Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Wirtgen wordt 60 - een innovatiemotor met een sterke geschiedenis

Wirtgen wordt 60 - een innovatiemotor met een sterke geschiedenis

Bouwmachines uit Windhagen worden tegenwoordig wereldwijd gebruikt. Naast de koudfreesmachines van Wirtgen, die op bijna elke bouwplaats in de wegsanering te vinden zijn, produceert het machinebouwbedrijf ook technologisch toonaangevende recyclers, bodemstabilisatoren, slipform-bestratingsmachines en surface miner. De innovatieve producten en technologieën van Wirtgen geven al 60 jaar vorm aan de wegenbouw en staan voor efficiënte en economische bouwmethoden.

Terugkijkend op 660 jaar ervaring in de wegenbouw

In 1961 startte Reinhard Wirtgen als transportbedrijf in de wegenbouw. Met innovatieve machineontwikkelingen, moedige visies en vooruitziendheid bouwde hij Wirtgen uit tot een internationaal gerenommeerde bouwmachinespecialist. Bijzonder: de eigen ervaring als dienstverlener in de wegenbouw heeft geleid tot een bedrijfscultuur waarin klantnabijheid actief wordt beleefd. Tegenwoordig vormt het bedrijf een centrale pijler van de Wirtgen Group. Elk van de traditionele productmerken - Wirtgen (1961), Vögele (1836), Hamm (1878), Kleemann (1857) en Benninghoven (1909) - heeft de toepassingsprocessen in hun vakgebied aanzienlijk beïnvloed en verbeterd. Al met al heeft de Wirtgen Group 660 jaar ervaring in de wegenbouw. Vijf Duitse moederfabrieken, internationale productielocaties in Brazilië, China en India, een groot aantal eigen verkoop- en servicebedrijven en het hechte dealernetwerk vormen de basis voor de premiumproducten en geavanceerde technologieën die in alle markten worden toegepast rond de wereld. “Close to our customers” is vandaag de waardepropositie van de hele groep. De innovatiemotor in de industrie is sinds 2017 een sterk onderdeel van de John Deere Group.

Het begin van een nieuw tijdperk in de wegenbouw - het Wirtgen koudfreesproces

Begin jaren zeventig ontwikkelde Wirtgen een nieuw proces, dat heet frezen, waarmee voor het eerst asfalt over een groot oppervlak kon worden verwijderd. De volgende mijlpaal volgde in 1979. Met de ontwikkeling van de koudfreesmachine zorgde Wirtgen opnieuw voor een revolutie in de wegenbouw. De eerste koudfreesmachine was een achterlader met hydraulische freestrommelaandrijving. De SF 3800 C was in staat om beton, asfalt en grind van verschillende freesdieptes te verwijderen zonder de ondergrond te verwarmen. Dit verhoogde niet alleen de freesdiepte en werkte sneller, maar bespaarde ook energie. In de loop van de tijd heeft het bedrijf met zijn knowhow op het gebied van koudfreestechnologie steeds nieuwe normen gesteld.

Grote freesmachines F-serie - zo werkt koudfrezen tegenwoordig

De huidige mijlpaal in de koudfreestechnologie is de generatie grote freesmachines van de zogenaamde F-serie. Hiermee zet Wirtgen nieuwe normen op het gebied van efficiëntie en het behoud van hulpbronnen, evenals digitale documentatie en evaluatie van freesconstructies. Net als bij de revolutionaire verandering van warm frezen naar koud frezen in de jaren 70, zet Wirtgen opnieuw een grote stap voorwaarts in de evolutie van de wegenbouw.

Mill Assist: lager verbruik, hogere productie, betere kwaliteit

In de nieuwe F-serie heeft Wirtgen het eerste intelligente machineconcept geïmplementeerd dat zelfstandig in staat is de prestatie- en kwaliteitsspecificaties van de machinist optimaal te implementeren. In de automatische modus stelt Mill Assist de gunstigste werkverhouding tussen freesprestaties en bedrijfskosten in en reageert intelligent en dynamisch op veranderende omstandigheden. Het diesel-, water- en beitelverbruik evenals de CO2- en geluidsemissies worden aanzienlijk verminderd.

De F-serie met Mill Assist is het baanbrekende antwoord op vragen van de toekomst, omdat de thema's duurzaamheid en milieubescherming steeds belangrijker worden bij aanbestedingen voor de bouw.

Verhoog de machine-efficiëntie met WPT (Wirtgen Performance Tracker)

Nieuw is ook de digitale documentatie en evaluatie van freesconstructies. Het werd pas mogelijk met de ontwikkeling van de Wirtgen Performance Tracker, die nauwkeurig de freesprestaties, het freesvolume en alle verbruiksgegevens meet. Deze parameters worden in realtime weergegeven aan de freesmachinist op het platform. Direct nadat het freeswerk is voltooid, wordt een automatisch gegenereerd rapport gedocumenteerd en per e-mail naar de machinist verzonden. De efficiëntie-evaluatie is ook een waardevol hulpmiddel voor de machinist, omdat hij de machine nog zuiniger kan gebruiken en bijvoorbeeld het dieselverbruik en de beitelslijtage bij het volgende gebruik verder kan verminderen.

Gespecialiseerd en baanbrekend - Wirtgen sleuteltechnologieën

Om ervoor te zorgen dat koudfreesmachines het oppervlak nauwkeurig en efficiënt kunnen verwijderen, is de optimale interactie tussen freestrommel, beitelhouder en beitel essentieel. Dit is waar Windhagen in gespecialiseerd is, snijtechniek is een van de sleuteltechnologieën. Als marktleider ontwikkelt Wirtgen voortdurend de componenten van de snijtechnologie. Met name praktijkervaringen en feedback van klanten komen aan bod. De eigen, optimaal op elkaar afgestemde, krachtige snijsystemen leveren een beslissende bijdrage aan de hoge machineproductiviteit van Wirtgen koudfreesmachines.

Importeur voor België: Wirtgen Belgium
Importeur voor Nederland: Wirtgen Nederland

 

Voor meer informatie: Wirtgen