Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Behendig. Veelzijdig. Efficiënt.

Behendig. Veelzijdig. Efficiënt.

Met de nieuwe modellen HK 4.050-1 en HK 4.070-1 presenteert Tadano twee nieuwe modellen in de opbouwkranenmarkt. Ze overtuigen met uitstekende wendbaarheid en slimme afstempelconcepten. Dankzij de eenvoudige bediening en gunstige aslasten zijn de kranen voorbestemd voor succesvolle modellen.

Net voor het begin van het bouwseizoen presenteert Tadano Faun twee opbouwkranen van de nieuwste generatie. De Tadano HK 4.050-1 en HK 4.070-1 zijn bij uitstek geschikt voor al die kraangebruikers die een krachtige, veelzijdige en vooral ongecompliceerde kraan aan hun vloot willen toevoegen. Dit komt met name door de eenvoudige bediening van de HK-modellen. Instappen, wegrijden en werken, de nieuwe 50- en 70-tonners zijn hiervoor voorbestemd als taxikranen. Bij het hanteren, de rijeigenschappen en vooral de goedkeurings- en rijvergunningen, de kranen zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. Zo kan binnen zeer korte tijd een groot aantal handelingen worden verricht en heeft de kraan zichzelf snel terugverdiend.

 Compact en wendbaar

De vierassers zijn perfecte metgezellen op de krappe bouwplaatsen, van prefabmontage, het plaatsen van kant-en-klare garages tot dakdekker- en montagewerk. De opbouwkranen overtuigen door hun compacte afmetingen. De 50 is 11,11 meter lang en 2,55 meter breed, de 70 brengt het op een lengte van 11,8 meter en is eveneens 2,55 meter breed. Beide kranen blijven onder een hoogte van 4 meter.

In combinatie met de gestuurde voor- en naloopas zijn de 4-assers zeer wendbaar en is het naderen van de bouwplaats ook op smalle toegangswegen geen uitdaging. Dit wordt ook nog eens versterkt door de tweede en derde as op de HK 4.050-1 en HK 4.070-1 dichter bij het midden van het voertuig zijn gemonteerd dan bij een standaard asconfiguratie. Het komt erop neer dat de nieuwe Tadano opbouwkranen met een in vergelijking met hun voorgangers tot 2 meter kleinere draaicirkel hebben. Dit betekent dat de ene of de andere manoeuvre in krappe ruimtes veel korter is of zelfs niet nodig is.

Dankzij het nieuwe opbergconcept in het montageframe is er nog meer ruimte beschikbaar voor gereedschap en accessoires. En dankzij de plaatsing in het tussenframe hoeft er niet hoog getilt te worden. Ook voor het meenemen van een steenklem is er een vaste plek. Deze wordt direct achter de cabine geplaatst. Zo staan de beide HK’s altijd goed uitgerust op de bouwplaats.

Bij aankomst op de bouwplaats maken zowel HK 4.050-1 als HK 4.070-1 indruk met hun flexibele H-afstempeling. Deze functie bieden alleen de nieuwe Tadano-HK modellen en tot op heden geen andere truckopbouwkraan. De H-afstempeling heeft in vergelijking met uitklapbare stempels veel minder ruimte nodig op de bouwplaats en maakt ook een hoger heffen van het chassis mogelijk .

Aangezien de stempels op beide modellen ook asymmetrisch gepositioneerd zijn, kan elke stempel op gepaste lengte worden uitgeschoven. Dit voordeel komt vooral op krappe bouwplaatsen tot zijn recht. De kranen bieden de mogelijkheid , vijf individueel instelbare posities per stempel te gebruiken. De kraan past zich aan de stempelbasis aan.

"De bouwplaatsen worden steeds schaarser. De bouwkavels, en dus ook de bouwplaatsen, worden steeds kleiner en bouwen wordt steeds duurder. Onze kranen zijn een economisch alternatief voor het gebruik van grotere kranen op particuliere bouwplaatsen, en hebben vanwege hun kleine formaat en intelligente asymmetrische afstempeling weinig ruimte nodig,"aldus Michael Klein, productmarketingmanager bij Tadano.

 Krachtig en veilig

In combinatie met de AML-besturingssoftware hoeft bij asymmetrische afstempeling geen concessies te worden gedaan aan het hijsvermogen van de kraan. De AML-besturingssoftware brengt de maximale belasting, afhankelijk van de positie van elke stempel en de zwenkhoek.

