Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Tatra introduceert nieuwe Phoenix

Tatra introduceert nieuwe Phoenix

Onlangs heeft Tatra haar nieuwe Phoenix gepresenteerd. Deze is voorzien van de nieuwe DAF XDc-cabine met MX-11 én MX-13 motoren. Leverbaar met dag-, slaap- en verhoogde slaapcabine.

De Tatra Phoenix-serie behoort tot de pijlers van het productieportfolio van het bedrijf en is in de eerste plaats bedoeld voor de civiele markt, maar wordt ook gebruikt door hulpdiensten of in de defensiesector. De serieproductie begint deze zomer, dus de klanten zullen in de herfst van dit jaar de eerste exemplaren van nieuwe voertuigen ontvangen.

Op 5 juni was het testgebied van Tatra getuige van de onthulling van de nieuwe generatie van de Tatra Phoenix-modellijn. Het belang van het evenement en de feestelijke sfeer werden onderstreept door de deelname van de gouverneur van de regio Moravië-Silezië, Josef Bělica, en de burgemeester van Kopřivnice, Adam Hanus. Uiteraard vertegenwoordigers van het bedrijf Tatra Trucks onder leiding van CEO Lukáš Andrýsek en vertegenwoordigers van zijn aandeelhouders van de Czechoslovak Group en Promet Group konden ook niet ontbreken. Het gehele evenement ging gepaard met een live-uitzending van de presentatie van nieuwe vrachtwagens op het YouTube-platform en een uitgebreid onderhoudend begeleidend middag- en avondprogramma gekoppeld aan concerten van muziekbands en diverse optredens en shows.

Nieuwe generatie

De ontwikkeling van een geheel nieuwe generatie van de Tatra Phoenix-modellijn is aan de gang sinds 2022, terwijl dit nieuwe product, vergelijkbaar met eerdere generaties, de vaardigheden en vindingrijkheid van Tatra-ontwerpers, het beproefde chassis van het Tatra-concept, cabines en motoren van de productie van partner DAF Trucks en ZF-versnellingsbakken of Allison. “We hebben de nieuwe Tatra Phoenix zo gebouwd dat hij de reputatie die aan het merk Tatra hangt eer aan doet en voldoet aan het motto Tatra brengt je verder. Net als zijn voorgangers zal het zijn gebruikers jarenlang op betrouwbare wijze van dienst zijn, waarbij het altijd vracht of uitrusting vervoert waar het heen moet, onder alle omstandigheden. Het zal dit economisch efficiënt en tegelijkertijd veilig doen, terwijl het een hoog niveau van comfort en ergonomie van de bediening biedt, en het zal ook de beschikking hebben over een modern serviceondersteuningssysteem en faciliteiten van ons bedrijf”, aldus Lukáš Andrýsek , CEO en voorzitter van de raad van bestuur van Tatra Trucks.

Een nieuwe cabine met een hoog niveau van veiligheid, ergonomie en comfort

De nieuwe Tatra Phoenix maakt gebruik van de DAF XDc cabine (Construction serie), die is ontwikkeld met het oog op maximale veiligheid, duurzaamheid en comfort, deze zorgt voor beter zicht en overzicht rondom de truck en is aerodynamisch geoptimaliseerd voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik. De buitenverlichting is voorzien van LED-technologie, een reeks moderne comfortuitrustingen, een ruime keuze aan accessoires en designelementen zijn optioneel verkrijgbaar. “De cabine komt zowel in een korte (dag)versie als in een verlengde (slaap)versie, maar ook in een slaapversie met verhoogd dak met één of twee bedden. De chauffeur krijgt een modern digitaal dashboard met verbeterde ergonomie en vereenvoudigde bediening. De cabine zal ook beschikken over nieuw ontworpen anatomische, luchtgeveerde stoelen die veilige en gezonde zitplaatsen bieden”, legt Radomír uit. Smolka, lid van de raad van bestuur van Tatra Trucks verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderzoek, die met zijn team het ontwerp en de constructie van de nieuwe generatie Tatra Phoenix creëerde.

