Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Meer mogelijkheden met nieuwe Cat 340 UHD

Meer mogelijkheden  met nieuwe Cat 340 UHD

De nieuwe Cat 340 UHD Ultra High Demolition- graafmachine is ontworpen voor het slopen van grote gebouwen en heeft daarom meer dan 13% reikhoogte dan de 340F UHD om te kunnen reiken tot gebouwen van acht verdiepingen.

Meer configuraties voor de UHD- en retrofitgiek/-stick, met daarbij een scala aan Cat uitrustingsstukken bieden grotere bedrijfsflexibiliteit die nodig is op de werkplek van de contractant om het machinegebruik te vergroten. Het unieke koppelingssysteem kan zonder speciaal gereedschap in 15 minuten twee UHD-fronts en retrofitgieken en -sticks wisselen.

Designupdates hebben het transport van de 340 UHD-graafmachine veel gemakkelijker gemaakt. Het hydraulisch aangedreven onderstel met variabele spoorbreedte biedt zowel uitstekende stabiliteit als efficiënte transportmogelijkheid met een verlengde breedte tot 4.000 mm en die kan worden ingetrokken tot 3.000 mm met 600 mm rupsplaten. De nieuw ontworpen houder verkleint de transporthoogte van de giek ten opzichte van de 340F UHD tot minder dan 3.000 mm. De 340 UHD met vast onderstel heeft een verkleinde transporthoogte van 3.403 mm, 117 mm minder dan de vorige F-serie.

Flexibele efficiëntie 

Op de nieuwe 340 UHD kunnen sticks worden uitgerust met een Cat CW, Type S of penkoppeling voor optimale veelzijdigheid en productiviteit van de machine. Het front van 22 meter heeft twee UHD-frontopties en is geschikt voor maximaal 3.700 kg gewicht bij de stickneus en heeft een maximale reikwijdte van 13,55 meter bij de stickneus boven de voor- en zijkant van de machine. Bij een maximaal gewicht van 3.300 kilo aan de stickpen heeft het front een maximale reikwijdte van 13,33 meter bij de stickneus boven de voor- en zijkant van de machine. Dit komt overeen met de serie Cat Multiprocessoren, in het bijzonder de MP332 en MP324.

De hydraulische gieklijnen zijn snel met de hand en zonder speciale gereedschappen aan te koppelen en los te koppelen waardoor het UHD-front in een paar minuten kan worden vervangen door de retrofit-giek. De machinist kan kiezen tussen de giek uit een of twee stukken voor hoge productiviteit vrachtwagen laden of laag niveau sloopwerkzaamheden. Er zijn drie stickopties beschikbaar van 2,8, 3,2 en 3,9 meter lang voor ultieme flexibiliteit voor maximaal machinegebruik. De standaard Cat Payload geeft direct gewogen en realtime schattingen van de belasting, zodat de machinist exacte laaddoelen kan realiseren bij het werken met de retrofitgiek uit een stuk. (Caterpillar Payload monitoring wordt later in 2021 geactiveerd)  

De Cat C9.3B motor in de nieuwe 340 UHD-graafmachine is genomaliseerd op 232 kW (316 pk)en voldoet aan de EU Stage 5-emissienorm. De motor loopt op diesel of biodieselbrandstof tot B20 afhankelijk van de vereisten ter plaatse. Drie modi voor motorvermogen, Power, Smart en Eco, stellen de machine af voor de werkzaamheden waardoor het brandstofverbruik aanzienlijk lager is dan bij de 340F UHD. Met de Smartmodus wordt het vermogen van de motor en de hydrauliek automatisch afgestemd op de eisen. De modus geeft maximaal vermogen wanneer dat nodig is en minder vermogen bij minder intensieve werkzaamheden om brandstof te besparen.  Zeer efficiënte, hydraulische omkeerbare ventilator reageert op de koelvraag van de motor en helpt daarmee ook om het brandstofverbruik te verlagen.

Productiviteit en comfort van de machinist 

Op het nieuwe 254 mm hoge resolutie beeldscherm kan de machinist efficiënt navigeren tussen machineconfiguratie en bedieningsinstellingen. Op de nieuwe monitor informeert het actieve Cat stabiliteitscontrolesysteem de machinist continu of het uitrustingsstuk zich binnen het veilige werkbereik bevindt en geeft een akoestisch en visueel waarschuwingssignaal wanneer de stabiliteitsgrens nadert. De zijbalk voor stabiliteitsverhouding gaat van 1,5 tot 100% en verandert afhankelijk van de verhouding van lengte en kleur van groen naar geel naar rood.

De nieuwe premium verwarmde en gekoelde stoel is 5% breder ten opzichte van eerdere modellen en daarmee is de stoel comfortabel voor alle machinisten. Stap tot 45% gemakkelijker in en uit de cabine met de nieuwe opklapbare console links.  De machinist kan de bedieningsinstellingen inclusief de joystick bedieningsknoppen van de machine instellen en het systeem slaat alle instellingen op onder het ID van de machinist.

