Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

De markt: grote vraag, hoge verkoopprijzen

De markt: grote vraag, hoge verkoopprijzen

Lange levertijden voor nieuwe machines en een uitzonderlijk hoge productiviteit in belangrijke sectoren hebben de vraag naar zware machines bij Ritchie Bros. naar ongekende hoogten gestuwd, waarvan eigenaars van machines profiteren. In het eerste kwartaal van 2021 heeft Ritchie Bros. het websiteverkeer met 47% op jaarbasis doen toenemen en daarnaast het aantal inschrijvingen van bieders met 49% laten stijgen.

"We zien momenteel dat de prijzen van bouwmaterieel op onze veilingen in Europa gemiddeld 10 tot 15% hoger liggen dan een jaar geleden", aldus Jeroen Rijk, algemeen directeur EMEA & Latijns-Amerika van Ritchie Bros. "Zoiets heb ik in de 25 jaar dat ik in de sector werk nog nooit gezien."

Dhr. Rijk vervolgt: "Ritchie Bros. heeft altijd op het snijvlak van internationale vraag en aanbod van materieel gezeten. We hebben in het verleden enorme pieken in de vraag gezien, maar die waren vrijwel altijd regionaal van aard. Inmiddels is nu een wereldwijde ontwikkeling met toegenomen biedersactiviteit van over de hele wereld, uit bijna alle industriesectoren die wij als Ritchie Bros. bedienen. Bouw, landbouw, mijnbouw, transport of andere industrieën; de vraag is ongelooflijk sterk over de hele linie. Het is een spannende tijd als je materieel te verkopen hebt."

Snelle toegang

Naast de marktomstandigheden schrijft Ritchie Bros. de toegenomen activiteit van kopers ook toe aan het feit dat veilingen snel toegang bieden tot werkklare apparatuur en dat het online Timed Auction-systeem van het bedrijf, dat sinds maart 2020 exclusief in de EMEA-regio wordt gebruikt, het bieden gemakkelijker en handiger heeft gemaakt. 

Om meer te weten te komen over de prijzen van materieel, kunt u hier het meest recente Europese Market Insight-rapport van Ritchie Bros. downloaden (beschikbaar in acht talen) of Ritchie Bros.’ juni 2021 Market Trends Rapport here. Een nadere blik op de gegevens toont aan:
-Hydraulische graafmachines, een typische machine die in de bouw en de mijnbouw wordt gebruikt, zagen de veilingprijzen in Europa met 23% stijgen, met een gemiddelde van EUR 39.858 per stuk. De internationale concurrentie voor deze graafmachines nam ook toe: 12% werd verkocht aan kopers uit andere landen (ten opzichte van 7% in dezelfde periode in 2020). Tot de top kopers behoorden Nederland, het VK, Roemenië, Polen en Spanje.
-De prijs van wielladers die op Ritchie Bros. veilingen in Europa werden verkocht, steeg in het eerste kwartaal met 5,6% (in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020), met een gemiddelde van EUR 25.012 per item. De wielladers worden op dit moment het meest verkocht aan Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Polen.

Jonge machine met weinig uren

"Met ons internationale digitale marketingprogramma dat op volle toeren draait om kopers aan te trekken, is het geen uitzondering dat op onze veilingen jonge items met een lage urenstand worden verkocht tegen premium prijsniveaus," vervolgt Rijk. "Niet alleen voor onze niet-gereserveerde Timed Auctions, maar we zien het ook bij onze gereserveerde oplossing genaamd Marketplace-E. Met behulp van geavanceerde datatools houden we de bewegingen in de markt nauwlettend in de gaten. Nu de prijzen sterk zijn, blijft het uitermate gunstig om alle soorten machines om te zetten in cash."

 

Voor meer informatie: Ritchie Bros