Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Fuchs MHL360F, de 48 tons betrouwbare- en zuinige capaciteitsmaker

Fuchs MHL360F, de 48 tons betrouwbare- en zuinige capaciteitsmaker

Hij behoort al vele jaren tot één van de succesnummers uit de uitgebreide Fuchs-lijn van mobiele op- en overslagmachines die in Bad Schönborn worden geproduceerd. Met zijn gewicht van 48 ton is de Fuchs MHL360F een echte capaciteitsmaker die in vele gebieden wordt ingezet.

Van haven tot recyclinglocatie is de machine bekend om zijn degelijke, duurzame, comfortabele en veilige karakter dat in het gehele ontwerp naar buiten komt zodat er ieder draaiuur gebruik van kan worden gemaakt.  

De basis van het degelijke ontwerp is te vinden in de uiterste stabiele onderwagen die bij de wielmobiele uitvoering is voorzien van vier stempelpoten op iedere hoek van de onderwagen. De draaikrans die is voorzien van een dubbele rij lagers is centraal midden op de onderwagen geplaatst zodat de machine stabiel blijft staan tijdens de uit te voeren werkzaamheden. Een pendelende achteras is standaard en zorgt tijdens het rijden voor juist contact met de ondergrond zelfs als deze niet vlak is. 

Ontwikkeld en gebouwd voor overslagwerk

Op de onderwagen is de bovenwagen geplaatst die compleet is ontworpen met de op- en overslagwerkzaamheden in gedachten. Hierbij valt de ophanging van de giek direct op, deze is voor op de bovenwagen geplaatst en zeer zwaar en degelijk uitgevoerd waarbij de staalbouw doorloopt op de gehele bovenwagen. Zowel de ophangingen van de giek als de hefcilinders zijn zo uitgevoerd dat ze tweezijdig worden ondersteund. Vier pennen zorgen dat het krachtenspel optimaal worden opgevangen en verdeeld in de rest van de bovenbouw. Door deze plaatsing van de giek heeft de machinist ook optimaal zicht op de uit te voeren werkzaamheden. 

De Fuchs MHL360F kan zowel met een rechte- als bananengiek geleverd worden met een bereik van 19,5 meter aan de buitenzijde van de grijper. Het bereik van hart draaikrans tot grijperpen bedraagt 18,0 meter. 

Rexroth hydrauliek

Dankzij de duurzame- en zuinige Deutz TCD 7.8 L6 cilinder motor is de Fuchs MHL360F één van de zuinigste machines is de markt. Het gebruik van het vermogen van 190 kW (258 pk) kan middels verschillende programma’s in de besturing door de machinist eenvoudig worden ingesteld zodat altijd de optimale combinatie wordt gebruikt tussen de motor en het hydraulische systeem met een laag brandstofverbruik als gevolg. De compleet gescheiden koelers voor olie, hydrauliek, koelvloeistof en airco zorgen voor de beste koeling die in de markt beschikbaar is. Door deze optimale koeling draaien de koelvans minder met een laag geluidniveau en brandstofniveau als gevolg. Uiteraard is de motor een Stage 5 uitvoering met de laagste emissie uitstoot.

Aan de motor is een uiterst efficiënt hydraulisch systeem van Rexroth gemonteerd dat bestaat uit drie pompen. Twee worden ingezet voor het aansturen van de giek, lepelsteel en grijper waarbij de derde alleen wordt ingezet voor het zwenken van de machine. Door deze opbouw is de machine zeer efficiënt en snel en wordt er weinig brandstof verbruikt. In totaal is 700 liter/min beschikbaar vanuit het hydraulische systeem. 

Hoge zichtpositie

De FOX-cabine die op de Fuchs MHL360F is geplaats is voorzien van alle comfort voor de machinist. Dankzij de ruime schuifdeur geeft toegang tot de luxe cabine waarin alle functies van de machine optimaal bedient kunnen worden. Natuurlijk is de stoel- en console in te stellen op de wensen van de machinist zodat een ideale zitpositie ontstaat. Standaard heeft de cabine een zichthoogte van 5,8 meter en kan als gewenst optioneel ook nog 2,2 meter naar voren worden geplaatst. 

Dankzij het zeer ruime onderhouds- en werkplatform op de bovenwagen kan de machinist zeer veilig en eenvoudig zijn werkzaamheden uitvoeren. Er kunnen geen onveilige situaties ontstaan door op de bovenwagen te hoeven klimmen voor o.a. tank- en controlewerkzaamheden. Aan de rechterzijde is een uitklapbare toegangstrap die toegang geeft naar het bordes. 

Elektrische aandrijving is een optie

Uiteraard zijn naast de standaarduitvoering diverse andere uitvoeringen leverbaar als te denken als een compleet elektrische uitvoering waarbij de aandrijving van de machine via een elektromotor plaats vindt. Voeding kan dan middels een vast kabelaansluiting of als gewenst met een kabeltrommel zodat de machine toch nog beperkt mobiel is.  

Tevens behoren rups- en pylon uitvoeringen ook tot het uitgebreide leveringsprogramma van Fuchs. 

 

Voor meer informatie: Van der Spek B.V. en Van der Spek N.V.