Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Liebherr-première: eerste grote wiellader met waterstofmotor

Liebherr-première: eerste grote wiellader met waterstofmotor

Liebherr gaat door met het uitfaseren van fossiele brandstoffen en het voorbereiden van oplossingen om bouwplaatsen, grindfabrieken etc. koolstofvrij te maken. De Liebherr-fabriek in Bischofshofen vierde twee baanbrekende evenementen: de presentatie van de eerste grote wiellader met een waterstofmotor en de opening van de eerste waterstoftankstation in de deelstaat Salzburg.

Tijdens een vakevenement in de Liebherr-fabriek in Bischofshofen werd onlangs 's werelds eerste grote wiellader met waterstofmotor gepresenteerd aan hooggeplaatste vertegenwoordigers uit de politiek en het bedrijfsleven. Het evenement omvatte een reeks lezingen over het onderwerp alternatieve aandrijvingen. De focus lag echter op de indrukwekkende machineshow van Liebherr, waar de waterstofwiellader voor het eerst in de praktijk werd gedemonstreerd.
Gelijktijdig met deze wereldpremière werd het eerste waterstoftankstation in de deelstaat Salzburg geopend, een belangrijke mijlpaal in het gebruik van waterstof als duurzame energiebron. "Om vooruitgang te boeken in het onderzoek naar waterstof, hebben we toegang tot waterstof nodig. We hebben dit tankstation gebouwd om onze doelstellingen voor het koolstofvrij maken van bouwmachines verder te verwezenlijken", zegt Dr.-Ing. Herbert Pfab, technisch hoofd van Liebherr Bischofshofen.

Prototype L 566 H is 's werelds eerste wiellader met een waterstofmotor

De L 566 H van Liebherr is 's werelds eerste prototype grote wiellader met waterstofmotor. Na uitgebreid onderzoek werd deze baanbrekende technologie geïdentificeerd als de optimale oplossing voor het besturen van grote voertuigen die moeilijk te elektrificeren zijn zonder CO2-uitstoot. Voor kleinere voertuigen tot zo’n 15 ton zijn batterij-elektrische oplossingen vaak geschikt. De situatie is echter anders bij grotere machines met een bedrijfsgewicht tot 40 ton en een hoog energieverbruik. Waterstofmotoren blijken in dit geval ideaal te zijn.
Deze waterstofmotoren worden vervaardigd in de motorenfabriek van het productsegment Components van Liebherr in Bulle (Zwitserland). Ze maken niet alleen geen uitstoot van broeikasgassen en vrijwel geen stikstofoxiden mogelijk, maar zijn ook zeer efficiënt. Een ander voordeel is dat de interfaces - thermisch en mechanisch - vergelijkbaar zijn met die van een dieselmotor. Dit betekent een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van duurzame grootschalige machines.
Een ander hoogtepunt van de show was een MAN-truck, eveneens met waterstofmotor. Hieruit blijkt dat waterstoftechnologie niet alleen haalbaar is in wielladers, maar ook al wordt toegepast in bouwvrachtwagens.

Eerste waterstoftankstation in de deelstaat Salzburg

Als onderdeel van de ontwikkeling van de waterstofwiellader opende Liebherr Bischofshofen zijn eigen waterstoftankstation, het eerste in zijn soort in de hele deelstaat Salzburg. Een belangrijke strategische partner in dit project is Maximator Hydrogen, die niet alleen fabrikant is van het nieuw geopende tankstation, maar ook onderzoekspartner van Liebherr. Samen werken ze aan mobiele vulinstallaties, zodat machines direct op de bouwplaatsen kunnen worden bijgetankt. Dit is vooral belangrijk voor afgelegen bouwplaatsen en machines die niet erg mobiel zijn.
Een andere betrouwbare partner is MPREIS, die zorgt voor de levering van groene waterstof. Dit is belangrijk omdat alleen door emissievrije productie, met behulp van wind-, waterkracht- of zonne-energie, waterstof een sleutelrol kan spelen als duurzame en klimaatvriendelijke energiebron.

 

Importeur voor België: SomTP
Importeur voor Nederland: Wynmalen & Hausmann
   

Voor meer informatie:

Liebherr