Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Hyundai presenteert compleet nieuwe lijn mobiele graafmachines

Hyundai presenteert compleet nieuwe lijn mobiele graafmachines

Hyundai Construction Equipment heeft een geheel nieuwe lijn mobiele graafmachines van de A-serie gepresenteerd. Een serie aangedreven door Stage 5-motoren. De vier machines met een bedrijfsgewicht van 14-23 ton zijn uitgerust met emissiearme Cummins-dieselmotoren met een gecombineerd nabehandelingssysteem dat geen uitlaatgasrecirculatie (EGR) vereist en verhoogt de productiviteit voor klanten bij een lagere uitstoot.

De kenmerken omvatten:
-Stage 5 Cummins B4.5 en B6.7 motoren zonder uitlaatgasrecirculatie (EGR) en zonder dat handmatige regeneratie van het roetfilter (DPF) nodig is.
-Lastafhankelijke hydraulische systemen (loadsensing) met lastonafhankelijke stroomverdeling voor meer gevoel.
-Verbeterd comfort voor de machinist door verstelbare stuurkolom, optionele joystickbesturing en giekvering.
-Verhoogde veiligheid, met rijrichtingomschakeling en pendelblokkering op de joystick, optionele automatische graafrem, LED-werklampen en een tweede monitor voor optioneel radarsysteem.

Een machine voor elke toepassing

De vernieuwde serie begint met de HW140A, de 14.900 kg met een monogiek en weegt 15.860 kg met een hydraulisch verstelbare giek. Deze machine deelt grotendeels zowel de onder- als ook de bovenwagen met de HW160A, deze heeft een gewicht van 17.580 kg/ 18.390 kg. De HW170ACR met korte zwenkradius is uitsluitend met hydraulisch verstelbare giek leverbaar en weegt 18.810 kg. Het programma wordt voltooid door de HW210A met een gewicht van 22.270 kg/23.665 kg.

Stage 5-motoren met lage uitstoot

De HW140A, HW160A en HW170ACR worden aangedreven door een viercilinder 4,5 liter Cummins B4.5 dieselmotor die de grotere 6,7 liter motor van de vorige generatie machines vervangt. Deze compacte motor maakt gebruik van een turbocompressor met een wastegate-klep en heeft een flexmodule-uitlaatsysteem met dubbele doorlaat dat een dieseloxidatiekatalysator (DOC), een roetfilter (DPF) en selectieve katalytische reductie (SCR) omvat. Er is geen uitlaatgasrecirculatie (EGR) nodig, wat de servicekosten voor klanten verlaagt. Tegelijkertijd is de kleinere motor zuiniger dan zijn voorganger.

Ondanks de kleinere motorinhoud profiteren de nieuwe machines van een groter vermogen. De modellen HW140A, HW160A en HW170ACR leveren nu allemaal 129 kW (173 pk), vergeleken met 117 kW (156 pk) van de vorige generatie van de HW140. Deze drijft de machine aan via een load sensing hydraulisch systeem van Rexroth. De lastonafhankelijke debietregeling zorgt voor een constante werksnelheid van de machine en een betere bediening voor de machinist.

De drie machines hebben een opnieuw ontworpen, gestapelde koelmodule die gemakkelijker te reinigen is. Een hydraulisch aangedreven, omkeerbare koelventilator is nu standaard, waardoor het risico op oververhitting wordt verminderd en de uitvaltijd voor reiniging en onderhoud wordt verminderd geminimaliseerd worden.

De grotere HW210A behoudt een zescilinder 6,7 liter motor, maar schakelt over naar het nieuwste Cummins B6.7-model. Met een turbocompressor met variabele geometrie heeft de B6.7 een uitlaatgasnabehandelingssysteem met één module waarin de DOC, DPF en SCR zich in één uitlaatmodule bevinden. Ook bij deze motor is geen uitlaatgasrecirculatie (EGR) en geen handmatige DPF-regeneratie nodig, wat de kosten en uitvaltijd voor de klant verminderd.

Net als bij de kleinere motor is er ook een toename van het vermogen, waarbij de nieuwe Cummins-motor een maximumvermogen van 145 kW (195 pk) levert. De machine van 21 ton heeft twee Kawasaki hydraulische pompen met elektronische pompstroomregeling (EPFC), die uiterst productief zijn gebleken op de Hyundai HX210A- en HX220AL-rupsgraafmachines. De machine profiteert van een verlaagd minimum debiet, waardoor het brandstofverbruik tot 8-11% afneemt, afhankelijk van de werkzaamheden. De standaard automatische stationairloop zorgt voor een verdere vermindering van het brandstofverbruik, motorgeluid en uitlaatemissies.

Robuuste constructie

Bij de HW140A en HW160A graafmachines is het midden van de draaikrans op de onderwagen 100 mm naar voren verplaatst, wat de stabiliteit van de machine vergroot. Bovendien schuift de rechterkant van de bovenbouw 150 mm naar voren om extra ruimte voor de brandstoftank te creëren. De linkerkant is 230 mm naar voren geschoven om het zicht vanuit de cabine te verbeteren en om extra ruimte te creëren voor de motorruimte. De zwenkstraal aan de achterzijde van het contragewicht van de HW140A en HW160A is met 200 mm ingekort om de overhang aan de achterzijde te verminderen en de machines wendbaarder te maken op krappe bouwplaatsen en verhoog tegelijkertijd het hefvermogen.

