Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Staallogistiek met Sennebogen 865 E Hybrid

Staallogistiek met Sennebogen 865 E Hybrid

De staalhandling op de spoorterminal van Trailer SpA moet in de toekomst eenvoudiger en effectiever kunnen: bij de vernieuwing van de logistieke processen ter plaatse kwam de nieuwe 865 E Hybrid van Sennebogen in beeld. Met steun van de verkoop- en servicepartner Cesaro Mac Import vertrouwt het Italiaanse bedrijf nu op een overslagkraan met een magneettraverse die gemakkelijk stalen voorwerpen met een gewicht van ongeveer zeven ton aankan.

Al in 1953 begon het succesverhaal van het traditionele bedrijf Trailer SpA in de stad Brescia in Noord-Italië: wat ooit begon met vrachttransporten en een enkele, gepensioneerde Amerikaanse militaire truck, is vandaag uitgegroeid tot een moderne logistiek dienstverlener met een groot wagenpark, gespecialiseerd in het intermodaal transport van staalproducten.

Ongeveer een jaar geleden startte Trailer SpA in een spoorwegterminal met vijf sporen. De machines die nog op hun plaats stonden, enkele verouderde rupskranen en zware vorkheftrucks, waren dringend aan vervanging toe omdat de processen ter plaatse niet meer snel en veilig genoeg verliepen. Samen met Sennebogen verkoop- en servicepartner Cesaro Mac Import vond het bedrijf de perfecte oplossing voor een nog effectievere en veiligere handling van halffabrikaten van staal.

865 E Hybrid bespaart veel tijd in de staalhandling en in het logistieke proces

Daarom heeft het bedrijf gekozen voor het nieuwe 90-tons model van Sennebogen, de 865 E Hybrid. De 865 E van Trailer SpA is gemaakt voor zware haventoepassingen en voor staalbehandeling en werkt met een uitrusting van 18 meter in combinatie met een traverse magneet. Met de krachtige hefinrichting verplaatst de 865 E staalproducten, zoals stalen balken of walsdraad, met een gewicht van ongeveer zeven ton. In het verleden moesten de staalproducten in een gecompliceerde procedure worden vastgezet met kettingen en banden wanneer ze door een kraan werden gehesen, maar vanaf nu elimineert de magneet de noodzaak om de lading tijdens het handlingproces volledig vast te zetten. Dit bespaart enorm veel mankracht en tijd, en maakt de dagelijkse werkroutine ook aanzienlijk veiliger voor de machinisten.

Een ander hoogtepunt is het geïntegreerde weegsysteem, waarmee de machinisten het gewicht van de overgeslagen goederen kan controleren. Direct in de cabine ontvangt de machinist instructies van het kantoor hoe de vracht moet worden samengesteld om op vrachtwagens of wagons te worden geladen. En dankzij de integratie van het weegsysteem in de eigen computersystemen van Trailer SpA krijgt de machinist directe feedback over het correct laden van het transportvoertuig. Om tijd te besparen, worden de benodigde transportdocumenten al op de achtergrond voorbereid en in realtime gegenereerd.

De 865 E Hybrid bespaart niet alleen tijd, maar ook tot 50% energie

Zoals de naam al aangeeft, installeert Sennebogen de beproefde Green Hybrid recuperatietechnologie in de 865 E Hybrid, die bij correct gebruik tot 50% energie en dus veel brandstof kan besparen. Hybride houdt in dat er naast een brandstofbesparende 261 kW (355 pk) Stage 5-dieselmotor een tweede onderdeel is geïnstalleerd dat de motorprestaties aanzienlijk ondersteunt. Hier wordt een apart hydraulisch circuit gebruikt, bestaande uit een derde hydraulische cilinder tussen de twee hefcilinders en accumulatoren in de bovenwagen van de machine. Wanneer de giek wordt neergelaten, comprimeert de olie het gas in de accumulatoren om deze energie op te slaan tot de volgende werkslag. Net als een veer die ontspant, gaat de giek omhoog zonder dat er extra energie nodig is en wordt de motor tijdens het heffen volledig ontlast door de tijdelijk opgeslagen energie.

Hoe eenvoudig het werkingsprincipe van het systeem ook is, hoe effectiever het is in de dagelijkse praktijk. Gabriel Hutu, Operations Manager van de spoorterminal van Trailer SpA, is daar ook van overtuigd en vat samen: "Voor ons is deze machine een symbool van de modernisering van het bedrijf. Het verandert de manier waarop we denken en werken, verhoogt de operationele veiligheid en vermindert het milieu impact van onze processen. Dankzij het grote hefvermogen, zelfs bij maximale reikwijdte, kunnen we lasten van gemiddeld zeven ton van een vrachtwagen naar een spoorwagon of vice versa overbrengen - enorm snel en zuinig ook."

Importeur voor de Benelux: SMT 

 

Voor meer informatie: Sennebogen