Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Quadro concept slaat aan in Nederland

Quadro concept slaat aan in Nederland

Het Quadro concept slaat behoorlijk aan in Nederland. De compacte, vijfassige 10x4 kippers blijken een gat in de markt te zijn voor de wegenbouwsector waardoor er een compleet nieuw marktsegment ontstaan is.

Met de compacte vijfassers wordt het probleem van de lengte die ontstaat in combinatie met een dieplader-aanhangwagen voorkomen. Doordat de Quadro kippers slechts 8 meter lang zijn, gemeten van voorbumper tot hart vangmuilkoppeling blijven de combinaties binnen de wettelijk toegelaten 18,75 meter. 

Efficiënt en duurzaam

De praktijk wijst uit dat de trekkende kipper nadat de dieplader-aanhangwagen, met daarop walsen en de asfaltafwerkmachine, is gelost en afgekoppeld, wordt ingezet voor de aanvoer van asfalt. Tot voor kort werd om reden van de lengtebeperking meestal gekozen voor een 8x4 kipper als trekkend voertuig, maar zo’n kipper komt vervolgens iedere rit ongeveer acht ton laadvermogen tekort. Vanzelfsprekend ligt het uurtarief van zo’n vierasser dan ook lager, maar dat probleem is ondervangen door de compacte vijfasser. Dat zorgt overigens niet alleen voor een hogere uurprijs, maar ook voor minder milieubelasting. Immers, meer meenemen per rit betekent over de hele dag minder ritten. 

Al 29 geregistreerd

De eerste truck volgens het nieuwe concept was in september 2020 een Scania G450 voor De Jong Zuurmond maar daar bleef het niet bij. Na deze Scania zijn bij DJZ ook een Volvo en een MAN volgens hetzelfde concept opgenomen in de vloot. Dit voorjaar zijn daar weer twee Scania’s aan toegevoegd. In heel Nederland zijn er sinds de eerste Quadro inmiddels al 29 trucks volgens dit concept geregistreerd en zijn er inmiddels orders getekend voor nog eens 24 van dit soort compacte vijfassers.

Nieuw segment bouwvoertuigen

Na de presentatie van de Scania G450 10x4 bij DJZ bleven de reacties uit de markt niet lang uit. Al snel meldden zich klanten voor dit concept, wat door Veldhuizen Trucks gebouwd wordt op basis van Scania. Ook andere ombouwers zijn inmiddels gestart met de bouw van vergelijkbare concepten, waardoor nu ook MAN (WVT) en Volvo (Terberg) zich meldden op de markt van compacte vijfassers. In deze periode is Veldhuizen Trucks verdergegaan met ontwikkelen van een Quadro op basis van DAF en Mercedes Hiermee kan gesteld worden dat er een soort revolutie heeft plaatsgevonden in het asfaltvervoer waardoor er inmiddels van een compleet nieuw segment voor bouwvoertuigen gesproken kan worden. Ook GINAF levert een kipperchassis in dit concept. 

Merendeel Scania

Naast de 29 compacte 10x4 kippers die inmiddels op naam zijn gezet, zijn er nog 24 stuks onderweg vanuit de verschillende ombouwers. Het merendeel van de 10x4 trucks zijn van het merk Scania, waarvan er inmiddels 14 rondrijden in ons land. Enig onderzoek leert dat Iveco en Renault ook aan het onderzoeken zijn of een compacte vijfasser zal worden geïntroduceerd.

Kipper Event

Alle Quadro concepten en uitvoeringen zijn te zien tijdens het Kipper-Event dat op 9 en 10 September georganiseerd wordt in Markelo.