Op de HW170ACR graafmachine met korte zwenkradius is de draaistraal aan de achterzijde met nog eens 410 mm verminderd door het gebruik van een gegoten contragewicht dat bijna 800 kg zwaarder is dan de vorige gelaste eenheid. De bovenbouw werd met 25 mm verbreed. Dit model met een compacte radius is het vlaggenschip van de nieuwe HW A-serie, speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van klanten in de snelgroeiende nuts- en gemeentelijke sectoren, waar zeer wendbare machines met een gewicht van 17-18 ton essentieel zijn.

Bij de HW210A is het giekvoet 10 mm naar rechts verplaatst om de afstand tussen de giekcilinder en de cabine te vergroten. Ook hier is de zwenkstraal aan de achterzijde teruggebracht van 2.850 mm naar 2.740 mm, wat de machine op de bouwplaats wendbaarder maakt.

De wielbasis is vergroot en het midden van de draaikrans is iets naar achteren verplaatst om de stabiliteit en gewichtsverdeling te verbeteren. Ook de opstelling van de assen is herzien om de aslasten gelijkmatiger te verdelen en een soepeler rijgedrag te bereiken. De pendelascilinders van de vooras zijn nu uitgerust met individuele veiligheidskleppen om de veiligheid tewaarborgen in het geval van een defecte hydraulische leiding. De machines hebben ook veiligheidskleppen op alle giek-, steel- en bladcilinders voor een maximale veilige werking.

De graafuitrusting is opnieuw ontworpen op de kleinere modellen, waarbij de verstelcilinder is gedraaid om een ​​betere bescherming van de zuigers te bieden. Nieuwe bussen in de graafuitrusting vereenvoudigen het monteren van een centraal smeersysteem.

Uitrustingsstuk-opties

Op de HW140A, HW160A en HW170ACR zijn het blad en de voor- en achterstempels met bouten aan de onderwagen vastgeschroefd. Het identieke boutpatroon resulteert in hogere flexibiliteit bij het wijzigen van de afstempeling.

Het parallelblad heeft een groter effect, wat mogelijk wordt gemaakt door de grotere afstand tot de onderwagen en een grotere cilinderslag. Dit zorgt voor een grotere bladhoogte en lager afstempeldiepte, evenals een eenvoudiger onderhoud.

Op de HW210A zijn de voorste stempels gelast, maar aan de achterzijde vastgeschroefd, wat een semi-uitwisselbare oplossing mogelijk maakt. De stempelcilinders hebben een nieuwe beschermplaat om schade door vallend puin.

De machines kunnen optioneel worden uitgerust met een aanhangerkoppeling aan het blad. Verder zijn er elektrische aansluitingen voor de verlichting en hydraulische aansluitingen voor de kiepfunctie van de aanhanger, die de veelzijdigheid van de HW-modellen  nog groter maakt.

Comfort voor de machinist

De toegang tot de cabine is verbeterd met extra treden die voldoen aan de ISO 2867 veiligheidsregelgeving en het voor de machinist gemakkelijker maken om in en uit te stappen. Extra treden vergemakkelijken ook de toegang tot de bovenwagen van de machines voor onderhoudswerkzaamheden. De cabine heeft nu parallelle ruitenwissers op beide voorruiten, die zorgen voor een efficiënte reiniging van de onderste en bovenste ruiten. Een extra spiegel aan de rechterkant van de machine en een 50 mm taps toelopende bovenste voorstijl verbeteren het zicht verder. De cabinedeur heeft een grotere onderste venster dat het zicht op de grond links van de graafmachine vergemakkelijkt.

De modellen van de A-serie op wielen zijn ook uitgerust met de geavanceerde allround view monitoring (AAVM) van Hyundai, die de machinist een 360° zicht op de machine op het cabinedisplay biedt met behulp van meerdere videocamera's. Het systeem heeft intelligente detectie van bewegende objecten (IMOD), die de machinist waarschuwt voor de aanwezigheid van andere werknemers of objecten binnen 5 meter van de machine. De mobiele graafmachines uit de A-serie worden aangeboden met een optionele radar met een tweede monitor, die de achterwaartse detectie van statische of bewegende objecten tot een afstand van 10 meter overdag of 's nachts.

De nieuwe A-serie is voorzien van een stuurkolom die twee keer kantelbaar en in hoogte verstelbaar is. Het slankere ontwerp en het wegvallen van de hendel aan de rechterkant zorgt voor een beter zicht op de weg. De machines zijn optioneel leverbaar met joystickbesturing, waardoor de machinist optimale controle heeft tijdens het rijden. De nieuwe mobiele graafmachines zijn ontworpen om het gebruiksgemak en de productiviteit te verhogen. Standaard zijn ze uitgerust met proportionele joysticks.

