Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Kipper Event: Mercedes-Benz gestuurde widespread

Kipper Event: Mercedes-Benz gestuurde widespread

Speciaal voor de Nederlandse markt heeft Mercedes-Benz Trucks een nieuw, krachtig model ontwikkeld: de Arocs widespread. Door een optimale asverdeling maakt de widespread slim gebruik van de wettelijke ruimte voor maximale aslasten. Daarvoor zijn bij deze truck de voor- en achterassen verder uit elkaar geplaatst en kan er meer gewicht geladen worden. De truck is bedoeld voor het echt zware bouw transport en biedt bij de 8x4 en 8x8 een maximaal GVW van 43 ton.

Igor Jacobs, Head of Marketing bij Mercedes-Benz Trucks legt uit: “De Arocs widespread van Mercedes-Benz Trucks is exclusief ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Deze truck is bedoeld voor uitzonderlijk zwaar bouwtransport. Voor dit specifieke werk zijn de voor- en achterassen verder uit elkaar geplaatst. Deze technische aanpassing creëert een optimale asverdeling en zorgt er bovendien voor dat de widespread optimaal gebruik maakt van de wettelijke ruimte voor maximale aslasten in Nederland. Daarmee is de Widespread een uitstekende toevoeging aan het al ruime productgamma van Mercedes-Benz Trucks in het bouwsegment.” De truck heeft een maximale asbelasting van twee keer 11,5 ton op de achterassen en twee keer 10 ton op de voorassen. Zo biedt deze Arocs een maximaal GVW van 43 ton bij een vierasser. De widespread heeft twee gestuurde voorassen en twee aangedreven achterassen, de achterste as is ook nog eens gestuurd. Dit met een korte draaicirkel en een hoge wendbaarheid als resultaat.

Meer efficiëntie, minder uitstoot

Mercedes-Benz Trucks maakt het met de Arocs widespread mogelijk om meer lading te vervoeren in minder ritten. Deze hogere mate van efficiëntie, samen met het relatief lage brandstofverbruik van deze truck, helpt klanten om de uitstoot te verminderen.
De widespread is naast deze eerste 8x4 ook leverbaar als 8x8, 6x4 en 6x6 met keus uit het volledige motorengamma van de Arocs: van 240 kW (326 pk) tot en met 460 kW (625 pk). Ook is de truck te bestellen met de nieuwe generatie OM471-krachtbron die een extra brandstofbesparing levert van 4%. 
Daarnaast is ook de widespread uit te rusten met unieke veiligheidssystemen die de veiligheid in het verkeer en op de bouwplaats verhogen. Zo is de truck standaard voorzien van de actieve remassistent met voetgangersherkenning: Active Brake Assist 5 en optioneel uit te rusten met het innovatieve Active Sideguard Assist die bij het rechts afslaan de chauffeur kan waarschuwen en zelfs kan ingrijpen bij een dreigende aanrijding. Ook de MirrorCam behoort zoals gebruikelijk tot de standaarduitrusting van de Arocs.

Krachtige functionaliteiten

Deze speciale truck is volledig ontwikkeld door Mercedes-Benz. Hij voldoet aan de hoge kwaliteitseisen op het gebied van betrouwbaarheid, duurzaamheid en functionaliteit van het merk. Het brandstofverbruik is onderscheidend laag en helpt om de kosten over de gehele levensduur laag te houden (TCO).
Speciaal voor het zware werk in de bouw is de Mercedes-Benz Arocs widespread voorzien van krachtige functionaliteiten. De twee onmisbare systemen hiervoor zijn het Electronic Truck Steering (ETS) en Dynamic Truck Suspension (DTS) en komen van de Nederlandse leverancier VSE, die al vele jaren actief is met deze systemen. ETS is het elektronisch geregelde, snelheidsafhankelijke stuursysteem voor de achteras. Ingeschakeld kan de achteras meesturen tot 45 km/u, boven die snelheid wordt de as star. Dit maakt het voertuig extra wendbaar bij lagere snelheden, maar zorgt voor stabiliteit en veiligheid bij hogere snelheden.
DTS is een eveneens elektronisch geregeld, hydraulisch veersysteem op basis van stikstof compressie. DTS biedt verschillende onmisbare functionaliteiten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de handmatige aanpasbare chassishoogte waarmee de juiste hoogte voor een afzetsysteem kan worden gekozen of voor meer bodemvrijheid, de automatische niveauregeling die het voertuig bij +3km/u automatisch op rijhoogte instelt en houdt. Om instabiliteit tijdens het kippen te voorkomen blokkeert de kipperbeveiliging het hydropneumatisch veersysteem tijdens het kippen en zet deze vast. Bovendien biedt het systeem een waterpasregeling voor het horizontaal zetten van het voertuig bij een ongelijke ondergrond wat het risico tot kantelen aanzienlijk beperkt en ook de kritische belasting van het chassis verkleind.

Tour door Nederland

In de komende weken maakt de Arocs widespread (8x4) een tour langs alle Mercedes-Benz Trucks-dealers in Nederland. Ondernemers en wagenparkbeheerders uit onder andere de bouw en logistiek kunnen daar kennis maken met de nieuwe krachtpatser. 

Mercedes-Benz Trucks: thuis in de bouw

Mercedes-Benz Trucks is een bekende in de bouwsector. Al in 1897 kwam Daimler met de eerste vijftonner op de markt. In het huidige gamma heeft het merk voor iedere toepassing een geschikt platform met de juiste oplossing in huis. De robuuste en opbouwvriendelijke Arocs is beschikbaar in een grote verscheidenheid van asconfiguraties en wielbases en biedt enkele onderscheidende systemen die goed van pas komen op de bouwplaats. Zo biedt de Arocs met het Servotwin-besturingssysteem een onderscheidend soepel stuurgedrag: ook bij langzaam rijden, met een zware lading en op moeilijk begaanbaar terrein. De optionele hydraulisch aangedreven vooras (HAD) geeft de truck veel grip op onverhard terrein.
Bij alle modellen van Mercedes-Benz Trucks liggen veiligheid, ergonomie en betrouwbaarheid op het hoogste niveau. Tegelijkertijd weet het merk het brandstofverbruik en de TCO juist opvallend laag te houden.

Kipper Event

Deze en veel andere noviteiten zullen te zien zijn tijdens het Kipper Event op vrijdag 9 en zaterdag 10 september in Markelo. Voor meer informatie: Kipper Event 2022

 

Voor meer informatie: Mercedes-Benz Trucks