Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Specialistische machines voor specialistische recyclingwerkzaamheden

Specialistische machines voor specialistische recyclingwerkzaamheden

Kobelco Construction Machinery Europe is blij de introductie te kunnen aankondigen van zijn nieuwste multi-dismantling machine voor de Europese markt. De SK140SRD-7 is een innovatieve recyclingmachine van de nieuwste generatie en is ontwikkeld volgens het indrukwekkende Performance X Design-concept voor geavanceerde ergonomie en een verbeterd design.

In een wereld waarin milieuproblemen hoog op de agenda staan, is het recyclen van voertuigen big business. Elk jaar bereiken circa zes miljoen voertuigen het einde van hun nuttige levensduur, maar hun metalen onderdelen, zoals staal, ijzer en koperdraad, en ook glas en kunststof kunnen worden gerecycled of hergebruikt. Autorecycling is echter specialistisch werk en het proces is uiterst gecompliceerd.

Geen standaard machine

Hoewel zijn body lijkt op die van een standaard Kobelco-graafmachine, is de SK140SRD-7 specifiek ontworpen voor meerdere demontagetoepassingen. Zo kunnen er autowrakken, motoren, witgoed, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen snel en efficiënt mee worden gestript. De speciale HD-giek en de zijkanten en achterkant van de HD-lepelsteel zijn versterkt met dikke stalen platen om vervorming te voorkomen. De HD-lepelsteelen zijn bovendien voorzien van steenslagbescherming. Het versterkte frame biedt de duurzaamheid en kracht die nodig zijn om auto's te demonteren, zware lasten te dragen en scheurwerkzaamheden uit te voeren. De onderwagen heeft een uniek rond zwenkmechanisme dat zorgt voor het juiste werkbereik van de klemarmen terwijl toch voldoende kracht kan worden gezet.

De krachtige Isuzu-motor van de SK140SRD-7 voldoet aan de recentste emissievoorschriften en zorgt ervoor dat zware lasten probleemloos kunnen worden opgetild en versleept. De veelzijdige knipschaar is licht van gewicht waardoor fijne bewegingen mogelijk zijn. Ook is hij zo gevormd dat hij soepel kan grijpen, plukken, knippen en trekken. Met de klemarm kunnen grote voorwerpen worden vastgezet en heel nauwkeurig kleinere objecten worden vastgepakt zoals bedrading, aluminium onderdelen, kabelbomen en startmotoren. Naast de contragewichten behoort 580 kg aan extra gewichten tot de standaarduitrusting. Hierdoor is de machine bijzonder stabiel, schommelt hij minder en kan er efficiënter worden gewerkt.

Comfortabele cabine

De SK140SRD-7 is ontwikkeld volgens hetzelfde Performance X Design-concept als de onlangs geïntroduceerde standaard Generatie 11-modellen. Dit betekent dat de machine zo is uitgerust dat de machinist lange tijd achtereen comfortabel kan werken. De grote FOPS Level II cabine is standaard uitgerust met een Grammer-stoel met luchtvering en uitstekende schokdemping. De grotere 4 inch brede geïntegreerde armleuning beperkt vermoeidheid en met de proportioneel handmatig bediende hendel kunnen bewegingen van de klemarm gelijktijdig worden uitgevoerd in combinatie met het voetpedaal om efficiënter te kunnen werken. Op het 10 inch grote kleurenscherm is belangrijke informatie goed af te lezen en werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd via een eenvoudig menuscherm. Met de draaiknop kunnen meerdere handelingen worden verricht. Verder is de cabine voorzien van een smartphonehouder, USB-poort, DAB-radio en bluetooth voor handsfree bellen.

Speciale beschermingen voor speciale omstandigheden

Zoals te verwachten van een machine die onder zulke zware omstandigheden werkt, is de SK140SRD-7 ook uitgerust met een aantal belangrijke veiligheidsvoorzieningen. De veiligheidskleppen van de giek en arm voorkomen dat deze plotseling omlaag komen als er een leiding beschadigd raakt. De giekcilinderbescherming voorkomt beschadiging van de cilinder en de bescherming van de giekvoet/centrale bescherming en polycarbonaat bescherming aan de voorkant van de cabine bieden betere bescherming tegen vallend puin. Rubberen rupsen helpen schade aan beton of asfalt te voorkomen. Als de knipschaar tijdens de werkzaamheden te dicht in de buurt van de cabine komt, helpt het cabinebeschermingssysteem te voorkomen dat de cabine wordt geraakt door een waarschuwing weer te geven op het scherm. De machine stopt automatisch als het uitrustingsstuk in de gevarenzone komt.

De machine heeft heldere ledl-ampen aan beide kanten van de giek, op twee plekken boven op de cabine en rechts op de bovenwagen voor voldoende zicht wanneer er 's nachts, in het schemerdonker of binnen wordt gewerkt. Uitstekend zicht op het werkterrein wordt mogelijk gemaakt door de camera’s aan de linker-, rechter- en achterkant van de machine (met de modus eagle-eye view).

Vier keer zo snel demonteren

Als het gaat om standaard onderhoud, is de SK140SRD-7 ontworpen met de gebruiker in gedachten. De innovatieve iNDr-filter van Kobelco houdt stof tegen zodat de radiateur niet verstopt raakt en de koelprestaties op peil blijven. Een visuele controle is voldoende voor het dagelijks onderhoud van de iNDr-filter. Reinigen is alleen nodig wanneer zich een aanzienlijke hoeveelheid vuil heeft opgehoopt. De iNDr-technologie zorgt er ook voor dat het geluid van de motor en koelventilator in de cabine minimaal is.

Over de introductie van de nieuwe Kobelco SK140SRD-7 merkte Peter Stuijt, productmanager bij Kobelco, op: “De belangrijkste voordelen van het gebruiken van specialistische machines, zoals de SK140SRD-7, voor het demonteren van auto's en andere voertuigen zijn de verhoging van de productiviteit en de verlaging van de arbeids- en bedrijfskosten. De SK140SRD-7 kan voertuigen bijvoorbeeld vier keer zo snel demonteren als wanneer dat handmatig gebeurt. Dit levert concrete voordelen op voor elk recyclingbedrijf. Bovendien is de machine door het Short Radius (SR) ontwerp zeer geschikt voor kleine tot middelgrote werkterreinen waar de ruimte doorgaans beperkt is, zoals kleinere recyclingterreinen en in opslagplaatsen.

IFAT

Wilt u meer weten over de SK140SRD-7? KCME staat op de IFAT-beurs in München van 30 mei tot 3 juni (Hal C5, Stand 115/214). De fabrikant is blij weer aanwezig te zijn op 's werelds toonaangevende vakbeurs voor milieutechnologie, waar het zijn snelle ontwikkeling op het gebied van dismantling en multi-dismantling machines voor voertuigen zal laten zien. Op het evenement zal KCME ook een grotere SK210D autodemontagemachine tonen.

Importeur voor België: De Bruycker-Kemp
Importeur voor Nederland: Kemp Groep

 

Voor meer informatie: Kobelco Construction Machinery Europe B.V.