Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

De nieuwe Cat 980 en 982-serie wielladers bieden meer prestaties, verbeterde productiviteit en lagere onderhoudskosten

De nieuwe Cat 980 en 982-serie wielladers bieden meer prestaties, verbeterde productiviteit en lagere onderhoudskosten

De nieuwe Cat 980 en 982 middelzware wielladers bieden premium prestaties in de wielladerklasse van 10 tot 12 ton. Ze zijn tot 10% productiever en hebben tot 20% lagere onderhoudskosten vergeleken met de voorgaande 980M- en 982M-powershiftmodellen.

De Cat 980 XE- en 982 XE-modellen hebben als eerste in deze klasse middelzware wielladers een door Caterpillar ontworpen en geproduceerde continue variabele transmissie (CVT) die zorgt voor verbeteringen in brandstofverbruik tot 35% en een verlaging van de onderhoudskosten van tot 25%, vergeleken met de modellen uit de M-serie. Deze nieuwe wielladers beschikken over een uitgebreid technologieplatform om de machineprestaties en gebruiksefficiëntie te verbeteren. 

Nieuwe technologie – realtime bruikbare informatie

Standaard Cat Payload* met Assist voor alle wielladers in de 980- en 982-series biedt een nauwkeurige weging van bakladingen, zodat machinisten altijd gelijk hun doelgewicht kunnen laden. Deze nieuwe technologie omvat functies voor weging van geringe gewichten en handmatig afschuiven. Het optionele Cat Advanced Payload* breidt de functionaliteit van dit systeem uit met Lists-Management, Multitask- & Manual-Add Modes en Tip-off assist. Doordat dit systeem compatibel is met weeglocatiesoftware van externe partijen, kan het de machine draadloos integreren met het weeglocatieproces met behulp van Dispatch-for-Loading (aanvullend abonnement vereist).
*Mag wettelijk niet worden verhandeld.

Automatisch banden instellen bevordert het gebruik van de juiste laadtechniek, waardoor het doorslippen van de banden en bandenslijtage aanzienlijk worden beperkt. Hiermee kan de complete baklaadcyclus worden geautomatiseerd, om zo consistent een hoge bakvulfactor te realiseren en tot 10% hogere productiviteit te bereiken.

De nieuwe modellen worden naast Autodig en Auto Set Tires ook standaard voorzien van Application-Profiles, waarmee met een enkele knop meerdere machineparameters in te stellen zijn om instellingen te optimaliseren voor een specifieke toepassing. Er kunnen aangepaste profielen worden gemaakt voor klantspecifieke situaties. De op het scherm te selecteren Job Aids maken, samen met de gestroomlijnde nieuwe bedieningsindeling, de bediening gebruiksvriendelijker, om machinisten nog productiever te laten werken.

Nieuwe XE-modellen

Voor het eerst in deze machinecategorie biedt Caterpillar nu een CVT-optie, als uitbreiding van het Cat assortiment medium wielladers. De nieuwe Cat 980 XE- en 982 XE-modellen bouwen voort op meer dan 10 jaar productieervaring met de 966K XE-, 966M XE- en 972M XE-modellen.

De 980 XE en 982 XE beschikken over een zeer efficiënt continu variabel aandrijfsysteem met parallelle paden. Dit combineert een direct mechanisch traject van de motor tot de wielen met een HystatTM-variator.

Door verregaande systeemintegratie van de Cat CVT, motor en hydraulische en koelingssystemen wordt de brandstofefficiëntie tot wel 35% verbeterd, door de nominale motorsnelheid met een hoge rimpull te verlagen. Deze modellen beschikken over een nauwkeurige rimpull-functionaliteit en door middel van virtuele versnellingen kunnen machinisten probleemloos overstappen vanaf powershift-machines. Het bedrijfsgeluid is ook verminderd.

Comfort en veiligheid

Toegang tot de cabine van de machinist is eenvoudig dankzij de brede deur, trapachtige treden en handrails voor extra stabiliteit. De nieuwe aanpasbare geveerde stoel is leverbaar in de niveaus Comfort, Deluxe en Premium, met opties voor verwarming en koeling, voor meer comfort gedurende het hele jaar. De veiligheidsgordel wordt nu bewaakt en het systeem kan worden aangevuld met een extern zwaailicht voor opzichters, om de werkplaatsveiligheid te verbeteren. Langere machinisten zullen blij zijn met de extra beenruimte in de cabine, terwijl geluidsdemping, afdichtingen en cabinemontage met vloeistofdemping zorgen voor een rustige werkomgeving met minder geluid en trillingen. Het geavanceerde rijcomfortsysteem werkt als schokdemper, waardoor u comfortabeler over ruw terrein kunt rijden.

