Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Meer dan 30 jaar en still going strong

Meer dan 30 jaar en still going strong

De goede oude freesmachines zijn er nog steeds. Hoewel het geen jonge kinderen meer zijn, functioneren ze nog steeds en zijn ze even betrouwbaar als toen ze nieuw waren. Dag na dag bewijst een SF 1000 C, gebouwd in 1991 en eigendom van Borkowski GmbH in Langerwehe , dat Wirtgen freesmachines hun belofte van duurzame kwaliteit nakomen.

Sterk en krachtig

Iedereen die het onberispelijke lakwerk en de prachtige staat van deze helderblauwe schat ziet wanneer ze uit de loods van het bedrijf rolt, is absoluut verbaasd. In vergelijking met de ergonomisch ontworpen freesmachines van tegenwoordig heeft deze massieve klomp staal iets van het stoere, bijna onafgewerkte uiterlijk van een kleine ouderwetse diesellocomotief. Er is geen cabinedak en geen spoor van assistentiesystemen, camera's of hightech apparatuur. Helmut Borkowski, sinds 1990 zelfstandig ondernemer en trotse eigenaar van dit juweeltje, is gewend aan zulke reacties. “We hebben het oude meisje ooit naar de fabriek in Wirtgen gebracht en iedereen werd uit de werkplaatsen geroepen om haar te zien. Als we haar meenemen voor een klus, lachen mensen ons soms uit als ze onze SF 1000 C van de aanhanger zien rollen. Maar ze doet nog steeds precies waarvoor ze gemaakt is en werkt nog net zo goed als dertig jaar geleden.”

De eerste nieuwe

Voor Borkowski was de SF 1000 C de eerste machine die het enige recent opgerichte bedrijf nieuw kocht. Sindsdien heeft de machine meer dan 7.000 bedrijfsuren gedraaid en haar absolute freesrecord was 3.200 vierkante meter in één dag, behoorlijk indrukwekkende prestaties in het begin van de jaren negentig. Tegenwoordig wordt de machine vooral ingezet op relatief kleine terreinen van zo'n 300 tot 400 vierkante meter. Hoewel haar freesdiepte niet meer is wat het was (8 cm in plaats van 10), waarderen klanten haar wendbaarheid en snelheid en bestellen haar specifiek voor hun projecten. “Klanten zeggen vaak: haal de oude machine tevoorschijn, je kunt de transportband eraf halen en je kunt onder een hoek van 90° ten opzichte van de rijrichting frezen, dat kan niet met zo'n grote machine.” In dit opzicht heeft de SF 1000 C een concurrentievoordeel ten opzichte van een moderne W 50.

De fluisteraars van de freesmachine

Niet alleen Helmut Borkowski, maar ook zijn collega's Marco Mosebach en Udo Lehwald hebben samengewerkt. “Ze is een echte klassieker, als ze een auto was, zou ze lid moeten worden van een oldtimerclub”, zegt Marco Mosebach. Het is dan ook geen wonder dat de drie 'oude rotten' van het bedrijf de enige zijn die haar bedienen mogen. “Het oude spreekwoord van de machinist geldt nog steeds”, zegt Marco met een glimlach. “Kijk naar mij en kijk naar de freestrommel, dan weet je met wie je te maken hebt.”
Udo Lehwald herinnert zich een noodoproep naar een ingesneeuwde snelweg midden in de nacht. De brandstoftank van een vrachtwagen was gebarsten en liters dieselolie waren naar buiten gestroomd en in het wegdek gedrenkt. “Ik zou er alleen niet zijn gekomen, dus een snel georganiseerd konvooi van een sneeuwploeg, een veegmachine en een strooiwagen maakte de weg vrij voor mij en de SF 1000 C van hier naar de plaats van het incident.” Het ging allemaal goed en de machine liet weer haar bijzondere talenten zien.
Vanaf het begin heeft Helmut Borkowski altijd veel belang gehecht aan hoogwaardige eigenschappen en uitrusting voor zijn machines - en de SF 1000 C werd niet overgeslagen. Toen het automatisch zwenken van het rechter achterwiel standaard werd, stond natuurlijk de oude freesmachine op de lijst. Hoewel de machine niet is uitgerust met de nieuwste stofafzuigsystemen, was Borkowski een van de eersten die zijn hele vloot voorladers opwaardeerde met deze geavanceerde technologie.

Beste onderdelenservice – altijd beschikbaar en altijd oplossingsgericht

Als gediplomeerde automonteurs en machinemonteurs kennen Marco en Udo alle kleine kwaaltjes van hun klassieke machine en weten ze precies wat ze moeten doen als ze zich voordoen. Het helpt enorm dat er nog originele Wirtgen-reserveonderdelen beschikbaar zijn. En in het zeldzame geval dat ze dat niet zijn, zoals onlangs gebeurde toen de pomp het begaf, controleert het Wirtgen-serviceteam het onderhoudsgedeelte, reviseert het en stuurt het in een mum van tijd terug.
Lehwald grijnst als hij terugdenkt aan een incident waarbij een hydraulische slang scheurde tijdens het frezen 's nachts en de SF 1000 C strandde over twee tramsporen. Gelukkig had hij een vervangende slang in de gereedschapskist, bleef kalm en verzamelde zich in de hectische race om de sporen vrij te maken, en had de machine uit de weg en werkte binnen ongeveer 45 minuten weer. Als er tegenwoordig een machine uitvalt op de projectlocatie, is Wirtgen Spare Parts Service vrijwel direct ter plaatse.

Geen reden om achterom te kijken - de technologie van Wirtgen maakt indruk over de hele linie

Nostalgie is goed en wel, maar het Borkowski-team waardeert zeker de voordelen van de nieuwste generaties Wirtgen-freesmachines. “Het belangrijkste”, zegt Helmut Borkowski, “is dat met elke nieuwe generatie het werk van de machinist eenvoudiger wordt. De talrijke verschillende assistentiesystemen maken het steeds makkelijker om goede resultaten te behalen. De werkplek van de machinist is groter en overzichtelijker gestructureerd, de rupsunit achter is bestuurbaar en de prestatie per uur is hoger.”
Borkowski is meegegroeid met de Wirtgen Group-portfolio, ook vanwege de toenemende eisen en strakkere opleveringstermijnen. De klant heeft een vloot van tien Wirtgen kleine freesmachines, vier Wirtgen compacte freesmachines, drie Wirtgen grote freesmachines en een Vögele mobiele feeder die allemaal in gebruik zijn en op elk moment klaar zijn voor gebruik. Tegenwoordig behoren de eens zo gebruikelijke aanpassingen tot het verleden en zijn ze min of meer beperkt tot het vervangen van de freestrommels – en zelfs dat is nu veel gemakkelijker dankzij het snelwisselsysteem.
Of het nu gaat om het verwijderen van bestrating, profilering, oppervlakterenovatie of het snijden van voegen - het scala aan toepassingen is enorm. En als u uw ogen openhoudt, kunt u een glimp opvangen van een klassieke mijlpaal uit de geschiedenis van koudfrezen: een helderblauwe Wirtgen SF 1000 C.

Importeur voor België: Wirtgen Belgium
Importeur voor Nederland: Wirtgen Nederland

 

Voor meer informatie: Wirtgen