Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Mobiele Cat Next Gen graafmachinerange breidt uit

Mobiele Cat Next Gen graafmachinerange breidt uit

Met de introductie van de M319 en M320 mobiele graafmachines uit de Next Gen-serie van Caterpillar wordt de lijn naar boven uitgebreid. Waarbij de M319 een shortradius model is en de M320 een conventioneel model.

Na de M314, M316 en M318 volgen nu twee grotere modellen. Hierna zullen hoogstwaarschijnlijk nog de M315, M317 en M322 volgen om de lijn compleet te maken.

M319: Compacte bovenwagen, grote prestaties

Zonder aan prestaties in te boeten, is de nieuwe Cat M319 mobiele graafmachine voorzien van een korte zwenkradius aan de voor- en achterzijde, voor efficiënt werken in krappe ruimten. Deze Next Gen graafmachine levert tot 15% meer zwenkkoppel dan oudere modellen, waardoor de klus snel is geklaard. De speciale zwenkpomp biedt consistenter vermogen voor meer efficiëntie en betere mogelijkheden om te multitasken

De M319 stemt met de 128 kW (171 pk) Cat C4.4-motor de prestaties en productie af op de vereisten van het werkterrein en voldoet aan de emissienormen Stage 5. Met functies als Eco-modus om brandstof te besparen bij lichtere toepassingen, verbruikt de graafmachine tot 5% minder brandstof dan oudere modellen, wat op de langere termijn de eigendoms- en bedrijfskosten verlaagt.

Groot prestatievermogen, beperkte zwenkradius
Door de hoge rijsnelheid van 35 km/u kan deze nieuwe M319 snel van het ene naar het andere werkterrein rijden, zodat deze meer tijd besteedt aan het werk. Dankzij de minimale zwenkradius aan de achterzijde van 1.900 mm kunnen machinisten werkzaamheden op werkterreinen met weinig ruimte voltooien zonder veel plaats nodig te hebben.

Het geavanceerde hydraulische systeem zorgt voor de optimale balans van vermogen en efficiëntie. Tegelijkertijd biedt het de controle die u nodig hebt om nauwkeurig te werken. Voor een grotere flexibiliteit van de machine zijn er aanvullende hydraulische opties toegevoegd. Aannemers kunnen kiezen uit circuits met hoge of middelhoge druk met enkelwerkende of dubbelwerkende drukfunctie. Zo kunnen ze de machineconfiguratie afstemmen op het gebruik van een breed scala aan Cat uitrustingsstukken. 

Of u nu werkt op onverharde of asfaltoppervlakken, de M319 is uiterst flexibel. De graafmachine beantwoordt aan de behoeften van aannemers voor het productief afronden van projecten in een scala aan werkomgevingen. Hiervoor heeft de machine een standaard koelvermogen voor hoge omgevingstemperaturen tot 50 ˚C en koudestartvermogen tot -18 ˚C. Ook kan de M319 zonder correctie werken op hoogtes tot 3.000 m.

M320: langere wielbasis en grotere prestaties

De nieuwe Cat M320 graafmachine op banden optimaliseert prestaties en efficiëntie op het werkterrein met tot 9% beter zwenkkoppel dan de Cat M320F, waardoor het werk sneller gedaan kan worden. De langere wielbasis zorgt voor een betere stabiliteit tijdens bedrijf en verbetert het rijvermogen van de machine wanneer deze over de weg naar het volgende werkterrein rijdt met snelheden tot 35 km/h (21,7 m/h). Van aarde tot asfalt, deze nieuwe graafmachine op banden voorziet in de behoeften van aannemers voor efficiënt bedrijf in een reeks van toepassingen van utiliteitswerkzaamheden tot sleuven graven en afvalverwerking.

Vermogen en prestaties
De nieuwe M320 levert prestaties en productie met zijn Cat C4.4-motor van 129,4 kW (174 pk) die voldoet aan emissienormen Stage 5. Standaardfuncties die de efficiëntie vergroten, zoals laag-stationairregeling met één druk op een knop met automatische toerentalregeling, automatische motoruitschakeling bij stationair draaien en elektrische koelventilatoren op aanvraag helpen samen bij het besparen van zowel diesel als Diesel Exhaust Fluid (DEF), waardoor de bedrijfskosten lager worden. De machine, die op biodiesel tot B20 kan werken, biedt een standaard vermogen voor hoge omgevingstemperaturen tot 50 °C en koudestartvermogen tot -18 °C, waardoor projecten in een reeks van werkomgevingen mogelijk worden.