Het nieuwe touchscreendisplay met hoge resolutie in het dashboard van de wielladers biedt intuïtieve en gebruiksvriendelijke bediening van de wiellader voor verbeterde prestaties. Het op de stoel gemonteerde elektrohydraulische stuursysteem met joystick biedt nauwkeurige controle over de modellen uit de nieuwe Cat 980- en 982-series, met minimale armbewegingen voor meer comfort en laadnauwkeurigheid. Voor de 980 is ook een conventioneel stuurwiel beschikbaar. Automatisch airconditioningsysteem houdt de cabine naar wens koel.

De nieuwe wielladers hebben een startknopsysteem dat een geldig machinist-ID vereist om de motor op te starten. Het machinisten-ID werkt door middel van het invoeren van een pascode op het display of met de optionele Cat Bluetoot-sleutel. Dit kan dienen als machinebeveiligingssysteem met programmeerbare bedrijfsbeperkingen.

Omdat de voorruit de hele hoogte beslaat, geeft de voorzijde beter zicht op het werkgebied, terwijl de camera aan de achterzijde en de convexe en spotspiegels het zicht en de veiligheid rondom de machine verbeteren. Cat Detect-radar om machinisten te waarschuwen en een multi-view-videosysteem (360 graden) zijn beschikbare opties voor een extra bewakingslaag voor een veilige werkomgeving rondom de wiellader.

Significante onderhoudsbesparingen

Door de langere intervallen voor vloeistof- en filtervervanging worden bij de Cat 980- en 982-wielladers de onderhoudskosten met tot 20% en tot 25% verlaagd, ten opzichte van de 980 XE- en 982 XE-modellen. Alle onderhoudsintervallen worden nu in stappen van 1000 uur gepland, waardoor niet meer iedere 500 uur onderhoudsstilstand nodig is. Alle modellen bieden handige toegang tot hydraulische en elektrische servicecentra en samen geplaatste smeerpunten voor gemakkelijk en veilig onderhoud.

Bij de nieuwe middelzware wielladers van Cat kan technologie voor onderhoud op afstand ook onderhoudsbezoeken aan de werkplaats voorkomen en blijft de machine optimaal presteren. Met behulp van Remote Troubleshoot wordt de machine verbonden met de onderhoudsafdeling van de dealer, om zo zonder kabelverbinding draadloos en snel foutcodes te diagnosticeren.

Remote Flash zorgt ervoor dat wielladers altijd werken met de meest recente software, zonder dat het productieschema hoeft te worden onderbroken. Updatebestanden worden op de achtergrond naar de machine gestuurd en de installatie kan door de klant op een veilige manier worden gestart vanuit het Cat Remote Services Web Portal, om de impact op productieschema's te verminderen. Het webportal maakt het makkelijker om de locaties van de wiellader-fleet, de werkuren en de onderhoudsschema's te beheren en houdt fleet-beheerders in verbinding met hun machines, terwijl verzoeken voor dealeronderhoud kunnen worden ingediend vanaf een mobiel apparaat.

Uitrustingsstukken

De bakken uit de Performance-serie gebruiken de vorm van de bak in evenwicht te houden met het stangenstelsel, hetgeen resulteert in hogere vulfactoren en beter materiaalbehoud in vergelijking met andere bakken met dezelfde nominale capaciteit. Cat Work-hulpmiddelen vormen een integraal onderdeel van het complete machineontwerp en bieden een significante bijdrage aan de prestaties en efficiëntie van Cat wielladers.

De nieuwe Cat 980 kan worden uitgerust met de optionele Fusion Quick Coupler, waarmee bakken snel kunnen worden gewisseld zonder de cabine te verlaten. Aannemers kunnen ook kiezen uit diverse speciaal ontworpen configuraties om de wielladerprestaties en duurzaamheid bij zware toepassingen te optimaliseren, zoals de configuraties Industrial & Waste, Forestry, Steel-mill en Block-handler.

Productspecificaties

Model 980 / 980 XE 982 / 982 XE
Motor Stage 5 Cat C13 Cat C13
Vermogen (ISO 14396) 313 kW (420 pk) 322 kW (432 pk)
Bedrijfsgewicht 30.344 kg * 35.510 kg **
Statisch kantelmoment volledig geknikt 20.965 kg * 22.418 kg **
Opbreekkracht 227 kN * 262 kN **
Bakcapaciteit 4,0-14 m3 4,8-17,2 m3
Max hefhoogte bakpen – standaard hefframe 4.554 mm 4.740 mm
Max hefhoogte bakpen – highlift 4.775 mm 5.150 mm

*Met 5,4 m3 bak voor algemeen gebruik uit Performance-serie met aanboutbaar mes
**Met 6,1 m3 bak voor algemeen gebruik uit Performance-serie met aanboutbaar mes

Importeur voor België: BM-Cat
Importeur voor Nederland: Pon-Cat

 

Voor meer informatie: Caterpillar