Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Beursinnovaties staan onder stroom

Beursinnovaties staan onder stroom

Emissievrij werken is een van de belangrijkste trends in de bouwmachine-industrie. Hier is een eerste blik op de nieuwe producten die op Bauma worden verwacht. 's Werelds toonaangevende vakbeurs voor bouwmachines, bouwmaterialen en mijnbouwmachines, evenals bouwvoertuigen en -uitrusting vindt plaats van 24 tot 30 oktober op de beurs in München.

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in overeenstemming met de doelstellingen voor klimaatbescherming, worden steeds meer bouwmachines en voertuigen ontwikkeld met elektrische aandrijving. Andere voordelen sturen deze trend ook aan. Zo zijn elektromotoren stil, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in geluidsarme gebieden, bijvoorbeeld in de buurt van ziekenhuizen of op bouwplaatsen in de stad. Ze beschermen ook machinisten en het milieu tegen blootstelling aan directe uitlaatgassen, waardoor veel werkprocessen kunnen worden uitgevoerd, zelfs op plaatsen met slechte ventilatie. Een ander voordeel is dat elektromotoren als onderhoudsarm en efficiënt worden beschouwd, wat betekent dat ze voor lage bedrijfs- en energiekosten zorgen. Logisch dus dat ‘De weg naar nul uitstoot’ ook dit jaar een van de hoofdonderwerpen is op de bauma. Veel exposanten hebben al gloednieuwe e-oplossingen voor de beurs aangekondigd.

Omkeerbare trilplaat met accu

Deze omvatten de eerste accugevoede omkeerbare trilplaat met een directe aandrijving. De APU3050e van fabrikant Wacker Neuson gebruikt het beproefde hydraulische verstelsysteem om van richting te veranderen, net als bij conventionele modellen. Met een werkbreedte van 50 cm en een centrifugaalkracht van 30 kN is de machine eenvoudig te besturen en heeft de laagste totale hoogte van alle omkeerbare trilplaten op de markt, waardoor deze bij uitstek geschikt is voor gebruik in smalle sleuven.

Emissievrije verdichting met e-tandemwalsen

In de toekomst kunnen elektrisch aangedreven tandemwalsen het antwoord zijn waar emissievrije verdichting op grotere schaal nodig is. Hamm AG presenteert acht modellen uit de HD CompactLine-serie in hun wereldpremière op Bauma. Ze worden aangedreven door een onderhoudsvrije lithium-ionbatterij met een capaciteit van ongeveer 23 kWh. Bovendien wordt de energie die vrijkomt door de tractie- en vibratiemotoren tijdens het remmen gebruikt voor het opladen. De accu heeft voldoende capaciteit voor een hele werkdag. De e-drive reduceert ook de geluidsemissie aanzienlijk, waardoor de e-tandemwalsen geschikt zijn voor alle gebieden die een bijzonder stille verdichting vereisen. Omdat ook deze instellingen vaak een lage trillingsbelasting vergen, introduceert de verdichtingsspecialist naast e-vibratie- en trilwalsen ook een elektrische combiwals met oscillatie.

Volledig elektrisch concept voor compacte rupslader

De T7X, die zich nog in de conceptfase bevindt, is 's werelds eerste volledig elektrische compacte rupslader. De fabrikant, Bobcat, zal Bauma gebruiken om feedback van klanten uit verschillende segmenten te blijven verzamelen. Het doel is om marktkansen voor de machine in Europa, het Midden-Oosten en Afrika beter te kunnen inschatten. Met zijn 62 kWh lithium-ion batterijpakket kan de T7X vier uur ononderbroken werken. Het hefvermogen bedraagt iets minder dan 1.400 kg. In tegenstelling tot alle andere laders wereldwijd, heeft de nieuwe machine vrijwel geen vloeistoffen nodig: Bobcat heeft het traditionele hydraulische systeem volledig vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem met elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. De enige vloeistof in de machine is ongeveer vier liter milieuvriendelijke koelvloeistof.

Betonmixer met volledig elektrische aandrijving

Putzmeister ziet een toekomst voor zich met volledig elektrisch betontransport dankzij de iONTRON e-mixer. De accu van het voertuig heeft een capaciteit van 350 kWh, wat betekent dat één acculading voldoende is voor vijf tot zes ritten in stedelijke gebieden – doorgaans voldoende voor een hele werkdag. Het voertuig kan eenvoudig worden opgeladen als er meer ritten gepland zijn. De mixer kan 's nachts op vol vermogen worden opgeladen aan een DC-laadstation. De vrijwel stille werking maakt onbeperkt gebruik mogelijk, zelfs op locaties met strikte geluidsvoorschriften - een aanzienlijk concurrentievoordeel als het gaat om offertes in grootstedelijke gebieden. Stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen maken de e-drive ook een economisch alternatief.

Elektrohydraulisch hijsen

Het E-Pack van Tadano is een elektrohydraulisch systeem met een geïntegreerde 32 kW elektromotor die zorgt voor een geluidsarme en emissievrije kraanwerking. Deze oplossing werd gepresenteerd op de laatste Bauma in 2019. Destijds was deze alleen beschikbaar voor een enkel kraanvoertuig. Op 's werelds toonaangevende vakbeurs dit jaar zal Tadano laten zien dat in de tussentijd vijf van zijn AC-kranen kunnen worden besteld met het E-Pack of bestaande kranen die ermee zijn uitgerust.
De Japanse fabrikant zal ook een preview geven van 's werelds eerste volledig elektrische ruwterreinkraan. De machine bevindt zich momenteel in een geavanceerde ontwikkelingsfase en zal naar verwachting eind 2023 op de markt worden gelanceerd. Hij zal in staat zijn om van en naar de bouwplaats te rijden en daar al het hijswerk uit te voeren met alleen de energie die wordt geleverd door zijn batterijen.

Andere exposanten hebben al nieuwe e-machines aangekondigd, maar willen wachten tot Bauma. Deze omvatten het opvolgermodel van de 5055e vierwielaangedreven elektrische wiellader van Kramer-Werke GmbH. Bovendien belooft het bedrijf een nieuwe elektrische verreiker – zonder op dit moment verdere details vrij te geven. En dat is nog een reden waarom een bezoek aan het beursterrein van München in oktober zeker de moeite waard is.

 

Voor meer informatie: Bauma