Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Klein, maar karakter te over

Klein, maar karakter te over

Kobelco introduceert nieuwe generatie minigraafmachines: de SK50SRX-7 en SK58SRX-7

Als fabrikant van bouwmachines gespecialiseerd in graafmachines begrijpt Kobelco dat zijn productassortiment niet compleet is zonder minigraafmachines. Deze kleine modellen spelen een belangrijke rol bij de aanleg van parken, tuinen en nutsvoorzieningen en bij kleine bouwprojecten. Maar op grotere werkterreinen kunnen ze ook cruciale ondersteuning verlenen. De nieuwe generatie Kobelco SK50SRX-7 en SK58SRX-7 minigraafmachines bieden betere prestaties en verhoogde productiviteit en volgen het Performance X Design-concept van Kobelco voor een verbeterd design en meer comfort voor de machinist. Dit onderstreept dat de Japanse fabrikant blijft inzetten op het ontwikkelen van kleinere machines naast zwaardere apparatuur.

Grote prestaties

Prestaties zijn erg belangrijk voor machinisten die met minigraafmachines werken, vooral als de deadlines krap zijn. De nieuwe SK50SRX7 en SK58SRX-7 bieden betere hydraulische prestaties vergeleken met eerdere modellen (SK45SRX-6E en SK55SRX-6E). Het nieuwe hydraulische systeem verkort de graafcyclustijd met 11% (SK58SRX-7). Deze krachtige prestaties zijn mogelijk zonder de snelheid te verlagen en zelfs bij zware lasten of wanneer er een helling wordt opgereden. Bovendien heeft de vervanging van de rijmotor en de zwenkkoppeling de rij- en klimsnelheid met respectievelijk 12% en 10% verhoogd (SK58SRX-7).

Andere voordelen van het nieuwe hydraulische systeem zijn de soepelere bediening en de verbeterde nivelleerprestaties. Het pompsysteem met geïntegreerde doorstroom stelt de machinist in staat het extra vermogen te benutten van de derde pomp, die anders het zwenk- en dozercircuit aandrijft. Dit aanvullende vermogen wordt naar de lepelsteel en giek geleid voor meer graafkracht, wat resulteert in een snelle en soepele hefbeweging, zelfs met zware lasten.

Compact gebouwd 

Net als de Short Radius (SR) machines van Kobelco, hebben de SK50SRX-7 en SK58SRX-7 achter een korte zwenkradius om in krappe ruimtes te kunnen werken, zoals op werkterreinen in de stad of in woonwijken. De machines zijn echter standaard uitgerust met een langere giek en lepelsteel voor een groter werkbereik.

Door het unieke schuifbladontwerp van de machines valt de aarde altijd naar voren en niet achter het blad tijdens het dozeren. Dit betekent dat er maar één werkgang nodig is en tijd wordt bespaard. In de cabine wordt het schuifblad bediend met een ergonomisch ontworpen hendel, die makkelijker vast te houden is. Daarnaast zijn de schakelaars voor de eerste en tweede versnelling verplaatst om de manoeuvreerbaarheid te verbeteren. Een schuin en een zwevend schuifblad zijn als optie verkrijgbaar.

Robuuste constructie

De duurzaamheid en betrouwbaarheid van de SK50SRX-7 en SK58SRX-7 worden gegarandeerd door de versterkte constructie. De giek, lepelsteel en zwenkbeugel hebben segmenten met een grote dwarsdoorsnede voor extra kracht, en de met bouten vastgezette pennen vergrendelen de giek stevig om te voorkomen dat de giektop zijdelings opengaat. De bak is voorzien van een gietijzeren koppeling en de dozersteunen in een doosconstructie zorgen voor meer stevigheid.

