Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Cat vernieuwd de geavanceerde 966 en 972 wielladers

Cat vernieuwd de geavanceerde 966 en 972 wielladers

De vernieuwde wielladers uit de Cat 966- en 972-serie voegen een groot aantal standaardtechnologieën toe aan de wielladerserie en verhogen de efficiëntie van de machinist. De 966- en 972-modellen leveren consistent hoge laadbakvulfactoren, wat de productiviteit met tot 10% verhoogt. Het geavanceerde ontwerp verlengt de onderhoudsintervallen. Dit verlaagt de onderhoudskosten met tot 20% vergeleken met de vorige modellen.

De door Caterpillar ontworpen en gefabriceerde CVT (continue variabele transmissie) van de geavanceerde Cat 966 XE- en 972 XE-wielladers is tot 35% zuiniger vergeleken met de vorige powershift-modellen. De CVT-aandrijflijn zorgt voor langere onderhoudsintervallen en meer efficiëntie. Dit verlaagt de onderhoudskosten met tot 25%, wat de bedrijfskosten nog verder verlaagt.

Slimme wielladers, efficiënt gebruik

Alle vier de modellen in de vernieuwde 966- en 972-wielladerserie bieden standaard Cat Payload met Assist voor een nauwkeurige weging van laadbakinhoud, zodat machinisten altijd gelijk hun doelgewicht kunnen laden. Realtime gegevens worden gestuurd naar het display van de machinist, die een handmatige tip-off kan doen om de uiteindelijke laadbakaanpassingen en nauwkeurigheid van de trucklading te verbeteren.

De nieuwe Cat AutoDig met ‘Auto Set Tires’ zorgt voor consistent hoge laadbakvulfactoren voor de vernieuwde middelzware wielladers. AutoDig biedt volledige automatisering van de laadbakvulling, wat de vulfactoren verbetert en de ladingstijd verkort. ‘Auto Set Tires’ werkt samen met AutoDig en bevordert het gebruik van de juiste laadtechniek, waardoor het doorslippen van de banden en bandenslijtage aanzienlijk worden beperkt.

De nieuwe toepassingsprofielen bieden de mogelijkheid om aangepaste profielen in te stellen voor klantspecifieke toepassingen. U kunt met één druk op de knop meerdere machineparameters instellen om de instellingen voor het werk te optimaliseren. De op het scherm te selecteren hulpmiddelen maken, samen met de gestroomlijnde nieuwe bedieningsindeling, de bediening van de wiellader makkelijker, zodat machinisten van elk ervaringsniveau nog productiever kunnen werken.

Optionele Cat technologieën zorgen voor verdere verbetering van de productiviteit en winstgevendheid van de vernieuwde series. Cat Advanced Payload met Assist biedt Tip Off Assist om de uiteindelijke laadbaklading automatisch af te stemmen op het doel van de transporteenheid. Deze functie biedt ook verbeterd lijsten, terreinintegratie en uitgebreide weegfuncties. Het beschikbare Cat Productivity-abonnement biedt gedetailleerde, uitgebreide informatie die u kunt gebruiken voor het terrein, direct vanaf uw smartphone, tablet of computer.

Hogere productiviteit en brandstofbesparend

De uitgebreide integratie van de CVT-aandrijflijn, de motor, de hydrauliek en de koelsystemen, als onderdeel van het geavanceerde Cat 966 XE- en 972 XE, resulteert in aanzienlijk betere prestaties en brandstofbesparing. Zonder de koppelomvormer van mechanische aandrijfsystemen regelen deze wielladers het motortoerental en machinesnelheid onafhankelijk, voor efficiënt graven, de fijngevoeligheid en het werken.

Dankzij het CVT-ontwerp profiteren machinisten van soepel, snel versnellen en hoge toerentallen op hellingen. Het manoeuvreren van de machine op hellingen is verbeterd met behoud van toerental en anti-terugrolfuncties. De geavanceerde trekkrachtregeling zorgt voor optimale ladingsefficiëntie in de stapel en minder slijtage van de banden. Het lagere nominale motortoerental van de XE-modellen bespaart brandstof, vermindert slijtage van de componenten en zorgt voor stiller werken.

Significante onderhoudsbesparingen

Het geavanceerde ontwerp van de 966- en 972-serie verlengt de onderhoudsintervallen tot 1000 uur en maakt de onderhoudsintervallen van 500 uur overbodig, zodat de wielladers meer kunnen worden ingezet. Een geïntegreerd optioneel automatisch smeersysteem vermindert het dagelijkse onderhoud en verlengt de levensduur van de componenten. Daarnaast maakt de eenvoudige toegang tot de hydraulische en elektrische onderhoudscentra het onderhoud van de wielladers snel en eenvoudig. Alles bij elkaar verlagen deze ontwerpupdates de onderhoudskosten met tot 20% voor de Cat 966- en 972-modellen en met tot 25% voor de 966 XE- en 972 XE-wielladers.

