Innovaties in Liebherr wielladers: autonome werking en waterstofaandrijving

Op de Bauma 2025 presenteert Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH twee innovaties die de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en aandrijftechnologieën vertegenwoordigen: het systeem ‘Liebherr Autonomous Operations’ en de eerste grote wiellader met waterstofmotor.
De autonome oplossing, die zich in een vergevorderd stadium van ontwikkeling bevindt, maakt volledig bestuurderloze bediening mogelijk en is met name geschikt voor monotone routinetaken en werkzaamheden in gevarenzones. Bovendien is het autonome systeem van Liebherr momenteel een van de weinige producten die nog in aanmerking komen voor de Innovation Award op de Bauma. Naast dit baanbrekende debuut presenteert Liebherr ook baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van aandrijftechnologieën: de L 566 H is het eerste prototype van een grote wiellader met waterstofmotor en breidt daarmee het aanbod van alternatieve aandrijfsystemen uit. Na de Bauma 2025 start Liebherr een tweejarige proef met deze machine bij Strabag, een van Europa’s toonaangevende aannemers.
‘Liebherr Autonomous Operations’ herdefinieert efficiëntie en veiligheid bij het gebruik van wielladers en zal in de toekomst volledig autonome bediening mogelijk maken. Het autonome systeem maakt het mogelijk om repetitieve en monotone wielladertaken eenvoudig en intuïtief uit te voeren zonder operator. Bezoekers van Bauma kunnen meerdere keren per dag live demonstraties van het prototype van de autonome wiellader bekijken. De technologie zal verdere veldtesten ondergaan voordat de machine op de markt komt.
Op het gebied van alternatieve aandrijvingen introduceert Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH ook de L 566 H, de eerste grote wiellader met waterstofmotor. Na jarenlang onderzoek is gebleken dat deze innovatieve aandrijftechniek uitermate geschikt is voor zware voertuigen. Bezoekers kunnen de waterstofaangedreven grote wiellader op de Liebherr-stand bekijken. Modellen uit andere series, variërend van de kleinste, de L 504 Compact, tot de grootste, de L 586 XPower, completeren het aanbod van Liebherr-wielladers op de Bauma van dit jaar. Daaronder valt ook de L 507 E, de batterij-elektrische wiellader van de groep.
Autonomie zorgt voor revolutie in wielladerbediening
‘Liebherr Autonomous Operations’ is met name geschikt voor repetitieve taken met wielladers en kan monotone taken uitvoeren, zoals het herhaaldelijk laden van hoppers of het transporteren van materialen van A naar B zonder machinist. Dit helpt de moeilijkheid om personeel te vinden voor monotone routinetaken tegen te gaan. Als gevolg hiervan kunnen werknemers zich wijden aan meer gevarieerde taken, wat betekent dat de werktijd effectiever kan worden georganiseerd. “Tegelijkertijd kan het ruimte creëren voor werknemers om zich te concentreren op complexere activiteiten die menselijke expertise vereisen”, zegt Dr. Manuel Bös, hoofd van Emerging Technologies bij Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH. Bovendien kunnen uitdagende taken, zoals werken in het gevaarlijke gebied van een steengroeve, door het autonome systeem worden uitgevoerd zonder werknemers in gevaar te brengen.
Eenvoudige bediening en robuuste techniek
Machinisten kunnen de inzet van de autonome wiellader plannen met behulp van de door Liebherr ontwikkelde webapplicatie ‘Autonomous Job Planner’. "Je hebt geen speciale IT-vaardigheden nodig om de inzet van de wiellader te starten. Het systeem is zeer intuïtief en gebruiksvriendelijk en vereist slechts enkele invoer voor de taak", legt Bös uit. De machine neemt zijn omgeving, stapels en obstakels waar met behulp van 3D-omgevingssensoren - zonder dat er drones of aparte meettechnologie nodig zijn - en plant de werkcyclus dienovereenkomstig.