De nieuwe M320 biedt efficiëntere multitasking door de beschikbaarheid van een speciale zwenkpomp voor een constante vermogensoverdracht. Het geavanceerde hydraulische systeem zorgt automatisch voor een balans tussen vermogen en efficiëntie om machinisten meer controle over de machine te geven wanneer heel nauwkeurig werken is vereist. De unieke modus voor groot hefvermogen versterkt het hefvermogen waardoor zware lasten efficiënter kunnen worden verwerkt en de flexibiliteit van de machine toeneemt

Langere onderhoudsintervallen

Het nieuwe ontwerp van de M319 en M320 zorgt dat gebruikers sparen op onderhoudskosten. Het nieuwe hydraulische oliefilter met anti-aftapventielen, dat een 50% langere servicelevensduur biedt dan eerdere filterontwerpen, beschermt de olie tegen verontreiniging tijdens de verversing en zorgt voor verbeterde filterprestaties en een vervangingsinterval van 3000 uur. Twee brandstoffiltratieniveaus beschermen de motor tegen vuildeeltjes in de dieselbrandstof.

Alle dagelijkse onderhoudspunten kunnen snel en veilig worden gecontroleerd vanaf maaiveldhoogte. De onderhoudsduur van de machines wordt verkort door de gecentraliseerde smeerpunten met een optioneel automatisch smeersysteem voor uitrustingsstukken en zwenksysteem. Alle S∙O∙SSM-poorten bevinden zich eveneens op maaiveldhoogte om het afnemen van vloeistofmonsters voor analyse te vergemakkelijken. De operator volgt de onderhoudsintervallen en de levensduur van het filter op een touchscreenmonitor in de cabine en helpt zo de planning van het onderhoud van de machine efficiënter te maken.  

Standaard Product Link™-technologie op de M320 verbetert het machineparkbeheer en het onderhoud van de graafmachine door belangrijke bedrijfsgegevens en storingscode van de machine vast te leggen en te rapporteren aan het relevante personeel. De nieuwe functie voor het opsporen van storingen op afstand stelt de dealer in staat diagnosetests van storingscodes uit te voeren vanuit kantoor terwijl de machine in bedrijf is, waardoor mogelijk een bezoek aan het werkterrein kan worden vermeden.

Eersteklas comfort

De nieuw ontworpen cabine biedt dankzij de verbeterde efficiëntie en het hogere comfort een eersteklas ervaring voor de machinist. De nieuwe 10 inch (240 mm) monitor met aanraakscherm en draaiknop maakt intuïtieve navigatie door de bedieningselementen van de machine mogelijk. Machinisten kunnen de joystickconfiguratie en vermogensvoorkeuren programmeren, en de nieuwe graafmachine onthoudt specifieke instellingen op basis van de unieke machinist-id. Machinisten kunnen de temperatuur binnen in de cabine op eenvoudige wijze instellen op de ideale waarde met de nieuwe monitor voor comfort de hele dag door.  

De cabine binnengaan en verlaten is nu veel eenvoudiger dankzij een nieuwe opklapbare console links. De M319 en M320 zijn voorzien van geavanceerde viscosedempers die de vibratiefeedback naar de cabine verminderen. De machinist wordt daardoor minder snel moe. De bedieningselementen zijn eenvoudig te bereiken, wat het comfort verhoogt. Daarnaast detecteert de automatische asblokkering wanneer de bedrijfsrem moet worden vergrendeld of ontgrendeld, waardoor de machinist minder acties hoeft uit te voeren.

Er zijn twee cabine-ontwerpen beschikbaar: Deluxe en Premium. Deluxe wordt standaard geleverd met een verwarmde stoel met verstelbare luchtvering. Premium biedt een stoel die wordt verwarmd, geventileerd en automatisch wordt afgesteld.

Veiligheid verbeteren

Het inschakelen van de startknopfunctie via de unieke machinist-id zorgt voor een hoger veiligheidsniveau voor de graafmachine en de machinist. Standaard camera's voor zicht naar achteren en naar rechts in combinatie met grote cabineruiten met smalle cabinestijlen verbeteren het uitzicht op het werkterrein voor de machinist. Een optioneel systeem dat 360° zicht biedt combineert input van meerdere camera's rondom de machine tot een ongeëvenaard uitzicht op de omgeving voor machinisten. De nieuwe platte motorkap van de graafmachine zorgt eveneens voor beter zicht.

Specificaties

    M319 M320
Motor   C4.4 C4.4
Vermogen kW (pk) 128 (171) 129,4 (174)
Brandstoftankinhoud liter 290 470
AdBluetankinhoud liter 20 30
Max. rijsnelheid km/u 35 35
Zwenkradius achterzijde mm 1.900 2.600
Min. gewicht kg 19.000 18.800
Max. gewicht kg 21.050 21.200
Max. graafdiepte mm 5.750 6.030
Max. bereik op maaiveldhoogte mm 9.210 9.290
Max. laadhoogte mm 9.290 6.960

 

Importeur voor België: BM-Cat
Importeur voor Nederland: Pon Equipment

 

Voor meer informatie: Cat