Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Meer vermogen

Meer vermogen

De nieuwe Hydrema MX mobiele graafmachines hebben een breed scala aan upgrades waaronder krachtigere Stage 5 motoren met 15 procent meer koppel.

Terwijl fabrikanten van bouwmaterieel druk bezig zijn met de omschakeling van Stage 4 naar Stage 5-motoren om te voldoen aan de nieuwste emissie-eisen introduceert de Deense fabrikant van bouwmaterieel Hydrema uitgebreide upgrades voor zijn reeks mobiele graafmachines. De vernieuwde MX-serie profiteert van meer vermogen, een hoger koppel en het nieuwe geavanceerde Telematicasysteem van Hydrema als standaard.

Hoge vermogensreserve in nieuwe MX G-serie

De upgrades zijn voor de hele serie mobiele MX-graafmachines, bestaande uit de MX14, MX16, MX17 en MX18 modellen van 14 tot 19 ton, en de twee gespecialiseerde spoorweggraafmachines MX16 Rail en MX20 Rail. De machines zijn allemaal uitgerust met de nieuwste Cummins Stage 5-motor met 129 kW (175 pk), die volledig aan de nieuwste emissie-eisen voldoet. De uitlaatgassen worden nu behandeld in één compacte eenheid, bestaande uit twee katalysatoren en een roetfilter.

De nieuwe motor heeft een maximumkoppel van 780 Nm. Dat is 15 procent méér dan de vorige generatie.

"Dit betekent dat de graafmachine 121 kW (165 pk) beschikbaar heeft bij 1.500 omw/min zodat de meeste werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd met een zo laag mogelijk brandstofverbruik, terwijl ook het geluidsniveau laag blijft. Mobiele graafmachines maken traditioneel gebruik van veel verschillende uitrustingsstukken. Daarom is de combinatie van een hoog motorvermogen en het hoogste hydraulisch uitgangsdebiet van tot 407 liter/min een enorm voordeel. Dankzij het enorme beschikbare vermogen kunnen de mobiele graafmachines van Hydrema veeleisende werkzaamheden uitvoeren bij lagere toerentallen. Hierdoor nemen ze een bijzondere positie in op de markt voor compacte mobiele graafmachines" aldus Thorkil K. Iversen, R&D-manager bij Hydrema.

Nieuwe aandrijfmotor en cruise control

De mobiele MX-graafmachines zijn populaire compacte graafmachines, ook vanwege hun mogelijkheden om efficiënt tussen werkplekken te rijden. De transportsnelheid bedraagt tot 35 km/u terwijl het grotere motorvermogen en koppel tot hun recht komen bij het rijden op wegen of in heuvelachtig terrein.
Hydrema introduceert ook een elektronisch geregelde aandrijfmotor met een automatische retarder. Met een nieuwe vermogensregeling en cruise control zorgt dit voor optimale prestaties en comfort tijdens het rijden.

Hydraulica met geoptimaliseerde zwenkfunctie

De mobiele graafmachines van Hydrema hebben van oudsher een apart hydraulisch circuit voor de zwenkfunctie met een aparte hydraulische pomp. Dit maakt het mogelijk de energie van de zwenkrem te regenereren en de zwenkfunctie volledig onafhankelijk te houden van de andere graafmachinefuncties.

"Dit zorgt voor een grotere efficiëntie, een beter brandstofverbruik en soepele, voorspelbare bewegingen bij gebruik van meerdere functies tegelijk," zegt Thorkil K. Iversen.
Hydrema heeft de zwenkfunctie opnieuw ontworpen voor soepelere bewegingen van de kraan. Er zijn hoeksensoren toegevoegd en de nieuwe software past de hydraulica en de zwenkremfunctie voortdurend aan voor alle belastingen.
"We hebben het zwenksysteem verfijnd om soepele bewegingen op hellingen te garanderen. De 'Soft-Start'-functie is een traploze overgang van automatische zwenkrem naar actieve zwenking van de machine", zegt Thorkil K. Iversen.

Uitgebreide standaarduitrusting

De nieuwe G-serie heeft een uitgebreide standaarduitrusting. Dat omvat een automatisch massaslot, cabineverlichting voor veilig in- en uitstappen, twee dubbelwerkende hydraulische functies voor uitrustingsstukken en vier led-werklichten op de cabine volgens het bekende verlichtingsontwerp van Hydrema.
De vernieuwde cabine met verbeterd comfort die Hydrema vorig jaar lanceerde, is ook voor de nieuwe G-Serie gebruikt. De cabine heeft onder meer uitgebreid verstelbare armsteunen en een dubbele USB-aansluiting voor opladen.
Bovendien heeft Hydrema uitgebreide instelmogelijkheden in het dashboard toegevoegd voor het geïntegreerde draaikantelstuksysteem en de hydraulische uitrustingsstukken.

Hydrema Telematics als standaard

De nieuw ontwikkelde Hydrema Telematics is standaard op de nieuwe MX G-serie. Het geavanceerde telematicasysteem verzamelt voortdurend gegevens over de motor, transmissie, hydraulica en andere vitale onderdelen van de machine.
De informatie over onder meer temperaturen, oliedruk, brandstofverbruik en actueel brandstofpeil wordt verzameld en weergegeven op het webportaal of op de smartphone van de machinist. Het systeem verzamelt ook foutcodes om ervoor te zorgen dat service en reparaties zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk kunnen worden uitgevoerd.
"De software van de machine kan ook op afstand worden bijgewerkt via het gsm-netwerk, wat een fysiek bezoek van Hydrema-servicepersoneel bespaart. Deze functies en kenmerken garanderen de eigenaar van de machine een minimale stilstand en de meest efficiënte werking. We hebben zeer hoge verwachtingen van dit gloednieuwe telematicasysteem," zegt Thorkil K. Iversen.

Uitgebreide optionele uitrusting

Naast de uitgebreide standaarduitrusting biedt Hydrema ook een breed scala aan optionele uitrusting voor de nieuwe machines in de G-serie. Bijvoorbeeld zeven extra led-werklampen en een intelligent automatisch smeersysteem dat de benodigde hoeveelheid vet aanpast aan de werkomstandigheden.
Bovendien kan een 360-graden camera worden toegevoegd om de veiligheid rond de machine te vergroten. Het biedt de machinist een beter overzicht en is niet in de laatste plaats een belangrijk veiligheidselement bij het werken op nauwe plaatsen en in drukke gebieden, binnensteden en andere drukke stadsdelen.
"We weten dat veel gebruikers een aanhangwagen aan een mobiele graafmachine koppelen. Daarom kunnen we nu als optie een twee-krings hydraulisch remsysteem voor de trailerrem monteren", zegt Thorkild K. Iversen.

Voor meer informatie: Koning Avenhorn, E&R Stessen en Steven van Roy