Bauma 2025: Alternatieve aandrijvingen
Wereldwijd stoot bouwmachines jaarlijks honderden miljoenen tonnen koolstofdioxide uit, terwijl steeds meer landen, gemeenten en bedrijven streven naar een klimaatneutrale toekomst. In het licht hiervan schakelt de industrie steeds meer over van traditionele dieselmotoren naar milieuvriendelijkere aandrijvingen. Als toonaangevende internationale vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaal en mijnbouwmachines, evenals bouwvoertuigen en -apparatuur, volgt Bauma deze trend al sinds het begin. Alternatieve aandrijvingen zullen ook een van de hoofdonderwerpen zijn tijdens de volgende editie van 7 tot 13 april 2025.
Talrijke fabrikanten en gebruikers van bouwmachines hebben zich al verplicht aan decarbonisatie. Zo kondigde de Volvo Group aan dat ze vanaf 2040 alleen nog voertuigen zal leveren die volledig zonder fossiele brandstoffen worden aangedreven. In hetzelfde jaar streeft Strabag SE, een van de grootste bouwbedrijven van Europa, naar klimaatneutraliteit in haar gehele waardeketen, waartoe uiteraard ook de werking van haar bouwmachines behoort.
Elektrische motoren als een vaststaand ontwikkelingspad
Elektrische motoren kunnen nu worden geclassificeerd als een permanente uitrusting als klimaatvriendelijke aandrijving voor bouwvoertuigen en -machines. Of het nu graafmachines, wielladers, walsen, dumpers of trilplaten waren, veel exposanten presenteerden al nieuwe oplossingen uit hun steeds groeiende e-portfolio op de laatste edities van Bauma.
En het lijkt erop dat deze trend zich zal voortzetten: volgens een prognose van het analyse- en adviesbureau IDTechEx zal de wereldwijde markt voor elektrische bouwmachines in 2042 een waarde van 105 miljard dollar vertegenwoordigen.
Meestal compacte machines met een accu
“Batterij-elektrische systemen zijn nog steeds voornamelijk geschikt voor compacte machines. Hun dagelijkse energie- en vermogensbehoeften kunnen worden gedekt door een elektromotor en een middelgrote lithium-ionbatterij in combinatie met een goed gedefinieerde laadstrategie”, zegt Timo Feuerbach, technisch expert voor bouwmachines en bouwmateriaalmachines bij de Duitse vereniging van de machinebouwindustrie (VDMA). De Bobcat RogueX2-conceptlader behoort tot deze categorie als een actueel en baanbrekend voorbeeld. De volledig elektrische machine werkt niet alleen met nul lokale emissies, maar is ook volledig autonoom, volgens de specificaties van de fabrikant. Dit jaar ontving hij de prestigieuze Red Dot Design Award in de categorie 'Design Concept'.
Huidige uitdagingen en grenzen van elektrificatie
“Voor grotere en zwaardere bouwmachines bereiken elektrische aandrijvingen echter nog vaak hun technologische en, vanwege de extra kosten voor elektrificatie, ook economische grenzen”, aldus Feuerbach. Daarbij komen nog uitdagingen met betrekking tot de stroomvoorziening en de laadinfrastructuur. Zo is de beschikbare netcapaciteit mogelijk niet toereikend voor de hoge energiebehoefte van de e-machines, vooral op bouwplaatsen in landelijke of afgelegen gebieden. Lange laadfasen beperken op hun beurt de bedrijfstijden. “De industrie zoekt momenteel naar praktische en betaalbare oplossingen hiervoor, bijvoorbeeld door mobiele laadunits en snellaadstations te gebruiken of intelligente energiemanagementsystemen te implementeren”, legt de VDMA-expert uit.
HVO als alternatieve brandstof
Het is duidelijk dat openheid voor technologie vereist is voor aandrijvingen die zo klimaatvriendelijk zijnneutraal mogelijk over het gehele spectrum van de bouwsector. Zo kwam een levenscyclusanalyse in opdracht van de Liebherr Group tot de conclusie dat het bedienen van mobiele kranen met gehydrogeneerde plantaardige olie (HVO) het grootste potentieel biedt voor het verminderen van broeikasgassen. Andere brandstofalternatieven die kunnen bijdragen aan het koolstofvrij maken van bouwplaatsen zijn biodiesel, biogas en e-brandstoffen.
Waterstof in verbrandingsmotoren en brandstofcellen
Bedrijven en onderzoeksinstituten richten zich ook op het ontwikkelen en testen van waterstofaangedreven bouwmachines. Het productsegment Liebherr Components presenteerde prototypes van twee waterstofverbrandingsmotoren op Bauma 2022 en serieproductie werd aangekondigd voor 2025. De industrie onderzoekt ook mogelijke toepassingen voor brandstofcellen. Zo werken General Motors en de bouwmachinefabrikant Komatsu samen aan een waterstofbrandstofcelmodule voor een elektrische dumper. Komatsu heeft ook een middelgrote hydraulische graafmachine met een waterstofbrandstofcelsysteem als conceptmachine ontwikkeld.
Obstakels bij het winnen en distribueren van brandstof
"Voordat alternatieve brandstoffen op grote schaal kunnen worden gebruikt, moeten echter kwesties met betrekking tot hun productie en distributie worden opgehelderd", benadrukt Timo Feuerbach. Volgens hem zouden plantaardige oliën, om het milieu echt ten goede te komen, idealiter alleen uit planten- en voedselresten moeten worden geproduceerd en breed beschikbaar moeten zijn. Hij zegt dat de situatie vergelijkbaar is voor waterstof of e-brandstoffen en voegt eraan toe dat naast het produceren van voldoende hoeveelheden uit koolstofneutrale bronnen, een andere voorwaarde ook het opzetten van een uitgebreid distributienetwerk is.