De hoofdgieken van de nieuwe HK-modellen zijn sowieso sterk in hijsen. De giek van de HK 4.050-1 kan uitgeschoven worden tot maximaal 35,2 meter. Gecombineerd met een jib brengt hij een maximale hoogte van 44,2 meter. Met de maximale hoofdgieklengte kan hij bijvoorbeeld 7,6 ton heffen bij een straal van 7 meter en zelfs 4,2 ton bij een straal van 20 meter.

De Tadano HK 4.070-1 heeft een hoofdmast tot 41 meter lang. Met een jib wordt de maximale systeemlengte verlengd tot 56,8 meter. Met een vlucht van 3 meter en een contragewicht van 10,1 ton kan de 70 tot 55,6 ton heffen - met een vlucht van 8 meter is het nog steeds een indrukwekkende 19,2 ton.

 Comfortabel en zuinig

De krachtige vierassers beschikken over een tridem asopstelling en over de nieuwste Euro 6d emissienorm. Naast de twee gestuurde assen worden de twee starre assen (as 2 en 3) aangedreven. Hierdoor zijn de HK 4.050-1 en HK 4.070-1 met voldoende tractie onderweg: een groot voordeel op weg naar hun werkplek. Ook de luchtvering op de drie achterassen draagt ​​hieraan bij. Deze geeft de kranen nog meer rolstabiliteit tijdens de rit .

Maar hiermee stoppen de voordelen van de nieuwe as-concept niet: "Met onze truck-opbouwkranen vertrouwen we op truckchassis van gerenommeerde fabrikanten. Voor onze klanten heeft dit als voordeel dat de aandrijflijn minder onderhouds- en kostenintensief is. De kranen zijn in onderhoud onovertroffen," voegde Michael Klein .

De motoren die in de bovenwagen worden gebruikt, zijn afkomstig van de Mercedes (HK 4.070-1) en Cummins (HK 4.050-1) en leveren in de  70 129 kW (175 pk) en in het kleine broertje 101 kW (137 pk). Dankzij een innovatieve nabehandeling van de uitlaatgassen voldoen beide motoren aan de nieuwe emissienorm Stage 5. De motoren van het boven- en onderchassis uit de 70 kunnen ook aan dezelfde kant worden bijgetankt. Een klein detail dat het dagelijkse leven van de kraanmachinist gemakkelijker maakt.

Zorgeloos onderweg

De voertuigen maken het ook de kraanmachinisten gemakkelijk, wat betreft de benodigde rijvergunningen. Beide kranen kunnen worden geconfigureerd als een 32 ton-versie en hebben in deze variant geen extra vergunning nodig in Duitsland. Als de onkraan onmiddellijk moet worden ingezet, kan men direct beginnen. De HK 4.050-1 draagt zelfs bij deze aslasten nog 4,5 ton contragewicht .

Onder een maximaal toelaatbare asbelasting van 12 ton kan het kleinere model nog 8,5 ton contragewicht en een 9  meter lange jib meenemen. 70 kan dan zelfs 10,1 ton contragewicht meenemen. Beide modellen kunnen ook worden geleverd met een extra aanhanger voor het vervoeren van het maximale ballast. Dit leidt tot nog voordeligere asbelastingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met de 70 met 41,8 ton bruto combinatiegewicht, 7,1 ton contragewicht op de aanhangwagen mee te nemen. Kraanmachinisten en chauffeurs zijn daarom met één combinatie uitgerust voor alle werkzaamheden.

Zowel HK 4.050-1 als HK 4.070-1 zijn leverbaar op Volvo- en Scania-chassis. Het kleinere model kan ook op Mercedes en MAN worden gebouwd. Het kan dus worden gezegd: Met de nieuwe 50 en 70 opbouwkranen is Tadano geslaagd om een aantrekkelijk kraan te ontwikkelen voor elke inzet. De HK 4.050-1 en HK 4.070-1 zijn de complete oplossingen met verschillende contragewichtvarianten die binnen de wettelijke regels kunnen worden uitgevoerd, dankzij de optionele aanhanger en de gebruikersvriendelijke details, zoals de voorbereiding voor de steenklem. Grote flexibiliteit en hoge prestaties, hoog comfort en aantrekkelijk onderhoud, wat wil een kraanmachinist nog meer?

Importeur voor België: Tadano Belgium
Importeur voor Nederland: Tadano Nederland B.V.

 

Voor meer informatie: Tadano