Het autonome systeem voert de taak vervolgens zelfstandig uit, past zich automatisch aan de veranderende omgeving aan en heeft geen GPS-ontvangst nodig, wat betekent dat het binnenshuis, ondergronds, op hoge groevewanden of onder boombedekking kan worden gebruikt. "In deze operaties bereiken conventionele GPS-gebaseerde systemen hun grenzen, terwijl Liebherr Autonomous Operations overal kan worden gebruikt - van een besloten industriële hal tot een open groeve", zegt Bös. Bovendien kan de zelfrijdende wiellader 24 uur per dag zelfstandig werken, waardoor continu materiaaltransport op elk moment mogelijk is.
Efficiëntie en voorspelbaarheid
Het autonome systeem levert machinebediening met consistente prestaties en efficiëntie vanaf het begin en gedurende de gehele gebruiksduur, ongeacht het tijdstip van de dag. "Door de consistente prestaties van de autonome wiellader zijn alle processen gemakkelijker te plannen en kunnen ze efficiënter worden gemaakt", zegt Bös. "De softwaregestuurde autonome wiellader werkt op een bijzonder machinevriendelijke manier, waardoor de slijtage van componenten en banden en het brandstofverbruik aanzienlijk worden verminderd. Dit verlaagt de doorlopende bedrijfskosten. Bovendien kan de bestuurder naadloos schakelen tussen conventionele handmatige cabinebediening en volledig autonome bediening, waardoor het machinegebruik wordt gemaximaliseerd", voegt Bös toe.
Prototype L 566 H: de eerste grote wiellader met waterstofmotor
Liebherr staat open voor alle soorten technologie en uitgebreide studies hebben aangetoond dat waterstofaandrijving een optimale oplossing is voor het bedienen van grote wielladers zonder CO2-uitstoot. Daarom heeft Liebherr de L 566 H ontwikkeld, 's werelds eerste grote wiellader met een waterstofmotor. Deze is gebaseerd op de beproefde L 566 XPower en beschikt dus ook over de power-split XPower-rijaandrijving. Voor kleinere voertuigen tot ongeveer 15 ton zijn batterij-elektrische oplossingen vaak geschikt. Voor grotere machines met een bedrijfsgewicht tot 40 ton en een hoge energiebehoefte gebruikt Liebherr echter de waterstofmotor als een krachtig en efficiënt aandrijfsysteem.
Liebherr ontwikkelt waterstofmotoren zoals die van de L 566 H in de eigen motorenfabriek van haar componentendivisie in Bulle, Zwitserland. Deze motoren maken het niet alleen mogelijk om nul broeikasgassen en bijna geen stikstofoxiden uit te stoten, maar bieden ook een uitstekende efficiëntie. Een ander voordeel komt van de thermische en mechanische interfaces, die vergelijkbaar zijn met die van een dieselmotor. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de duurzame ontwikkeling van grote machines met alternatieve aandrijvingen.
Proef als pilotproject voor emissiereductie
Liebherr levert Strabag het prototype L 566 H als testmachine voor dagelijks gebruik gedurende een periode van twee jaar. In de Gratkorn-groeve in Oostenrijk zal de grote waterstof aangedreven wiellader naar verwachting jaarlijks tot 100 ton CO₂ besparen , wat overeenkomt met ongeveer 37.500 liter diesel. Dit gezamenlijke pilotproject tussen Liebherr en Strabvag laat zien hoe alternatieve brandstoffen kunnen worden gebruikt om emissies te verminderen in een sector waar decarbonisatie moeilijk is. Groene waterstof, geproduceerd met behulp van wind-, water- of zonne-energie, kan een belangrijke stap zijn op weg naar CO₂-neutraliteit. Wat de tweejarige proefinzet in de Gratkorn-steengroeve tot zo'n voorbeeldproject maakt, is vooral de gezamenlijke aanpak van Liebherr en Strabag: twee bedrijven die zich actief inzetten voor decarbonisatie.
Importeur voor België: | SomTP |
Importeur voor Nederland: | Wynmalen & Hausmann |
Voor meer informatie: |
Liebherr |