Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Tobroco-Giant breidt aanbod uit met 24 verdichtingsmachines

Tobroco-Giant breidt aanbod uit met 24 verdichtingsmachines

De ambities van Tobroco-Giant reiken verder dan tot de grootste producenten van wielladers behoren. De fabrikant uit Oisterwijk wil uitgroeien tot een full-liner in compact materieel. De overname van Ulbo Machinery heeft ertoe geleid dat er nu een complete lijn aan verdichtingsmachines is toegevoegd aan het gamma.

In Zwolle worden onder de merknaam Samac trilplaten en stampers van hoogwaardige kwaliteit gebouwd. De stampers genieten internationaal grote faam, immers ze worden door vooraanstaande merken onder eigen label verkocht. Dat is niet zo vreemd, want er zijn wereldwijd slechts een paar fabrikanten. Op het gebied van trilplaten is de concurrentie veel groter. Geheel tegen de verkooptrend in rollen er bij Samac dan ook vier keer zoveel stampers als trilplaten van de band. In totaal gaat het om ruim 2.500 stuks per jaar. Onder de vleugels van Tobroco-Giant, dat beschikt over een netwerk van 750 dealers in meer dan zestig landen, wil Ulbo Machinery doorgroeien naar 10.000 machines.

Directeur-eigenaar Toine Brock van Tobroco-Giant spreekt van een mooie uitbreiding van het portfolio, die de onderneming in staat stelt om nieuwe segmenten aan te boren. “Trilplaten en stampers passen perfect bij onze huidige Giant-modellen. Of het nu gaat om grondverzet- of verhuurbedrijven, stratenmakers of hoveniers, zij zijn bekend met beide merken en hebben nu één aanspreekpunt voor aankoop, service en onderhoud. Ons doel is om in de toekomst een totaaloplossing te bieden, zodat klanten terecht kunnen voor al hun compacte machines. Made in Holland, net als bij onze miniloaders. Giant is zelfs de enige Nederlandse producent van trilplaten en trilstampers. Daar zijn we heel trots op.

Eigen huisstijl en logo

Inmiddels zijn de eerste exemplaren gespoten in de geel met grijze huisstijl en uitgevoerd met een eigen logo, waarin de wiellader is vervangen door een verdichtingsmachine. Het aanbod telt 24 modellen, die uitblinken in kwaliteit, productiviteit en duurzaamheid door gebruik te maken van hoogwaardige componenten. Zo is er keuze uit een benzine-, diesel- of elektromotor van Honda, Hatz of Yanmar. Giant levert vier trilstampers met een gewicht van 58 tot 80 kg. De trilplaten zijn onderverdeeld in elf vooruitlopende typen (51-180 kg), acht schakelplaten (twee richtingen, 180-485 kg) en een rollentriller. Ze leveren maximaal 67 kN slagkracht en hebben een grondplaat van 30 tot 85 cm breed. Compact design, BIG in performance!

Dat er ook in verdichtingsmaterieel voorop wordt gelopen qua techniek, blijkt uit het feit dat Tobroco-Giant als eerste Europese fabrikant toestemming van Honda Engines kreeg voor het in productie nemen van de elektrische trilplaat. De 103 kg wegende GP1950E is uitgerust met een Honda GXE2.0H elektromotor en een 72 volt accu, die binnen een uur tot 80% is op te laden. “Deze gaat tien minuten lánger mee, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van de concurrentie”, vertelt Jan Alwin Ulderink namens de vestiging in Zwolle. “De introductie van dit E-model vormt het startsein voor een complete elektrische serie, waartoe op korte termijn ook de E-trilstamper GR740E en E-schakelplaat GPR5575E behoren.

Toegevoegde waarde

Giant-verdichtingsmachines onderscheiden zich in de markt niet alleen vanwege de langere accuduur, maar profiteren uiteraard van typische ‘Samac’-kenmerken als oerdegelijke en zeer snellopende verdichters. Als wereldspeler is men bovendien gewend specifieke modificaties voor andere landen door te voeren, wat ook voor Giant-dealers van toegevoegde waarde is. In Zwolle wordt zoveel mogelijk in eigen huis vervaardigd, om zo goed zicht op de kwaliteit en eindcontrole te kunnen houden. Dankzij een grotendeels computergestuurde productie zijn ook de doorontwikkeling van machines en het bouwen van prototypes volledig geïntegreerd binnen het dagelijkse productieproces.  

Daar waar Tobroco-Giant vorig jaar 25 jaar bestond, kan Ulbo Machinery bogen op 45 jaar ervaring! Het bedrijf is in 1976 opgericht door Jan Alwin’s vader Herman, die voorheen werkte als servicemonteur van trilplaten en trilstampers en later voor zichzelf begon met het leveren van nieuwe machines onder de naam Samac. De avonduren besteedde Ulderink sr. door in de garage zelf een trilstamper te bouwen, met als doel om alle imperfecties die hij bij andere merken was tegengekomen te elimineren. Tot vandaag de dag wordt dit principe doorgevoerd, want eens per maand zitten de chef werkplaats, operationeel manager Mark Beens en Jan Alwin samen om technische zaken of mogelijkheden te bespreken.

Aparte tak van sport

Een verdichter lijkt een eenvoudig stuk gereedschap, maar onderhuids gaat er verrassend veel ontwikkeling schuil. “Vroeger moest een trilplaat of stamper de gewenste verdichting halen, maar daar zijn steeds meer aspecten bij gekomen: design, Arbo-richtlijnen en regelgeving rond uitstoot of geluid”, weet Jan Alwin, die het product beschrijft als een ‘aparte tak van sport’. “We doen zoveel moeite om trillingsarm te kunnen werken, terwijl de machine bedoeld is om door middel van trillingen te verdichten. Dat houdt het uitdagend. Ontwikkelen zit ons in het bloed, dus wat dat betreft is er een goede match met Tobroco-Giant. Als onderdeel van deze ambitieuze organisatie kunnen wij verder opschalen qua aantallen en onbemand produceren, om zo een volgende groeispurt in te zetten.”   

 

Voor meer informatie: Tobroco-Giant