Ondanks hun compacte formaat volgen de SK50SRX-7 en SK58SRX-7 hetzelfde mooie Performance X Design-concept dat ook werd toegepast op de SK210(N)LC-11 en SK500/530LC-11 machines van Kobelco. Dit leidde tot een verbeterd ontwerp en meer comfort voor de machinist. De verstelbare, geveerde Grammer-stoel biedt uitstekende schokdemping en comfort op alle soorten terrein. Dankzij de verbeterde ergonomie kan de machinist de bedieningshendels horizontaal bewegen zonder zijn polsen te verdraaien. De vergrote armsteunen houden de onderarmen van de bestuurder op hun plaats, waardoor vermoeidheid wordt verminderd en een stabiele bediening mogelijk is. De airconditioning, smartphonehouder (handsfree via bluetooth), USB/AUX-poort, DAB+-radio, bekerhouder en kledinghaak bieden extra comfort tijdens lange werkdagen.

Een kleurenscherm behoort tot de standaarduitrusting en geeft probleemloos toegang tot gebruiksgegevens, onderhoudsintervallen en brandstof- en watertemperatuur. Het scherm kan ook worden gebruikt om de toevoer van hydraulische olie naar het uitrustingsstuk aan te passen. In de energiebesparingsmodus gebruiken de SK50SRX-7 en SK58SRX-7 de S-modus voor een 26% lager brandstofverbruik vergeleken met de H-modus (SK58SRX). Een schakelaar voor automatische toerentalverlaging behoort tot de standaarduitrusting. De vorm van de deurhendel is aangepast en de deur kan wijd worden geopend, wat het instappen vergemakkelijkt. De ruit aan de rechterkant van de cabine kan zowel naar voren als naar achteren worden geopend en gesloten om de ventilatie te verbeteren en geluid van buiten beter te kunnen horen.

Veiligheid

Als het gaat om de veiligheid van de machinist, voldoet de zeer sterke cabine/canopy aan de ROPS-, TOPS- en OPG-niveau 1-norm (Top guard). Een led-werklamp, die standaard wordt geleverd, is onder de giek gemonteerd ter bescherming tegen beschadiging. De bevestiging van de ruitenwisser is verplaatst naar de rechterbovenhoek van de cabineconstructie en het dakraam is vergroot wat de machinist beter zicht biedt op het werkterrein.

Wat het geluid in de cabine betreft, biedt het innovatieve Integrated Noise & Dust reduction-koelsysteem (iNDr) van Kobelco, dat gewoonlijk wordt toegepast op de zwaardere machines, een superieure methode om geluid te onderdrukken naast een uitzonderlijke motorkoeling, verhoogde betrouwbaarheid, minimale machine -uitval en een comfortabelere werkomgeving. Het verder verbeterde iNDr+E-systeem van de SK50SRX-7 en SK58SRX-7 functioneert op dezelfde manier als het iNDr-systeem op de SR-machines, maar heeft een luchtinlaat aan de voorkant van de machine en de uitlaat zit onder de machine. Het uitlaatgas wordt verder vertraagd en gekoeld door het gebogen afvoerkanaal en vervolgens uitgestoten.

De motorruimte van de SK50SRX-7 en SK58SRX-7 is makkelijk toegankelijk. Dagelijks onderhoud kan daardoor eenvoudig worden uitgevoerd en het inspecteren en schoonmaken kost minder tijd. Het iNDr-filter is voorzien van zeer dicht mesh met 30 draden per inch om stof op te vangen.

Eerst testen op de grote jongens, dan de kleinere

Over de introductie van de nieuwe SK50/58SRX-7 van Kobelco merkte, Tadayoshi Aoki, productmanager, op: “De verhoogde vraag naar kleinere machines betekent dat minigraafmachines nog belangrijker zijn geworden voor het totale productassortiment van Kobelco. Veel van de functies van de nieuwe SK50/58SRX-7 minigraafmachines, zoals het iNDr-systeem, zijn eerst getest op onze zwaardere machines. Ook heeft feedback van onze klanten een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van deze nieuwe minigraafmachines. De SK50/SRX-7 en SK 58SRX-7 vertegenwoordigen echt een nieuwe generatie binnen het Performance x Design-concept van Kobelco.

Importeur voor België: De Bruycker-Kemp
Importeurs voor Nederland: Kemp-Groep
  Hans van Driel

 

Voor meer informatie: Kobelco Construction Equipment Europe