Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Het beste van twee werelden: de nieuwe Tadano AC 2.040-1

Het beste van twee werelden: de nieuwe Tadano AC 2.040-1

De marktintroductie van de Tadano AC 2.040-1 is in twee opzichten een première: enerzijds is deze kraan de eerste all-terrain kraan die gezamenlijk is ontwikkeld door de twee Duitse Tadano-vestigingen in Lauf (voormalige Faun) en Zweibrücken (voormalige Terex-Demag); en ten tweede wordt de AC 2.040-1 de eerste kraan in de toekomstige Tadano AC-familie. Tegelijkertijd is de aangekondigde merkharmonisatie voltooid - alle kranen van de Tadano Group zullen in de toekomst exclusief onder de merknaam Tadano worden verkocht.

"Deze marktintroductie is daarom iets heel bijzonders voor ons - de nieuwe AC 2.040-1 met de knowhow uit Zweibrücken en Lauf is tenslotte de eerste kraan die het beste van twee werelden combineert", benadrukt Dr. Frank Schröder, VP All Terrain Crane Product Line, niet zonder trots. De AC 2.040-1 anticipeert daarmee op iets dat alle toekomstige Tadano- kranen zal kenmerken: het is de eerste kraan in de nieuwe Tadano AC-familie. Net als de AC 2.040-1 zullen alle toekomstige modellen hetzelfde DNA delen: een gestandaardiseerde kraanbesturing, cabine en technologieën.

Tegelijkertijd maakt de AC 2.040-1 deel uit van het innovatie-offensief van het bedrijf, dat heeft aangekondigd dat het de komende jaren 15 nieuwe kraanmodellen zal lanceren, die allemaal de merknaam Tadano zullen dragen. “Het motto van onze één-merkstrategie is ‘Your Passion. Our DNA.’ Kranen zijn voor ons meer dan alleen een product dat we verkopen. Hiermee willen we ook een exclusieve gemeenschappelijkheid uitdrukken: geen enkele andere fabrikant is zo exclusief gefocust op hijstechniek als wij. Dit geldt zowel voor ons bedrijf als geheel als voor elke individuele medewerker. Voor ons is elke hijsklus die buiten plaatsvindt net zo belangrijk als voor de klant die hem uitvoert", licht CEO Jens Ennen het concept van deze strategie toe.

Startschot voor de nieuwe Tadano AC-familie

Voor de AC 2.040-1, de Tadano Ingenieurs uit Lauf en Zweibrücken combineren het beste van twee werelden. Net als alle toekomstige modellen biedt hij het innovatieve IC-1 Plus-besturingssysteem met automatische contragewichtdetectie, capaciteitsradar en werkgebiedweergave, die tijdens bedrijf het hefvermogen van de kraan voor elke giekpositie bepaalt, afhankelijk van de rotatiehoek van de bovenbouw. Op deze manier kan de AC 2.040-1 altijd het maximaal beschikbare laadvermogen gebruiken met elke stempel, zelfs asymmetrisch. Dit voordeel komt letterlijk tot zijn recht bij het traploze ondersteuningssysteem Flex Base.

Tadano Surround View camerasysteem, dat uniek is op de markt en grafisch de maximaal mogelijke uitschuifbreedtes van de stempels en de zwenkradius weergeeft. Hierdoor maakt Tadano Surround View het veel makkelijker om de kraan optimaal op de bouwplaats te positioneren. En op weg naar de bouwplaats helpt het systeem om voetgangers en fietsers beter te herkennen bij het afslaan.

Ook aan boord is het IC-1 Remote uitleessysteem voor efficiënt kraan- en vlootbeheer, waardoor de locatie en alle bedrijfstoestanden van de AC 2.040-1 zichtbaar zijn op de monitor. Het systeem ondersteunt zowel bij de operationele planning als bij de planning van routineonderhoud en zorgt zo voor een zo groot mogelijke beschikbaarheid van de kraan voor werkzaamheden. Daarnaast is het mogelijk om foutcodes uit te lezen. Dit betekent dat serviceteams op afstand de relevante gegevens kunnen uitlezen en foutanalyses kunnen uitvoeren om problemen snel te kunnen diagnosticeren en verhelpen.

