Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Nederhoff verplaatst kastanje met ModulMAX

Nederhoff verplaatst kastanje met ModulMAX

Om plaats te creëren voor zestig nieuwe woonunits, moet in Alphen aan den Rijn een meer dan 70 jaar oude kastanjeboom wijken. Echter niet met behulp van een kettingzaag, maar door een verhuizing naar een nieuwe standplaats.

De omwonenden waren niet weinig verbaasd wanneer de reusachtige boom ‘s ochtends uit de grond werd gehesen. Een dergelijke hijsbeweging vergt een erg fijn gevoel van de kraanmachinist. De wortels zijn in een juten zak gewikkeld om deze te beschermen tegen uitdroging. De witte paardenkastanje weegt ongeveer 40 ton wanneer hij op het klaarstaande modulevoertuig van de firma Kraanbedrijf Nederhoff B.V. wordt neergelaten.
Sjoerd Nederhoff beschrijft de uitdagingen bij een dergelijk project: “Het overrijden van trottoirbanden, het ontwijken van straatlantaarns en het tegelijkertijd bewaren van het evenwicht vereisen een stabiele en compacte transportoplossing, die intuïtief te bedienen is. De 6-assige module van Faymonville is ideaal voor een dergelijke opdracht.

Derde standplaats voor een kastanjeboom

De anders zo levendige Prins Bernardlaan lijkt met verstomming geslagen. Talrijke kijklustigen houden halt en halen hun mobiele telefoon boven. De kans op een dergelijke snapshot krijgt men niet vaak. De experts van Nederhoff sjorren intussen de ongewone vracht vast.
De bouwheer, de firma Bogor, hecht veel belang aan het thema duurzaamheid. Daarom ook was het vellen van de kastanjeboom met zijn kroondiameter van veertien meter geen optie. Bij voorafgaand onderzoek werd vastgesteld dat de boom in het verleden reeds een keer verplant is geweest.

Pendelassen verzekeren de rijstabiliteit

Na ongeveer anderhalf uur is de kastanje in vogelvlucht 115 meter verderop aangekomen op zijn nieuwe standplaats in de Anna van Burenlaan. Veilig manoeuvreert de crew van Nederhoff de ModulMAX-moduletrailer van Faymonville naar de voorziene plek.
Dankzij de pendelassen behield de combinatie steeds een veilige rijpositie. De hijskraan staat reeds klaar voor het afladen. Op deze plek moet de kastanje opnieuw wortelschieten. Voor de derde en ditmaal hopelijk ook laatste keer.

Importeur voor Nederland: Hertoghs Carrosserieën 

 

Voor meer informatie: Faymonville