Kantel de cabine 30° voor een productievere sloop en comfortabeler gezichtsveld zonder nekklachten bij het werken aan gebouwen van acht verdiepingen. Het UHD-front is voorbereid voor een camera-uitrustingsstuk voor een beter zicht op het werktuig. De sloopcabine is voorzien van bescherming tegen vallende voorwerpen (FOGS), een voorruit en bovenste ruit met P5A, 10 mm gelaagd glas voor veiligheid.  De voorruit en het glazen dak zijn voorzien van paralel geplaatste ruitenwissers met drie verschillende instellingen en ruitenwisservloeistof. Standaard achteruitkijkcamera's en camera's aan de zijkant verbeteren het zicht op het werkterrein op de monitor in de cabine. Optionele 306-graden vogelvluchtcamera.

Vereenvoudigd onderhoud

Langere en gesynchroniseerde onderhoudsintervallen op de Cat 340 UHD-graafmachine zorgen voor lagere onderhoudskosten en minder onderhoudstijd. Het nieuwe hydrauliekfilter heeft een 50% langere levensduur. Het zorgt voor een betere filtratie, heeft een vervangingsinterval van 3.000 uur en anti-aftapkranen die de olie schoon houden wanneer het filter wordt vervangen. Het luchtinlaatfilter met voorfilter kan twee keer zoveel stof opslaan als het vorige filterontwerp. Brandstoffilters zijn gegroepeerd aan de rechterkant van de machine en hebben een gesynchroniseerde interval van 1000 uur. Machinisten kunnen gemakkelijk de levensduur van het filter en de onderhoudsintervallen van de graafmachine in de gaten houden via de nieuwe monitor in de cabine.

De stopschakelaar op maaiveldhoogte sluit alle brandstoftoevoer naar de motor af en schakelt de machine uit voor grotere veiligheid tijdens onderhoud. De nieuwe platte motorkap van deze machine zorgt voor beter zicht aan de achterzijde en dankzij de ruime opening is onderhoud en olie peilen gemakkelijker. Alle dagelijkse routinematige onderhoudspunten als aftapslangen voor het brandstofsysteem en vloeistofkranen zijn eenvoudig vanaf de grond te bereiken waardoor tijd wordt bespaard. Alle Cat S·O·S SM-monsterafnamepoorten zijn eenvoudig vanaf de grond te bereiken voor efficiënte afname van vloeistofmonsters voor analyse.

Technologie zorgt voor nog efficiënter beheer (software wordt in 2021 geactiveerd)

Naast Cat Payload is de nieuwe 340 UHD met giek uit een stuk ook uitgerust met een scala aan Cat technologieën voor hogere productiviteit en meer efficiëntie. Cat E-fence en Cat Grade met 2D leidt automatisch de diepte, helling en horizontale afstand om te nivelleren via de touchscreen-monitor, waardoor de machine productiever wordt. De machine compenseert automatisch het kantelen en rollen van de graafmachine op hellingen door gebruikmaking van GPS- en GLONASS-systemen.

Standaard Cat Product Link™ verzamelt belangrijke gegevens en status van de machine en stuurt deze via VisionLink™ naar de locatiemanagers en kantoor voor efficiënter vlootbeheer. Remote Troubleshoot analyseert door Product Link verkregen machinebedrijfsgegevens in realtime voor onderzoek zonder de productiviteit van de machine te beïnvloeden en waardoor een onderhoudsrit naar de werklocatie niet nodig is. Remote Flash zorgt er dankzij updates rondom het productieschema van de machine eenvoudig voor dat de 340 UHD altijd de meeste recente versie van de geïntegreerde software heeft. De Cat App biedt eigenaren toegang tot informatie over locatie, bedrijfsuren en onderhoudsintervallen en stuurt meldingen naar mobiele apparaten.

Productspecificaties 340 UHD

Cat® 340 UHD 22 meter front 25 meter front
Motor Cat C9.3B  
Nettovermogen 232 kW (316 pk)  
Bedrijfsgewicht 54.700 kg 55.500 kg
Maximaal gewicht toolgewicht 3.700 kg 3.300 kg
Maximale penhoogte bij stickneus 22 m 25 m
Max. graafdiepte 6 m 6 m *)  
Het opgegeven nettovermogen is het beschikbare vermogen bij het vliegwiel wanneer de motor is uitgerust met een ventilator op minimumsnelheid, luchtinlaatsysteem, uitlaatsysteem en dynamo.
*) Retrofitgiek uit een stuk en R 3,9 m stick
 

Importeur voor België: BM-Cat
Importeur voor Nederland: Pon Equipment

Voor meer informatie: Cat