Technologie speelt ook een rol bij het verbeteren van het onderhoud. Met de Cat app kunt u de locatie, bedrijfsuren en onderhoudsschema's van uw machinepark beheren. Ook waarschuwt de app u voor vereist onderhoud en kunt u hiermee een serviceverzoek indienen bij uw lokale Cat dealer. Met behulp van het opsporen van storingen op afstand wordt de machine via internet verbonden met de onderhoudsafdeling van de dealer, om zo zonder kabelverbinding snel foutcodes te diagnosticeren. Daarnaast zorgen de software-updates op afstand ervoor dat de wielladers werken met de meest recente software, zonder dat het productieschema hoeft te worden onderbroken.

Geavanceerd comfort en veiligheid

De nieuwe wielladers zijn voorzien van het geavanceerde rijcomfortsysteem van Caterpillar dat werkt als schokdemper, waardoor u comfortabeler over ruw terrein kunt rijden. De cabine is voorzien van geluidsisolatie, afdichtingen en viscosedempers voor het verlagen van de geluidsniveaus. Dit zorgt voor een rustigere werkomgeving. Een brede deur die vanaf de grond kan worden ontgrendeld en hellende treden verbeteren het in- en uitstappen van de cabine.

De geavanceerde 966- en 972-machines worden standaard geleverd met een elektrohydraulisch stuursysteem met joystick dat op de stoel is gemonteerd. Daarnaast bieden ze nauwkeurige machineregeling met minimale armbewegingen, verbeterd comfort, verbeterde beladingsnauwkeurigheid en meer beenruimte voor de machinist. Voor de 966 en 972 powershift-modellen is een HMU-stuurwiel verkrijgbaar als optie. Het nieuwe touchscreendisplay met hoge resolutie van de wielladers biedt intuïtieve en gebruiksvriendelijke bediening van de wiellader voor verbeterde prestaties. De opties voor de luchtgeveerde stoel omvatten verwarming of verwarming en ventilatie voor comfort in elk seizoen.

De veiligheidsgordels worden standaard bewaakt en het systeem kan worden aangevuld met een extern zwaailicht voor opzichters, om de werkterreinveiligheid te verbeteren. De cabinevoorruit van vloer tot dak verbetert het zicht naar voren, terwijl een standaard achteruitkijkcamera en grote spiegels met geïntegreerde dodehoekspiegels zorgen voor zeer goed zicht rondom, waarmee deze modellen aan kop gaan in de branche. Optioneel leverbaar zijn Cat Detect-radar, om machinisten te waarschuwen, en een multi-view-videosysteem (360 graden) voor een extra bewaking die zorgt voor een veilige werkomgeving rondom de wiellader.

Speciaal gebouwd voor efficiëntie

Voor de nieuwe wielladers uit de 966- en 972-serie zijn de laadbakken uit de Cat Performance-serie verkrijgbaar met capaciteiten variërend van 2,8 tot 14,0 kuub. Ze zijn exclusief ontworpen voor een optimale vulfactor en beter materiaalbehoud in vergelijking met andere ontwerpen met dezelfde nominale capaciteit. Fusion™-snelkoppelingslaadbakken maken snel wisselen van uitrustingsstukken mogelijk zonder de cabine te hoeven verlaten, zodat de wielladers snel kunnen overschakelen van de ene taak naar de volgende.

De speciaal gebouwde opties voor de wielladers omvatten een overslaguitvoering die hoge productie biedt voor overslag van los materiaal. Vuilstort- en industriële modellen zijn voorzien van de bescherming en versteviging die nodig is voor werken op overslagstations, in recyclingfaciliteiten, op sloopwerven en op sloopterreinen. Voor veeleisende toepassingen zoals in hoogovens en toepassingen met overslag van slakken kunnen de wielladers worden besteld in de hoogovenconfiguratie die extra veiligheidsniveaus omvat.

Specificaties

  966 - 966 XE 972 - 972 XE
Motor  Cat C9.3 B Cat C9.3 B
Vermogen kW (pk) 239 (321) 253 (339)
Bedrijfsgewicht, kg  23.196* 24.890**
Statisch kantelmoment volledig geknikt, kg 15.981* 17.505**
Opbreekkracht, kN 174*  196**
Capaciteitsbereik laadbak, m3 2,8 – 11,9 2,8 – 14,0
Max hefhoogte scharnierpen – standaard hefhoogte, mm 4.245 4.464
Max hefhoogte scharnierpen – hoge hefhoogte, mm 4.804 4.800

* Met universele laadbak van 4,2 m3 uit de Performance-serie met aanboutbaar mes
** Met universele laadbak van 4,8 m3 uit de Performance-serie met aanboutbaar mes

Importeur voor België: BM-Cat
Importeur voor Nederland: Pon-Cat

 

Voor meer informatie: Caterpillar