Optioneel is ook het ESTA-bekroonde E-Pack verkrijgbaar Met zijn elektromotor van 32 kW werkt de AC 2.040-1 extreem stil en emissievrij, bijvoorbeeld in hallen of tijdens nachtelijk gebruik in woongebieden. Daarmee is het tweeassige voertuig, naast de AC 3.045-1 City en de AC 4.080-1, de derde Tadano AC die met dit e-pack kan worden aangedreven. Zoals alle toekomstige Tadano-kranen heeft hij ook de bijzonder ergonomisch ontworpen cabine, die voorheen alleen werd gebruikt in de in Zweibrücken vervaardigde terreinkranen.

De belofte om de beste technologie uit twee werelden aan te bieden, wordt onmiskenbaar nagekomen door de nieuwe Tadano AC 2.040-1.

Wendbare compacte kraan

Daarnaast biedt de AC 2.040-1 ook een hele reeks modelspecifieke voordelen: als 2-assig voertuig is hij extreem compact en kan daarom ook zeer goed worden gebruikt op krappe bouwplaatsen. De kraan dankt zijn buitengewoon goede wendbaarheid in de kleinste ruimtes niet in de laatste plaats aan de bestuurbare achteras met automatische programma's voor de kleinste radii en voor krabbesturing. Als het op rijvaardigheid aankomt, profiteert de nieuwe Tadano ook van het compacte en qua gewicht geoptimaliseerde ontwerp, waardoor hij uitstekende taxikraancapaciteiten heeft: hij kan een contragewicht tot 1,1 ton dragen zonder de aslastlimiet van twaalf ton te overschrijden. De AC 2.040-1 heeft ook een free ride dankzij de EU Stage 5-uitlaatgasclassificatie, wat betekent dat hij voldoet aan de nieuwste emissienormen. Met zijn moderne Cummins-machine is hij al state-of-the-art op het gebied van aandrijftechniek: de 231 kW (310 pk) dieselmotor biedt enorme vermogensreserves, die zorgen voor een laag verbruik en een lange levensduur van de aandrijflijn.

Tadano is nu al erg trots op het onderstel van de AC 2.040-1. In elk technisch detail belichaamt hij de robuuste constructie en hoge betrouwbaarheid die alle onderstellen van Lauf altijd hebben gekenmerkt. Dit komt ook tot uiting in het besluit van het bedrijf om de productie te splitsen, waarbij de bovenbouw in Zweibrücken en het onderstel in Lauf wordt vervaardigd. "Hierbij houden we rekening met het hoge niveau van expertise op deze locatie in de ontwikkeling en fabricage van onderstellen", benadrukt Schröder. Concreet maakt de AC 2.040-1 indruk met een uitstekend klimvermogen en acceleratie, maar ook met een zeer stil rijgedrag, vooral in vergelijking met grotere kranen - een aspect dat van groeiend belang wordt, niet in het minst gezien de toelaatbare geluidsemissie in de binnenruimte steden bijvoorbeeld.

Daarnaast heeft de AC 2.040-1 de opbergbox aan de achterzijde overgenomen van het succesvolle Tadano ATF 40G-2 model. Het is hier ook verkrijgbaar met of zonder een houten plank en kan ook worden verwijderd. "Deze oplossing is erg populair bij onze klanten, dus het zal waarschijnlijk deel uitmaken van alle toekomstige AC-ontwikkelingen", kondigt Schröder aan.

Sterkste 2-assige voor steile giekposities

Wat hefprestaties betreft, zet de Tadano AC 2.040-1 nieuwe maatstaven, vooral wanneer de giek steil wordt neergezet: met een volledig uitgeschoven gieklengte van 35,2 meter en een werkbereik van acht meter heft hij lasten tot 7,6 ton, dat kan in deze klasse geen enkele andere kraan. De enorme kracht van zijn hydraulische giek maakt het ook mogelijk om zelfs zware hijswerken tot 31,9 ton uit te voeren zonder extra kabelschijven. "Dit betekent dat de AC 2.040-1 snel en flexibel een breed scala aan liften kan verwerken zonder tijdrovende ombouw", zegt Dr. Frank Schröder nog een beslissend voordeel van de nieuwe Tadano- kraan, die door zijn sterkte ook overtuigt met indrukwekkende capaciteiten bij het telescopisch onder belasting. Ook de montagejib, die gemakkelijk direct op de kraan links van de hoofdmast kan worden gedragen, zorgt voor snel en dus efficiënt werken op de bouwplaats. En mocht de maximale hoofdmastlengte van 35,2 meter niet voldoende zijn, dan kan het bereik vergroot worden met een verlenging van negen meter die tot 40° kan worden gekanteld.

Importeur voor België: Tadano Belgium
Importeur voor Nederland: Tadano Nederland

 

Voor meer informatie: Tadano