Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Een brug dicht de kloof

Een brug dicht de kloof

Een dagje uit met Markus Meckelholt, SPMT-operator bij Autokrane Schares GmbH: Controleer eerst rustig de situatie. Omringd door de langzaam vervagende duisternis bekijkt Markus Meckelholt de wachtende zelfrijdende combinatie in de koplampen. "Tot nu toe mijn grootste missie", vat hij de volgende dag samen. Vandaag wordt een brug van 430 ton verplaatst in Plaidt, Rijnland-Palts.

Een koffie om wakker te worden, een broodje om je kracht bij te zetten. Plus een laatste gesprek met collega Joe Schönfeld. Er is geen spoor van spanning in het goed ingestudeerde Schares-duo. Het is nogal hectisch hier. Vertegenwoordigers van de initiatiefnemer van het project, de pers, de lokale politiek en de betrokken bedrijven willen op dit voor de regio belangrijke moment aanwezig zijn. Een nieuw spoorviaduct werd binnen zes maanden ter plaatse voltooid en moet nu in het gapende gat worden gereden. Dat is de taak van Markus Meckelholt.

De nieuwe passie

In de dagen ervoor monteerde het team van Schares de side-by-side combinatie met in totaal 24 aslijnen. Een heftafel die werd geïnstalleerd om de brug te huisvesten, steekt erboven uit. Meckelholt werkt al zes jaar voor de firma Schares. Tot nu toe is hij actief geweest in het klassieke zwaar transport. Maar inmiddels is hij gegrepen door de passie voor zelfrijdende projecten. Hij is zich bewust van de valkuilen van de opgave. “Ik moet de lichte helling altijd compenseren met de SPMT. Vandaar het motto: gewoon langzaam rijden en alles in de gaten houden.

"... maandag rijden hier weer treinen"

Geconcentreerd en met de nodige koelte stuurt hij de combinatie centimeter voor centimeter naar voren. Zijn collega Joe Schönfeld staat aan zijn zijde met een waakzaam oog en handige tips. "Het zwaartepunt van de lading ligt vrij laag en het geheel is niet erg topzwaar" , beschrijft Meckelholt de omstandigheden die hij te allen tijde onder controle heeft. Bij SPMT-projecten moet altijd rekening worden gehouden met rem- en acceleratiekrachten. Omdat vracht meestal geen fouten vergeeft. Bovendien is de termijn voor dit uitstel krap. Dat weet Markus Meckelholt ook . "Maandag rijden hier weer treinen."

Nauwkeurige toelating

Inmiddels is het circa 100 meter lange pad bijna klaar. Dankzij de slag- en precisiebesturing positioneert Markus Meckelholt de brug tot op de millimeter nauwkeurig over de eindpositie. Hier moeten eerst de uitsparingen worden vrij gemaakt voordat de brug over de ijzeren koker op de betonnen fundering wordt neergelaten. Met een draagvermogen van 60 ton zal de constructie de komende decennia een veilige doorgang mogelijk maken.

De dag eindigd voor Markus Meckelholt , maar de volgende missie staat alweer voor de deur. "Er wachten zelfs meerdere brugelementen op een project in de buurt van Keulen. En het tijdvenster is nog kleiner.” Hij legt de afstandsbediening van de SPMT opzij en steekt een sigaret op. Gewoon rustig blijven.

 

Voor meer informatie: Cometto