Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Bedien je Bobcat vanuit je luie stoel

Bedien je Bobcat vanuit je luie stoel

Bobcat introduceert de MaxControl-afstandsbediening, waarmee bestuurders compacte Bobcat-laders op afstand kunnen bedienen met behulp van een app op een iPhone of iPad. Het MaxControl-systeem is een nieuwe oplossing voor afstandsbediening, die kan worden toegepast in vele sectoren zoals de bouw, sloop & recycling, landbouw, groenvoorziening, reiniging en material handling.

Met MaxControl hoeven eigenaren van Bobcat-laders niet de nieuwste machines of dure hardware aan te schaffen om te kunnen werken met de afstandsbediening. Het systeem is compatibel met alle Bobcat-laders met selecteerbare joystickbediening (Selectable Joystick Control ofwel SJC) die zijn geproduceerd in 2004 of later. MaxControl is nu beschikbaar voor iOS-apparaten, maar in de nabije toekomst komt daar ook een versie voor Android bij.

De consumentenelektronica heeft mooie voorbeelden van slimme en gemakkelijke apps en voor de bediening van devices. Ook voor onze sector biedt dat handige mogelijkheden, maar ze krijgen nog weinig aandacht. Tegelijkertijd moeten we inspelen op kwesties met betrekking tot veiligheid en milieu en moeten we de uitvoering van werk zo efficiënt maken”, zegt Vijayshekhar Nerva, hoofd Innovation and Acceleration bij Doosan Bobcat EMEA. “Ons innovatieteam heeft een oplossing opgeleverd waarmee niet alleen de productiviteit op de werklocatie kunnen verbeteren, maar die ook zo ontwikkeld is dat klanten er snel en gemakkelijk mee aan het werk kunnen."

Bediening op afstand

Met het MaxControl-systeem heeft de bestuurder altijd de mogelijkheid om de machine op afstand te bedienen. Hij hoeft alleen maar de smartphone tevoorschijn te halen en kan dan binnen enkele tellen de compacte Bobcat-lader bedienen, zonder dat er extra voorzieningen nodig zijn. Aangezien er met een app wordt gewerkt is alle functionaliteit beschikbaar zodra die wordt geactiveerd. 

Met het systeem kan de bestuurder andere werkzaamheden uitvoeren, zonder dat hij telkens in of uit de machine moet stappen. Zo kunnen eenvoudige, andere taken met maximaal comfort op afstand worden uitgevoerd. Werken buiten de cabine biedt andere mogelijkheden, waardoor ook minder ervaren bestuurders gemakkelijker kunnen werken in gebieden met weinig manoeuvreerruimte. Als grote ladingen moeten worden opgetild en vervoerd, vormen dode hoeken vóór de lading geen probleem meer en ziet de bestuurder meer obstakels in de directe omgeving. Daarnaast is communicatie met collega's op de werklocatie eenvoudiger als de bestuurder niet in de cabine zit en kunnen werkzaamheden sneller worden georganiseerd. Een bestuurder kan niet van tevoren weten wanneer het nuttig is om met een afstandsbediening te werken. Maar met MaxControl op een apparaat in een jas- of broekzak is hij altijd voorbereid op mogelijke uitdagingen. 

Vijayshekhar Nerva voegt hieraan toe: “Bobcat heeft nog meer plannen voor het MaxControl-systeem. We willen MaxControl ontwikkelen tot een eenvoudige modulaire oplossing; met één hardwarebox als basis voor andere functionaliteit. Bediening op afstand is de eerste functionaliteit. We willen er in de toekomst nog meer toevoegen, zoals objecten ontwijken en semi-autonoom rijden.

Werk voor twee personen

Dankzij MaxControl kunnen taken waarvoor normaal gesproken twee personen nodig zijn, nu door één persoon worden uitgevoerd. Denk aan het laden van een Bobcat-machine op een aanhanger, waarbij een tweede persoon aanwijzingen geeft. Een bestuurder kan nu bijvoorbeeld ook paalgaten graven en hekken plaatsen zonder in en uit de cabine te stappen of gaten en sleuven opvullen zonder telkens van machine te moeten wisselen. 

Met Bobcat MaxControl als extra paar handen besparen gebruikers tijd en geld, omdat alledaagse werkzaamheden zoals het openen en sluiten van deuren of poorten en het laden minder tijd en mankracht vragen. Buiten de cabine werken is ook handig in de buurt van vee of bij het reinigen van stallen.

Volledige controle over de werklocatie 

Bobcat MaxControl is een hardwarekit, aangevuld met een iOS-app. Deze werkt met gebruiksvriendelijke touchbediening; specifiek ontworpen voor smartphones. De bediening van een machine met dit systeem is daarmee net zo intuïtief als het gebruik van iedere andere mobiele app. Met het systeem kan een bestuurder twee taken tegelijk uitvoeren door vanuit de cabine in alle comfort een tweede machine te bedienen, zoals een andere lader waarmee hij gaten of sleuven opvult.

