Volvo machines op een mammoetproject
Kühtai 2 is een waterkrachtcentrale die wordt gebouwd in de Kühtai- vallei in Oostenrijk. Als het in 2026 klaar is, zal het meer dan 200 miljoen kWh aan hernieuwbare energie leveren aan het Oostenrijkse net. De kern van dit mammoetproject zijn machines van Volvo Construction Equipment (Volvo CE).
Kühtai 2 ligt op 2.000 meter boven de zeespiegel in de gemeente Silz in de Tiroler Stubaier Alpen in Oostenrijk en is een omvangrijk project van het Oostenrijkse nutsbedrijf Tiroler Wasserkraft (TIWAG) AG, met een geschatte investering van € 1 miljard. Deze uitbreiding van de bestaande Sellrain-Silz -serie elektriciteitscentrales omvat het toevoegen van een derde reservoir en een extra pompcentrale. Het zal jaarlijks ongeveer 216 miljoen kWh aan elektriciteit genereren voor de mensen in Oostenrijk, wat de bestaande output van 531 miljoen kWh versterkt en de energietransitie van Oostenrijk ondersteunt. Zoals TIWAG het stelt: "dit is geen project voor TIWAG, maar een project voor iedereen."
Swietelsky is een van de drie bedrijven die aan het project werken, samen met Jäger Bau en Bodner, als onderdeel van een bouwconsortium en neemt de technische leiding. Projectmanager Peter Wetzlinger, 40, houdt toezicht op het ARGE-gedeelte van het initiatief ter waarde van € 425 miljoen.
“Een project als dit is niet alledaags en de menselijke factor is ook heel belangrijk voor mij”, zegt Peter Wetzlinger. “We bouwen het met mensen en uiteindelijk moet het mensen lang van dienst zijn."
“Ik ben hier nu vier jaar en ik blijf tot het einde. En ik ben niet alleen. Er zijn veel radertjes nodig om het project te laten werken. Er werken hier ongeveer 620 mensen uit meer dan 10 landen, het is net een klein dorp met een eigen kantine. We zijn allemaal ver van huis, dus de werk- en sociale omgeving is belangrijk, en je moet het ook leuk vinden. Het gaat niet alleen om het geld, het gaat erom dat je deel uitmaakt van het team op een project als dit.”
Krachtige machines voor veeleisend werk
De bouwplaats is een broeinest van activiteit, met ongeveer 200 machines aan het werk, waarvan er meer dan 60 van Volvo CE zijn. Een gloednieuwe Volvo EC950F is het vlaggenschip van de graafmachinevloot. De grootste rupsgraafmachine van Volvo CE, deze 90-tons gigant, is de eerste in zijn soort in Oostenrijk, met een tweede die binnenkort aan het project in Kühtai zal deelnemen.
“We hebben laadcycli gesimuleerd en dit resulteerde in een vraag van tussen de 90 en 100 ton”, legt Wetzlinger uit. “De markt voor deze categorie machines is vrij groot, maar voor ons was de keuze beperkt door met wie we wilden samenwerken. We hebben partners nodig die we kunnen vertrouwen. Volvo CE-dealer Ascendum is een goede partner met de kwaliteit die we gewend zijn.”
Bovengronds werkt een vloot van Volvo-machines, waaronder de Volvo EC950F, Volvo EWR150, EW160 en EWR170 mobiele graafmachines, evenals EC220, EC250 en EC380 rupsgraafmachines en diverse Volvo wielladers onvermoeibaar. Daaronder valt ook een speciale machine op basis van de Volvo L180, maar dan met 'Reptail’ van de gelijknamige Finse fabrikant van aanbouwdelen. "Deze werkt als een asfaltafwerkmachine en egaliseert zichzelf", legt Wetzlinger uit.
26 Volvo knikdumpers, variërend in grootte van de A25 tot de A60 – de grootste knikdumper op de markt – vormen de echte ruggengraat van het werk op de site. Hun duurzame ontwerp maakt ze ideaal voor de zware omstandigheden en het ruwe terrein. Veertien A25 en A30-dumpers alleen al worden gebruikt voor ondergronds werk en explosies, waarbij materiaal wordt weggevoerd.
