Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Unieke Scania LNG-trucks met kraakpersopbouw voor Maton Groep

Unieke Scania LNG-trucks met kraakpersopbouw voor Maton Groep

Maton Groep, gevestigd in Waalwijk, neemt drie unieke Scania kraakperswagens uit de L-serie op LNG in gebruik. Hiermee zet het servicebedrijf voor containerservice en recycling een stap dichterbij het realiseren van haar duurzaamheidsambities. Bas Oprins, directeur: “Er zijn niet veel fabrikanten die LNG-voertuigen met zo’n lage instap aanbieden, dus na het in kaart brengen van onze wensen kwamen we al snel bij Scania uit.”

De nieuwe 6x2*4 trucks met 340 PK zijn voorzien van een Haller kraakpersopbouw voor het legen van rolcontainers. Dat de Scania L-serie met lage instap beschikbaar is op LNG was de voornaamste reden voor Maton Groep om voor Scania te kiezen. “Als werkgever vergen we veel van onze chauffeurs, die dagelijks 150 tot 200 keer in- en uit moeten stappen,” zegt Oprins. “Dan wil je dat het ergonomisch goed voor elkaar is. Dankzij de knielfunctie, waarmee het voertuig bij het aantrekken van de parkeerrem tot vlak boven de grond zakt, heeft Scania de laagste instap voor onze business.” 

Geen woorden, maar daden 

De kraakperswagens zijn niet de eerste LNG-trucks voor Maton Groep. Een groot deel van het 19 eenheden tellende wagenpark rijdt al op de CO2-arme brandstof en daar is Oprins meer dan trots op. “Hiermee bereiden we ons voor op de komst van de milieuzones, waar we ongetwijfeld mee te maken gaan krijgen. Bovendien willen we niet alleen roepen dat we een duurzame afvalverwerker zijn, maar ook daden bij woorden voegen.” 

Iets waar Oprins minder tevreden over is, is de infrastructuur om LNG te tanken. “Die is nog verre van optimaal, maar wij hebben het geluk dat we op een logistieke hub gevestigd zijn. Hier zitten veel grote bedrijven en dat is de reden dat er ook een LNG-station is gekomen.”   

Maximale wendbaarheid 

De chauffeurs, die ook erg blij zijn met de nieuwkomers, waarderen naast de lage instap ook de maximale wendbaarheid. De gestuurde naloopas maakt de Scania-trucks bij uitstek geschikt voor werkzaamheden in de stad waar vaak weinig ruimte is. Oprins vertelt dat er twee redenen zijn waarom er bij Maton Groep vaste chauffeurs op de voertuigen rijden. “Wij werken met vaste routes en dan is routekennis elementair. En daarnaast leert de ervaring dat er dan zuiniger met de trucks omgegaan wordt en daar wordt de levensduur langer van.” 

Slopen en (op) bouwen tegelijk 

Maton Groep is sinds de oprichting als betonboor en – zaagwerkbedrijf uitgegroeid tot een sterke speler binnen de sloop- en recyclingbranche met 70 vaste medewerkers. Het bedrijf, dat West- en Midden-Brabant als verzorgingsgebied heeft, verwerkt bouw- en sloopafval en steenachtige materialen tot eenduidige afvalstromen die geschikt zijn voor hergebruik. Daarnaast worden zand, grond en bouwstoffen verhandeld. De klantenkring bestaat uit bedrijven in diverse sectoren, woningbouwverenigingen, (semi-)overheidsinstellingen en particulieren. 

Eigen werkplaats

Voor het onderhouden van het wagenpark beschikt Maton Groep over een eigen werkplaats. Toch is er voor de nieuwe trucks een onderhoudscontract afgesloten. “Onderhoud aan LNG-trucks vergt specifieke vakkennis waar onze monteurs nog niet over beschikken. Een lekke band vervangen we zelf wel, maar als het specialistischer is, loopt het via de Scania-dealer in Tilburg.” 

Ondanks dat de relatie nog relatief pril is, is Oprins heel tevreden over Scania. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik de samenwerking als fijn ervaar. Als er iets is, wordt het voortvarend opgepakt. Ik hoop dat we bij toekomstige vervangings- of uitbreidingsinvesteringen weer samen kunnen werken.

 

Voor meer informatie: Scania