    De bestuurder kan de app met meerdere machines koppelen en naadloos van de ene naar de andere machine schakelen. Dat biedt maximale controle op de werklocatie en maakt het mogelijk meer te bereiken met minder inspanning. Gebruikers kunnen comfortabel doorwerken  zonder de noodzaak om extra kleding of beschermingsmiddelen aan of uit te doen. Met een telefoon kunnen ze de machine een omgeving met veel stof of andere gezondheidsrisico’s late werken. De machine voert het werk uit terwijl de bestuurder op veilige afstand staat. Doordat het systeem eenvoudig plug-and-play te installeren is, kan de bestuurder met enkele handelingen iedere compatibele machine in de app toevoegen en binnen enkele tellen aan het werk gaan, zonder dat er andere apparatuur of technici nodig zijn.

Functionaliteit en specificaties 

Het MaxControl-systeem communiceert met het iOS-apparaat van de klant via een WiFi-signaal binnen een bereik van maximaal 100 meter. In afgelegen gebieden met slechte ontvangst houdt het systeem de bestuurder aangemeld gedurende 12 uur werk. Andere functionaliteit:  
-De machinediagnostiek geeft alle belangrijke informatie over de drager door. 
-Peer-to-Peer-sharing: meerdere eindgebruikers kunnen toegang krijgen tot de machine, waardoor snel van bestuurder kan worden gewisseld als dat nodig is. 
-Foutcodes: fouten zijn eenvoudig te identificeren via de servicecodes die direct op de telefoon worden getoond. 
-Bedrijfsuren: de app houdt bij hoeveel uur een machine in bedrijf is geweest. 
-Achteraf te monteren op alle laders met SJC, van J- tot R-serie. 
-Uitbreidbare software: meer functionaliteit komt binnenkort beschikbaar.

Positieve reacties

De eerste klanten in Europa zijn enthousiast over het nieuwe MaxControl-systeem. Het Spaanse bouw- en grondbedrijf Obras y Construcciones Corbera schafte als eerste onderneming in Spanje een MaxControl-systeem aan. Poth Garten + Landschaftsbau in de Duitse stad Darmstadt, een trouwe klant en gebruiker van Bobcat-machines, nam deel aan een pilot voor klanten en is ook onder de indruk van het Bobcat MaxControl-systeem.

Het werkt fantastisch. Het systeem is gemakkelijk te monteren en te verwijderen, maar ook eenvoudig in gebruik. Het is alsof je een auto op afstand bestuurd", aldus Eduard Heredia, manager van Obras y Construcciones Corbera. “Binnen enkele uren kon ik de lader bedienen vanaf mijn eigen iPhone. Ik zou echt de veiligheidsaspecten willen benadrukken. Het MaxControl-systeem is heel nuttig en veelzijdig. Ik kan het gebruiken voor het werken met een bak of met andere Bobcat-aanbouwdelen en zo veilig verschillende taken uitvoeren zoals struikgewas rooien of met een sleuvenfrees werken. Ik heb op dit moment alleen een Bobcat-rupslader, maar ik koop over een tijdje misschien ook een schranklader. Ik kan dan beide machines met dezelfde MaxControl bedienen.

Kinderspel

Poth Garten + Landschaftsbau is gespecialiseerd in beplanting voor parken, begraafplaatsen en speelplaatsen. Markus Poth, eigenaar en bedrijfsleider, zegt: “Het systeem opzetten was kinderspel en zeer intuïtief. Je sluit het apparaat aan op de machine via de joystickbesturing. Op je smartphone krijg je dan een dashboard voor afstandsbediening te zien. Omdat het zo flexibel is, kan de bestuurder de machine starten, zijn of haar mobiele telefoon tevoorschijn halen en de machine op afstand bedienen. En je schakelt net zo snel weer terug naar handmatige bediening.

"Met MaxControl besparen we tijd en geld omdat we er een extra paar handen bij hebben. Het systeem is een antwoord op situaties waarin je telkens weer in en uit de machine moet stappen, bijvoorbeeld als je materialen laadt of secuur moet manoeuvreren. Het is intuïtief en gebruiksvriendelijk met een bereik tot 100 meter. Ik kan me voorstellen dat we MaxControl ook gebruiken met onze Bobcat-machines bij werk aan archeologische opgravingen”, licht Markus Poth mogelijke toepassingen van deze afstandsbediening toe. “De hardware kun je eenvoudig updaten. Dit systeem is veelbelovend. Het biedt veel nieuwe toepassingsmogelijkheden die andere fabrikanten niet leveren. Ik zou het prachtig vinden als de tool standaard wordt geleverd bij alle grotere machines,” sluit Markus Poth af.

Importeur voor België: Vangaever
Importeur voor Nederland: Inter-Techno

 

Voor meer informatie: Bobcat