Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Veilige automatische machinesnelwissel voor kleinere graafmachines

Veilige automatische machinesnelwissel voor kleinere graafmachines

Met de introductie van de nieuwste innovatie, Engcon's automatische snelwissel S40 EC-Oil, bestrijkt het gamma automatische snelwissels nu alle machines van 2 tot 40 ton. De nieuwe snelwissel heeft dezelfde veiligheidsfuncties als de grotere en eerdere modellen in het bevestigingsassortiment van Engcon.

Parallel aan de lancering wordt ook het EC206 draaikantelstuk vernieuwd met een nieuwe bovenaansluiting, die daarmee compatibel is met het automatische snelwisselsysteem van Engcon. Hierdoor wordt het automatisch aan- en afkoppelen van het draaikantelstuk nu ook beschikbaar voor machines in de klasse van 4 tot 6 ton.

"Ook voor kleinere graafmachines is er een duidelijk toenemende vraag naar de mogelijkheid om hydraulische uitrustingsstukken aan te sluiten zonder de cabine te verlaten. De uitdaging was om onze innovatieve en beproefde technische oplossingen in de relatief kleine snelwisselbehuizing plaats te geven, maar uiteindelijk hebben we dit op een goede manier kunnen oplossen", vertelt Fredrik Jonsson, hoofd R&D bij Engcon Group.

Zoals eerder al gold bij de grotere Engcon draaikantelstukken is ook voor de nieuwe S40 gronddruk nodig om de werktuigvergrendeling onder het draaikantelstuk te kunnen openen. Ingebouwde sensoren detecteren wanneer de bakassen in de juiste positie staan en als er iets niet in orde is, waarschuwt het systeem met geluids- en lichtsignalen, zowel in de cabine als buiten de machine. 

"We merken duidelijk dat de veiligheid inzake graafmachines steeds hoger op de agenda komt te staan, en dan vooral het probleem met bakken die losschieten vanwege onjuiste hantering. Met onze machine- en tiltrotatorsnelwissels en ons intelligente vergrendelingssysteem QSC worden deze risico’s geminimaliseerd", zegt Fredrik Jonsson.

EC-Oil (automatische koppeling van hydrauliek, elektriciteit en centrale smering) wordt standaard meegeleverd bij gelijktijdige aanschaf van een Engcon snelwissel, draaikantelstuk en DC2 besturingssysteem. 

Optioneel is de gronddrukfunctie ook verkrijgbaar voor de machinesnelwissel, evenals een bijkomende vergrendelingsfunctie. Deze laatste zorgt ervoor dat de zwenkfunctie van de machine wordt geblokkeerd als het uitrustingsstuk verkeerd is aangesloten.

De S40 snelwissel met automatische olie-, elektrische- en smeerfunctiekoppeling en de nieuwe bovenaansluiting van het draaikantelstuk EC206 (4-6 ton) worden in juni 2021 gelanceerd. Rond de jaarwisseling 2021/2022 komt vervolgens de automatische snelwissel beschikbaar voor onder het draaikantelstuk EC206. 

 

Voor meer informatie: Engcon