Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

CMB.TECH en Luyckx stellen graafmachine op waterstof voor

CMB.TECH en Luyckx stellen graafmachine op waterstof voor

Vandaag stellen CMB.TECH en Luyckx de eerste dual fuel graafmachine op waterstof voor op basis van een Hitachi ZX350LC-7. Deze machine zorgt voor een graduele vergroening binnen de zware bouw- en grondverzet sector. Hiermee kunnen bedrijven binnen de sector inzetten op de energietransitie met de machines van vandaag zonder permanent afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van waterstof.

Gedreven door de wensen van onze eindgebruikers en fleetowners startten we op eigen initiatief een haalbaarheidsstudie naar mogelijke alternatieve oplossingen die helpen de CO2-emissie te reduceren, het machinepark te verduurzamen en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. We zijn hiervoor al enkele jaren op zoek naar de juiste oplossingen. De uitdaging zat vooral in de energie eisen van zware machines. Vanuit die visie werd de samenwerking met CMB.TECH opgestart om een 37 ton graafmachine (Hitachi ZX350LC-7) om te bouwen met een dual fuel motor (waterstof/diesel), zodat er een eerste concrete stap wordt gezet naar vergroening binnen de sector”, aldus Jos Luyckx – CEO Luyckx.

Beperkte meerkosten

Het is de eerste oplossing binnen de volledige sector van zware graafmachines die concrete vergroening mogelijk maakt zonder de machine te beperken in vermogen of autonomie. De traditionele brandstof blijft beschikbaar en de machine kan verder functioneren als de bevoorrading van waterstof niet mogelijk is. De machine kan m.a.w. vandaag aangekocht en in gebruik genomen worden, ook al is het waterstofvraagstuk voor de klant of site nog niet volledig uitgewerkt. Met deze eerste generatie dual fuel machines kan de CO2-uitstoot gereduceerd worden tot 50%.

De meerkost van de machines in de sector is eerder beperkt waarbij de gebruikte kg’s waterstof meteen leiden tot CO2-reductie. Vanaf vandaag bieden we de applicaties aan om zonder operationele beperkingen en voor de laagst mogelijke kost tot 8 ton CO2-reductie per site per dag mogelijk te maken, om het even waar in de Benelux”, vertelt Roy Campe – CTO CMB.TECH.

Naast de graafmachine, stelt CMB.TECH vandaag ook haar nieuwe mobiele waterstoftankstation voor. Deze kan tot 600 kg groene waterstof op 350 bar tot bij de verbruiker brengen. Dit werkt voor graafmachines, maar ook voor andere applicaties zoals vrachtwagens, port equipment, schepen en gensets. Het mobiele tankstation is hét antwoord op de bevoorrading van waterstof bij maritieme en industriële toepassingen.

 Over Luyckx

Sinds 1952 staat Luyckx bekend als specialist in de distributie en service van machines voor de burgerlijke bouwkunde, goederenbehandeling en landbouw. Luyckx verdeelt kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare machines en is een belangrijke referentie in de ontwikkeling van speciale applicaties binnen haar sector.

Naast een performant en innovatief bedrijf met vestigingen in België en de Verenigde Arabische Emiraten is Luyckx ook een familiebedrijf in hart en nieren. De bedrijfswaarden en -normen worden over de generaties heen doorgegeven. Dit resulteert steeds opnieuw in solide lange-termijnrelaties, waarbij klanten zich zorgeloos kunnen focussen op hun core business.

Over CMB en CMB.TECH

CMB (Compagnie Maritime Belge) is een gediversifieerde scheepvaart- en logistieke groep gevestigd in Antwerpen, België. CMB bezit en exploiteert 139 zeeschepen in droge bulk (Bocimar), containervervoer (Delphis), chemicaliëntankers (Bochem) & crew transfer schepen (Windcat). CMB is ook actief in cleantech (CMB.TECH) en vastgoed (Reslea, Maritieme Campus Antwerpen). CMB heeft kantoren in Tokio, Singapore, Hong Kong, Duitsland (Hamburg), UK (Lowestoft en Brentwood) en Nederland (Amsterdam).

CMB.TECH is de cleantech divisie van CMB. Het bedrijf is een actieve ontwikkelaar en integrator van waterstofoplossingen met de focus op engineering, waterstofproductie, industriële en maritieme toepassingen.

 

Voor meer informatie: CMB