De knoppen op de joystick zijn opnieuw ontworpen voor eenvoudigere bediening. Als de pendelas op automatisch is ingesteld, kan de pendelvergrendeling met de joystick worden in- of uitgeschakeld, wat de veiligheid tijdens het werken verhoogt. De bediening voor de uitrustingsstukken heeft nu een functie voor continu gebruik, die verhoogt de efficiëntie voor de machinist aanzienlijk.

De pedalen zijn verplaatst en het tweeweg rijpedaal is vervangen door de FNR-schakelaar op de joystick. Een tweedelige vloermat maakt het schoonmaken van de cabine gemakkelijker en vermindert het risico op schade tijdens onderhoudswerkzaamheden.

Alle graafmachines hebben een 8" touchscreen display voor alle machinefuncties en bedieningsinstellingen. Er is een nieuwe draaikeuzeschakelaar die toegang geeft tot menu's gefaciliteerd binnen de touchscreen-monitor.

Giekvering is een optie voor de modellen uit de A-serie, waardoor de machine soepel over ruw terrein kan bewegen. Een drukaccumulator vangt stoten op de grond op zodat de giek stabiel blijft tijdens het rijden, wat het comfort voor de machinist verhoogt en materiaalverlies tijdens het rijden vermindert. Het systeem bevat ook een optionele zwevende giekfunctie voor gebruik bij nivellering

Alle machines uit de Hyundai A-serie zijn uitgerust met een automatische veiligheidsvergrendeling om onbedoelde bediening van de giekfuncties te voorkomen. Het systeem voorkomt ook dat de motor start wanneer de veiligheidshendel in de ontgrendelde stand staat, zodat de hydraulische functies plotseling kunnen worden geactiveerd.

Servicetoegang

De modellen uit de A-serie hebben een opnieuw ontworpen motorkap die uitstekend zicht naar achteren biedt. De motorkap, die eenvoudig te openen en te sluiten is, biedt toegang tot alle punten van dagelijks onderhoud. De elektrische brandstofvulpomp heeft nu een automatische uitschakelfunctie om te voorkomen dat de brandstoftank overloopt.

De modellen HW140A, HW160A en HW170ACR zijn uitgerust met stevige spatborden gemaakt van polyethyleen, die de vorige metalen spatborden vervangen. De HW210A behoudt de metalen spatborden van de vorige generatie.

Als onderdeel van de ombouw naar Stage 5 profiteren de graafmachines van de genetwerkte motordiagnose. Servicetechnici hebben op afstand toegang tot motorfoutcodes via een smartphone-app om ervoor te zorgen dat ze op locatie aankomen met de gereedschappen en onderdelen die nodig zijn om reparaties of service uit te voeren. Het systeem wordt ondersteund door Cummins Quickserve-ondersteuning voor snelle foutdiagnose.

De machinebesturing biedt de klant ook de mogelijkheid om bepaalde instellingen in het machinedisplay te blokkeren en daarmee onbevoegd gebruik van bepaalde machinefuncties te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ​​wijziging van de bedrijfsmodus te voorkomen en zo de efficiëntie van de machine te maximaliseren.

Peter Sebold, productspecialist bij HCEE, zegt: "De nieuwe serie mobiele graafmachines van Hyundai biedt een veelvoud aan functies voor klanten die actief zijn in de infrastructuur en civiele techniek. De vernieuwde geometrie van de machines in combinatie met het LUDV load-sensing hydraulische systeem biedt de nieuwe mobiele graafmachines van Hyundai uitstekende prestaties in multifunctioneel gebruik, een soepele bedienbaarheid en de noodzakelijke stabiliteit voor maximale productiviteit.

Hyundai vestigt zich in een toenemend aantal gebruikersgebieden door te luisteren naar feedback van klanten en speelt in op hun behoeften. De mobiele graafmachines uit de A-serie zullen onze positie in veeleisende marktsegmenten verder verstevigen. Met de nieuwe mobiele graafmachines van Hyundai kunnen we onze klanten voldoen aan hun hoge eisen."

Technische specificaties:

Type
HW140A
HW160A
HW170ACR
HW210A
Motor
Cummins B4.5
Cummins B4.5
Cummins B4.5
Cummins B6.7
Max. vermogen
129 kW (173 PS)
129 kW (173 pk)
129 kW (173 pk)
145 kW (195 pk)
Gewicht (Mono/verstel)
14.900/15.860 kg
17.580/18.390 kg
18.880 kg
22.170/23.665 kg
Maximale graafdiepte
5.120 mm
5.610 mm
5.410 mm
6.430 mm
Maximale reikwijdte
8.310 mm
8.820 mm
8.950 mm
9.970 mm
Zwenkradius
2.150 mm
2.240 mm
1.830 mm
2.740 mm
Losbreekkracht (ISO) 
102 kN
114,8 kN
114,8 kN
151 kN
Opbreekkracht (ISO)
66,4 kN
76,7 kN
76,7 kN
106,9 kN

                                                       

Importeur voor België: HMB 
Importeur voor Nederland: Van der Spek

 

Voor meer informatie: Hyundai Construction Equipment Europe