“We optimaliseren de dwarsdoorsneden zodat de laadcycli met de Volvo L120, L150 en L180 wielladers perfect passen bij de A25 en A30”, zegt Wetzlinger. “Deze laadcycli hebben zich bewezen in ondergronds werk, waaronder veel tunnelklussen in het verleden. In kleine tunnels zijn de A25's de beste machines om achteruit de tunnel in te rijden en alles er met een volle lading uit te krijgen. Al mag de vaardigheid van de chauffeurs hier niet worden onderschat!”
Grotere modellen, zoals de Volvo A40 en A60, werden geselecteerd voor het grondwerk omdat ze uitblinken in off-road en uitdagende toepassingen. "We hadden knikdumpers nodig omdat de starre dumpers niet overal kunnen komen, vooral niet in bepaalde delen van de groeve. En we kunnen geen snelwegen aanleggen. We hebben terreinwagens en voertuigen met vierwielaandrijving nodig. En hierin is de A60 echt uniek en loopt Volvo CE voorop."
Elke week transporteren 30-40 knikdumpers elk 25 ton bentoniet – een zwelbaar kleimateriaal – dat wordt gemengd met het kernmateriaal voordat het rond de locatie wordt afgeleverd. “Door het eenrichtingsverkeer worden de routes langer, dus we veranderen het machinepark en krijgen meer A60-dumpers en een tweede grote EC950F-graafmachine om ervoor te zorgen dat we het materiaal op tijd installeren.”
Een megaproject op grote hoogte
De elektriciteitscentrale van Kühtai wordt ondergronds gebouwd in een rotsholte die is ontworpen voor pompopslag en wordt aangestuurd door twee Flensi-turbines die tot 190 MW aan elektriciteit genereren. De bouw omvat verschillende taken. Ondergronds omvat dit de bouw van een 8 kilometer lang netwerk van tunnels voor de toevoer die worden geboord en opgeblazen, evenals een 25,5 kilometer lange bypasstunnel met een diameter van 4,20 meter. Deze wordt uitgegraven met een tunnelboormachine van 800 ton.
"Dit is een zwaartekrachttunnel waarin water via zes waterinlaten wordt aangetrokken met een snelheid van maximaal 13,5 kubieke meter per seconde", legt Wetzlinger uit. De bypass-pijpleiding opent nieuwe opvanggebieden in de centrale en oostelijke Öztal-vallei en het achterste deel van de Stubaital-vallei, en levert water aan het nieuwe Kühtai-reservoir. Het reservoir zelf krijgt een opslagvolume van 31 miljoen kubieke meter en zal tweeënhalf keer per jaar worden gevuld, voornamelijk in de lente en de herfst.
“Om het reservoir te vullen, wordt een dam van 7 miljoen kubieke meter gebouwd, met een kruinlengte van 500 meter en een hoogte van 106 meter. Al het materiaal dat uit de ondergrond wordt gehaald, wordt gerecycled, met losse stenen die in de dam worden geïnstalleerd. Daarnaast moeten we 2,2 miljoen kubieke meter steen opblazen – dat is ongeveer 50-60.000 kubieke meter per week. We gebruiken 50 ton explosieven per week en ongeveer 16.000 liter diesel per dag.”
Ondanks de grote hoogte overtreft de Volvo EC950F de verwachtingen voor brandstofefficiëntie, met een verbruik van 50 tot 55 liter diesel per uur in volledige bedrijfsmodus. "We geloofden het in het begin niet en dachten dat de machine meer zou verbruiken", zegt Wetzlinger. "Maar de voorspellingen van Ascendum bleken juist."
Top service voor een top project
Ascendum is een gewaardeerde partner in het project. "Het gaat niet alleen om de prijs en brandstof, maar ook om de servicekosten", zegt Wetzlinger. "We hebben betrouwbaarheid en waar voor je geld nodig. Er zijn een aantal speciale machines in gebruik in Kühtai die niet alledaags zijn, dus je hebt experts nodig als er snel iets gerepareerd moet worden. Met zijn grote, brede netwerk kan Ascendum binnen korte tijd de juiste mensen en reserveonderdelen op locatie hebben."
De ontwikkeling van Kühtai 2 is een monumentale inspanning, waarbij zowel menselijke vindingrijkheid als machinekracht worden ingezet om duurzame energie te leveren voor de toekomst van Oostenrijk. Het is ook een bewijs van het belang van strategische partnerschappen en geavanceerde technologie
Importeur voor Benelux: | SMT |
Voor meer informatie: |
Volvo Construction Equipment |