Chassis van het beproefde Tatra-concept en verbeterde zuinige motoren

De nieuwe generatie van de Tatra Phoenix-modelserie behoudt het chassis van het Tatra-concept met een centrale buis waarin de aandrijfassen en differentiëlen zijn opgeslagen. Het chassis wordt van oudsher uitsluitend gekenmerkt door onafhankelijk luchtgeveerde pendelassen, wat een werelduniek is in het segment van zware vierwielaangedreven vrachtwagens. De basischassisconfiguraties die worden aangeboden voor de nieuwe generatie voertuigen zijn 4x4, 6x6, 8x8 en 8x6, terwijl een vierassige versie ook verkrijgbaar is in een 1+3-configuratie (dwz met drie achterassen). Maar ook meerassige ontwerpen met een optioneel aantal bestuurbare en aangedreven achterassen zullen, afhankelijk van de gebruikerseisen, vanzelfsprekend zijn.

Het chassis van het Tatra-concept heeft een aantal voordelen, legt Petr Buršík, uitvoerend directeur en vice-voorzitter van de raad van bestuur van Tatra Trucks uit: “Dit is vooral een aanzienlijke vermindering van trillingen vergeleken met voertuigen met starre assen, wat een hoog rijcomfort betekent voor de chauffeur, minder kans op schade aan de bovenbouw en hogere snelheid op het terrein. Een meerwaarde is ook de hoge rijstabiliteit bij het rijden door bochten of uitwijkmanoeuvres – eigenschappen die vooral nuttig zijn bij het rijden op de weg of in gemengd verkeer (weg en zwaar terrein). Dankzij de combinatie van een centrale buis en een gelast subframe vergemakkelijkt het chassis de montage van verschillende bovenbouw zonder de noodzakelijke compensatie-elementen en in de meeste gevallen zelfs zonder tussenframe – de voertuigen hebben dus een laag zwaartepunt en een hoger laadvermogen.
Het Tatra-chassisconcept garandeert bovendien een lange levensduur van het voertuig, dat zelfs bij gebruik op het moeilijkste terrein geen last heeft van torsie- en buigspanningen. Het feit dat de centrale buis de assen van de aandrijflijn bovendien beschermt tegen schade en de invloed van omgevingsfactoren is een garantie voor de betrouwbaarheid van het aandrijfsysteem, minimale onderhoudseisen en lage servicekosten.

De nieuwe generatie Tatra Phoenix is uitgerust met innovatieve Paccar-motoren uit de MX-11- en MX-13-serie, die gebruik maken van de modernste technologieën en designelementen. MX-11-motoren zullen verkrijgbaar zijn in vermogensversies van 410 en 450 pk, MX-13-motoren vervolgens in versies met een vermogen van 430, 480 of 530 pk. Opmerkelijk is, dat Tatra de Phoenix levert met de XDc-cabine in combinatie met de MX-13 motor, dit is bij DAF niet leverbaar. Automatische transmissies van ZF TraXon zullen standaard beschikbaar zijn, met de optie om volledig automatische transmissies van Allison als optie te installeren. Een integraal onderdeel van het aandrijfsysteem zijn ook extra Tatra-tussenbakken met de mogelijkheid om de meest optimale en efficiënte variant te kiezen voor bediening volgens de behoeften van gebruikers. De nieuwe Tatra Phoenix worden niet langer aangeboden met een handgeschakelde versnellingsbak.

Moderne assistentiesystemen voor veiligheid en comfort

De nieuwe generatie Tatra Phoenix brengt ook innovaties op het gebied van elektronische en assistentiesystemen, die een gangbare standaard aan het worden zijn in vrachtwagens en bedrijfsvoertuigen. “Het zal bijvoorbeeld een automatisch ruitenwisserbedieningssysteem bieden, een automatisch schakelsysteem voor de externe verlichting of een Corner View-systeem dat dode hoeken aan de bestuurders- en passagierszijde elimineert, wat de veiligheid bij het rijden op de weg of off-road verder verbetert. De apparatuur zal ook verkrijgbaar zijn met een systeem voor het detecteren van obstakels vóór het voertuig of met een optioneel Digital Vision-systeem, een digitaal camerasysteem dat de hoofd- en groothoekspiegels vervangt en bestaat uit camera's op de armen, die geïnstalleerd boven op de zijkanten van de cabine. Het beeld van de camera's wordt verzonden naar de displays op de A-stijlen in het interieur”, aldus Radomír Smolka . Er komt ook een Lane Departure Warning System (LDWS) of een Tyre Pressure Monitoring System (TPMS), dat de werkelijke bandenspanning en temperatuur op alle wielen controleert.

 

Voor meer informatie: Tatra Trucks