Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Op de grote stille heide

Op de grote stille heide

In de buurt van Schoonheten en Raalte werkt een nieuwe Volvo EC250EL in het Boetelerveld. Dit is het laatste stuk natte heide dat is overgebleven van de vroegere uitgestrekte Sallandse Heide. Het Boetelerveld verdroogt door een te lage grondwaterstand, er loopt te snel te veel water uit het gebied. Het grootste deel van de werkzaamheden is daarom gericht op het natter maken van het gebied.

De nieuwe Volvo EC250EL die in dit 170 ha. grote gebied werkzaam is, past heel mooi in dit plaatje. De EC250E en EC300E hebben een update gehad en zijn voorzien van een nieuwe Volvo D8M motor. Hiermee voldoet de machine niet alleen aan de actuele Stage 5 uitstootnorm met een zo laag mogelijke stikstof uitstoot, de service-interval van motorolie + filter is verlengd van 500 naar 1000 uur. Op 12.000 draaiuren scheelt dat 12x verversen. Met een carterinhoud van 30 liter bespaart dit 360 liter motorolie, 12 filtersets en uiteraard het aantal uren dat hiermee gepaard gaat om de servicebeurt uit te voeren. De besparing zit ook in het afvoeren van het afval ná het verversen. Het maximale motortoerental is verlaagd naar 1600 omw/min en motor loopt lekker rustig. Niet alleen merkbaar in de cabine, maar ook buiten om de machine voor dier en mens. 

Het Positive Control hydraulisch systeem reageert adequaat en de machinist beschikt over meer instelmogelijkheden (bijv. de prioriteitstelling tussen heffen en zwenken) die men onder verschillende namen op kan slaan. Doordat de machinebewegingen in deze nieuwe modellen electro-hydraulisch worden bediend, is de respons van de machine sneller en voelt deze vlotter aan. Hierdoor kan er gemakkelijker een ‘tandje lager’ in toerental worden gewerkt en ook dat is gunstig in het verbruik en daarmee de Co2 uitstoot. 

Al met al een positieve update van de EC250E, EC300E en ook de nieuwe EC350E beschikt over deze items en voordelen. Een Hybrid versie voor deze modellen zal binnenkort beschikbaar zijn.

Wat het natuurgebied Boetelerveld betreft heeft de EC250EL nog genoeg werk te doen voor plant & dier. Er is er na de houtkap o.a. geplagd, moeten er poelen opgeschoond en wandel- en zandpaden moeten worden hersteld. Een klus waar de Volvo EC250EL uitstekend voor geschikt is.

 

Voor meer informatie: SMT