Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Veelzijdige 8x4 triple voor de bouw

Veelzijdige 8x4 triple voor de bouw

Fons Bakker & Zn. B.V. uit Noordwijk (ZH) is gespecialiseerd in de aanleg van ondergrondse infra, grond- en straatwerk en machineverhuur. Voor deze uiteenlopende werkzaamheden werd er een bijzonder veelzijdig voertuig in gebruik genomen, met als basis een MAN TGS 35.470 8x4-4 BL met een triple asopstelling: een bestseller binnen de Nederlandse markt.

Eigenaar Tony Bakker over de nieuwe MAN: “Wij werken met twee trucks van een ander Duits merk, maar ik vind de nieuwe modellen van MAN bijzonder geslaagd. Daarbij komt dat we meteen een goede klik hadden met dealer Van Leeuwen Truckservice in Waddinxveen. Wij hadden al eerder zaken gedaan want we rijden ook met de MAN TGE bestelwagens.” De nieuwe MAN TGS 35.470 is voorzien van een triplestel waarbij de eerste twee assen aangedreven worden en waarbij de laatste gestuurd en hefbaar is. De 12,4 liter motor levert 470 pk en is gekoppeld aan de Tipmatic geautomatiseerde versnellingsbak. Dat vermogen is handig, want de truck is uitermate geschikt voor het meenemen van een aanhangwagen.

Extra laag afzetsysteem

Tony Bakker wilde een multifunctionele auto, dus werd de MAN TGS 35.470 8x4 uitgerust met een HMF-vouwkraan en een VDL haakarmsysteem. Dit geheel werd opgebouwd bij Hydraulic Service Weesp (HSW). Hierbij kon de HMF-kraan gecombineerd worden met de verlaagde VDL haakarm. Tony: “VDL was ten opzichte van concurrerende merken de enige die een verlaagd systeem in het programma aanbiedt. Dit systeem is 8 cm lager dan de reguliere systemen. Dat lijkt een klein verschil, maar het zorgt ervoor dat ik met grote kabelhaspels binnen de maten blijf. Een mooi stukje werk van HSW.” De Hyva afzetbak is voorzien van een hydraulische zijklep en aluminium milieukleppen. Aan de achterzijde zit een kipperklep met deuren. Speciaal voor het vervoer van haspels is er ook een speciale platte afzetbak waarop meerdere haspels geladen kunnen worden. 

HMF vouwkraan

De HMF-autolaadkraan is het type vouwkraan. Dat wil zeggen dat hij kan worden opgevouwen met de knijperbak eraan, iets wat toch wel de standaard is geworden de laatste jaren. De kraan is voorzien van een afstandsbediening wat het werk vergemakkelijkt. Tony: “De ervaringen met HMF zijn erg goed vandaar dat we weer voor dit merk kozen. Snel en zonder problemen zijn sleutelwoorden die daarbij horen.” De 19 tonmeter kraan is voorzien van hydraulische steunpoten. Iedere kraanchauffeur kent het gesleep met stempelplaten. Altijd uit de houder tillen en onder de steunpoot neerleggen. Bij de kraan van Tony zijn de stempelplaten aan de steunpoten bevestigd. “Een slimmigheidje wat wij nog niet eerder hadden gezien.” Aan de bijrijderskant was er nog plaats voor een kist voor kettingen en ander gereedschap.

Fons Bakker & Zn. B.V. heeft 45 medewerkers en inhuurkrachten aan de gang en werkt met drie eigen trucks. Het eigen machinepark omvat 25 graafmachines. Met merendeel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd voor netbeheerders. De werkzaamheden omvatten onder meer de aanleg van kabels en leidingen, maar Fons Bakker heeft ook een eigen storingsdienst die 24/7 paraat staat voor de klanten.

 

Voor meer informatie: MAN Trucks