Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Nieuwe werkplek in Grove cabine

Nieuwe werkplek in Grove cabine

Eind vorig jaar lanceerde Manitowoc zijn nieuwe generatie onderwagencabines voor Grove drie-assige all-terrain kranen. De eerste kranen met de nieuwe cabine zijn inmiddels geleverd en de feedback is geweldig. Dit is geen toeval, aangezien de cabine het resultaat is van uitgebreide ontwerp-, engineering- en testinspanningen en een productontwikkelingsproces waarbij de behoeften van de klant altijd centraal staan.

Een paar jaar geleden maakten veranderende Europese crashtestvoorschriften een aanpassing van de Grove onderwagencabine voor terreinkranen noodzakelijk. In plaats van het bestaande product bij te werken, besloot het team van de Manitowoc-fabriek in Wilhelmshaven, Duitsland, echter een volledig nieuwe cabine te ontwerpen.

Om iets te ontwikkelen en te bouwen dat echt een geweldige plek is om te werken, sprak Manitowoc met degenen die weten wat een cabine onderscheidt: de machinisten. Het team voerde een klantenonderzoek uit en sprak - in lijn met het Manitowoc's Voice of the Customer-programma - met een groot aantal machinisten om meer te weten te komen over hun behoeften en verwachtingen. Ook is er een enquête gehouden onder Manitowoc-medewerkers in Wilhelmshaven, waar de mobiele kranen van Grove worden gebouwd.

Tijdens het rijden van bouwplaats naar bouwplaats brengen mobiele kraanmachinisten vaak vele uren door in de cabine van de onderwagen - een werkplek die slechts een paar meter breed is”, zegt Florian Peters, productmanager bij Manitowoc. “We wilden ervoor zorgen dat onze nieuwe Grove onderwagencabine een ergonomisch en gebruiksvriendelijk interieur biedt dat comfortabel is en machinisten helpt zich te concentreren op hun taak. Dat moest alles omvatten, van de manier waarop de bedieningselementen zijn ingedeeld tot opbergvakken en een ergonomische bestuurdersstoel.

Uitgebreide feedback

Met behulp van de inzichten uit de onderzoeken begon het productmanagement- en engineeringontwerpteam van Manitowoc te werken aan een cabineconcept dat zou voldoen aan de vereisten van drie-, vier- en vijfassige kranen en hun verschillende motoren. Geen gemakkelijke opgave, aangezien de bedieningselementen in de cabine uniform moeten zijn en tegelijkertijd geschikt moeten zijn voor de verschillende motoren.

Begin 2018 waren de eerste ontwerpschetsen gereed, waarna een eerste houten maquette werd gebouwd. Door in dit voorlopige ontwerp te zitten, kreeg het projectteam een ​​beter gevoel voor de ergonomie van de cabine. Het proces werd vervolgens verder opgevoerd door de ontwikkeling van een cabinemodel gemaakt van hout en polystyreen. Een team van experts van verschillende afdelingen heeft vervolgens enkele dagen de mockup bestudeerd, beoordeeld en feedback gegeven. Er waren verschillende afdelingen binnen het bedrijf bij betrokken, waaronder engineering-, Crane Care- en productmanagementteams, evenals productieteams en vertegenwoordigers van het Product Verification Center (PVC).

Een cabine die niet bezwijkt onder druk

Met al deze informatie en inzichten bouwde Manitowoc zijn eerste levensechte prototype van de nieuwe cabine, die op de Bauma 2019 werd tentoongesteld. Bezoekers konden plaatsnemen in de cabine en hun mening geven. Op basis van de feedback van de tentoonstelling heeft Manitowoc vervolgens een aantal laatste wijzigingen aangebracht, zoals het toevoegen van armleuningen aan de bestuurdersstoel om langere ritten comfortabeler te maken.

Zoals elk nieuw product dat Manitowoc ontwikkelt, moest ook de nieuwe cabine een reeks tests doorstaan ​​in het PVC in Wilhelmshaven. Dragercabines moeten zo licht mogelijk zijn en tegelijkertijd sterk en stevig zijn, aangezien een van de functies van de cabine is om de machinist te beschermen. De nieuwe cabine heeft talloze veiligheidstests ondergaan, bijvoorbeeld om te controleren of deze niet te vervormd raakt onder druk, zodat de kraanmachinist bij een ongeval toch de deuren kan openen. Dankzij het intelligente en innovatieve ontwerp heeft de nieuwe cabine elke stresstest en ook de crashtest bij de eerste keer doorstaan. Dit betekent dat hij nu volledig ECE R29-3 goedgekeurd is.

De serieproductie van de drie-assige cabines is eind 2020 gestart, terwijl de versies voor de vijf- en vierassige modellen zullen volgen.

Importeur voor België: BLE
Importeur voor Nederland: Manitowic Crane Group Netherlands

 

Voor meer informatie: Grove