanden wordt momenteel bekeken welke poorten of deuren van de verschillende hallen er permanent open kunnen staan voor maximale ventilatie. Permanente CO2-meting is al voorzien. Catering zal toegelaten zijn, de organisatie vraagt de exposanten echter om zelf verstandig om te gaan met het eventueel schenken van alcohol. Zo zou het kunnen dat bezoekers moeten zitten wanneer er wordt gegeten of gedronken. Voor het Matexpo Café zal de nadruk ook liggen op netwerken en niet op een dansfeest.

Op vandaag is nog niet duidelijk of er in september een controle dient te gebeuren op het vaccinatiepaspoort, of het afleggen van een sneltest voor wie niet gevaccineerd is. Matexpo is op al deze scenario’s voorbereid, zodat dit niet tot vertraging leidt aan de ingangen van de beurs. Het vaccinatiecentrum VAXPO in Kortrijk Xpo vormt ook geen hinderpaal. Er is al een overeenkomst waarbij het vaccinatiecentrum ten laatste 20 augustus op een andere locatie wordt ondergebracht.

Dat de kenmerkende familiale sfeer van Matexpo echter kan behouden blijven, is wel al duidelijk. Dat deze editie er misschien ietsje anders zal uitzien? Dat kan. Dit fantastische nieuws betekent echter dat de organisatie van Matexpo de voorbereidingen, die al volop gestart waren, onverminderd verderzet. Matexpo zal het eerste grote ontmoetingsmoment zijn in de sector in bijna 2 jaar tijd. Het wordt dus in alle opzichten vooral een onvergetelijke editie!

 

Voor meer informatie: Matexpo