Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Effer 1000 op wendbare Scania vierasser

Effer 1000 op wendbare Scania vierasser

Triton Transport Techniek uit Diessen heeft een Scania R450 8x2 in gebruik genomen met de eerste Effer 1000 autolaadkraan. Het Scania chassis werd door Veldhuizen Wagenbouw aangepast voor deze toepassing.

De Effer 1000 autolaadkraan is de eerste die in Nederland werd afgeleverd. Het is een machine die enorme krachten combineert met een relatief compacte en slanke bouw. De kraan heeft een horizontaal bereik van 22 meter waarbij een capaciteit van 2700 kilo resteert. Met de zes keer uitschuifbare jib is het bereik maximaal 34 meter. Op die afstand is het hefvermogen nog 600 kilo.

Hiermee is het een ideale kraan voor bijvoorbeeld het plaatsen van dakkapellen, glas, luchtbehandeling systemen en dergelijke. De kraan is uitgevoerd met een 2.750 kg lier en voorzien van ‘wind en drive’. Hierdoor hoeft de machinist geen poelies of kabel te verwijderen om de kraan in transportpositie te leggen. Met Het AWC systeem kan de lier automatisch op en af lieren tijdens het schuiven. Het Progress 2.0 systeem zorgt voor optimale stabiliteit tijdens het werken.

Dergelijke zware autolaadkranen worden vaak op vijfassige chassis gebouwd. Dat brengt met zich mee dat het eigen gewicht hoger wordt, maar ook de wendbaarheid en de ruimte aan het chassis voor kisten, brandstoftanks en dergelijke is dan beperkt. Om die reden is de volledig luchtgeveerde Scania 8x2 werd bij Veldhuizen Wagenbouw onder handen genomen. 

De beide voorste assen werden aangepast en zijn nu voorzien van een 10 tons toelating op het kenteken. De achterste as werd 40 centimeter verplaatst waardoor deze nu ook goed is voor 10 ton. Met de 11,5 tons aangedreven as komt het totale GVW nu uit op 41,5 ton. Het eigen gewicht van de truck met opbouw bedraagt 29.780 kg waardoor een netto laadvermogen resteert van bijna 12 ton. Dat is ruim voldoende voor deze toepassing. 

De carrosserie en de opbouw van de kraan werden, geheel overeenkomstig de wensen van Triton verzorgd door Kluytmans Service in Tilburg.

 

Voor meer informatie: Veldhuizen